Open brief aan Eerste Kamer: WEG met de Donorwet!

Omstreden wetsvoorstel kan leiden tot orgaanoogst

Titelfoto: Pia Dijkstra, screenshot door redactie OpinieZ van Nieuwsuur-uitzending

Beste Leden van de Eerste Kamer, stemt u alstublieft massaal tegen de voorgestelde Donorwet die nu om uw besluit vraagt. Het initiatief-wetsvoorstel van D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra biedt een oplossing voor de korte termijn, maar zal leiden tot een Orwelliaanse toestand. Bovendien zijn er goede alternatieven om het beoogde doel te bereiken: zorgen voor meer orgaandonoren.

Allereerst moet worden gezegd dat deze wet op de korte termijn natuurlijk het tekort aan orgaandonoren zal terugdringen. Als iedereen automatisch donor is, tenzij anders aangegeven, zorgt dat voor een explosieve toename in het aantal orgaandonoren. Op het eerste gezicht lijkt dat positief, maar de onmiddelijke voordelen wegen niet op tegen de principiële nadelen.

Bruikleen

Het grote, principiële nadeel is de Orwelliaanse toestand die de collectivisering van organen met zich mee zal brengen. In de beoogde wet is het namelijk in eerste instantie aan de overheid om te bepalen wat er met de organen van burgers gebeurt. In de voorgestelde situatie hebben Nederlanders hun organen alleen in bruikleen, tenzij ze een minuutje nemen om in te loggen bij DigiD om hun grondwettelijke zelfbeschikkingsrecht te claimen. Een van de aanleidingen tot het voorstellen van deze wet is juist dat mensen te beroerd zijn om een dergelijk minuutje te besteden aan het maken van zo’n keuze.

De kern is dat er helemaal geen drempel moet zijn om over de integriteit van je eigen lichaam te kunnen beschikken. Ook niet na het overlijden. Ieder mens is de baas van zijn eigen lichaam. Dat staat in de grondwet.

Zelfbeschikkingsrecht

Laten we onthouden:

My organs are mine to give, not yours to take.

Verander de Nederlandse wet vooral niet op zo’n manier dat Nederlanders alleen zelfbeschikking hebben als ze dat claimen op een overheidswebsite. Dat slaat nergens op! De grondwet voorziet er in dat mensen zelfbeschikkingsrecht over hun eigen lichaam hebben. Een automatisch, aan iedereen toekomend recht. Een recht dat niet eerst geclaimd zou moeten worden.

Orgaanoogst

Bovendien zorgt de wet, als-ie er doorkomt, voor potentieel angstaanjagende situaties. Waar houdt het op? Kijk bijvoorbeeld naar de alles-is-van-de-overheid dystopie China, waar tienduizenden burgers jaarlijks slachtoffer worden van orgaanoogst. Nota bene uitgevoerd door hun eigen overheid. Het is een slippery slope. Elke stap die toewerkt naar een dergelijke dystopie, is een stap te veel.

De kern van de zaak is dat deze wet helemaal niet nodig is om het beoogde doel te bereiken. Hieronder drie alternatieve manieren om dat doel te bereiken zonder Nederland weer een stukje meer op Owell’s Oceania te laten lijken.

  1. Laat politieke partijen en politieke jongerenorganisaties campagne voeren op straat, en laat ze mensen vragen om ter plekke in te loggen bij DigiD. Mensen kunnen dan direct de keuze orgaandonatie ja/nee maken. Dan doen die leden van politieke partijen ook weer eens wat anders dan bitterballen eten, en stemmen of er een tafelvoetbalspel moet komen in het partijhoofdkwartier. Ze kunnen zich daadwerkelijk nuttig maken, met name de partijen die vinden dat er op dit moment te weinig donoren zijn.
  2. Zorg er voor dat de leden van de LBGT+ Gemeenschap makkelijker donor kunnen worden. In deze groep zijn er genoeg mensen die graag donor zouden willen zijn. Alleen: op dit moment mogen ze dat van de wet niet.
  3. De beste en tevens simpelste oplossing is echter de volgende: Laat mensen de eerstvolgende keer dat ze inloggen bij DigID zelf de keuze maken voor donorschap of niet voordat ze kunnen doorklikken naar het volgende scherm. Volgens de indieners van deze wet is dat namelijk toch zo gebeurd. Dit zou hoogstens een klein ongemak betekenen. Bovendien kunnen mensen op elk gewenst moment hun keuze weer aanpassen.

Ja, er moeten meer orgaandonoren komen. Deze wet is echter niet de beste manier om dat te bereiken. Als leden van de Nederlandse chambre de reflexion is het uw taak om te kijken of de wetgeving deugdelijk is en niet in strijd met de grondwet. De voorgestelde Donorwet slaat op beide punten de plank mis.

Stem daarom op 13 februari tegen, beste Leden van de Eerste Kamer.

© OpinieZ.com 2018. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

De OpinieZ-artikelen van Victor Weerensteijn (volg twitter-icon @V1ctorW) vindt u 👉🏽 HIER 👈🏽

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x