Rutte, stuur Mogherini de laan uit!

Radicaal-linkse EU-commissaris steunt dictators en islamisme

Titelfoto: Federica Mogherini op bezoek in Iran (augustus 2017). Foto: European External Action Service is licensed under CC BY-NC 2.0

Het buitenlands beleid dat namens de EU vorm wordt gegeven door de ongekozen EU-commissaris Federica Mogherini, drijft steeds meer een wig tussen de EU en de Verenigde Staten. Dit nadat het doldrieste migratiebeleid van Merkel – gesteund door Mogherini – het Verenigd Koninkrijk al tot de Brexit dreef. Dit alles is beslist niet in het belang van Nederland, dat haar welvaart en vrijheid aan de Atlantische alliantie heeft te danken. Mark Rutte, grijp in voor het te laat is!

Radicaal links verleden

Bekend is dat de Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid een vaag politiek verleden heeft bij een conglomeraat van radicaal-linkse Italiaanse partijtjes, heel toepasselijk Democratici di Sinistra geheten. Zij was al jong een fervent aanhanger van de toenmalige Palestijnse terreurheld Yasser Arafat. In 2015 verklaarde Mogherini in een speech namens de EU dat de politieke islam van harte welkom is in Europa. Zij steunde het pro-Moslim Broederschap beleid van Obama in het Midden-Oosten van harte. In navolging van de toenmalige grote roerganger in Washington werd Federica dikke vrienden met de religieuze dictators van Iran en de communistische dictators op Cuba.

Geopolitieke kaarten

Het behoeft geen betoog dat de geopolitieke kaarten anders geschud zijn door de komst van president Trump. De huidige Amerikaanse president moet niets hebben van de Moslim Broederschap en maakte samen met Poetin korte metten met IS, dat kon gedijen door het lankmoedige beleid van Obama. Trump stuurt nu aan op een akkoord tussen Israël en de Palestijnen op heel andere voorwaarden dan zij zelf in gedachten hadden en heeft daarbij waarschijnlijk steun van de as Israël, Saoedi-Arabië en Egypte.

Saoedi-Arabië

Natuurlijk, op deze nieuwe coalitie van de VS valt ook het één en ander aan te merken, met name op Saoedi-Arabië dat één van de grootste sponsors is van de radicale islam en deze al decennia wereldwijd steunt met miljarden oliedollars en allerlei dubieuze wapenleveranties. Dat neemt niet weg dat het pro-Iran beleid van Obama volledig achterhaald is. Bovendien is inmiddels gebleken dat Obama de narco-terreurnetwerken van Hezbollah in Noord- en Zuid-Amerika hun goddelijke gang liet gaan om zijn nucleaire deal met Iran maar niet in gevaar te brengen. Iets waarvoor onze dag en nacht Trump-bashende media uiteraard geen enkele belangstelling hebben.

Wig tussen EU en VS

De analist van de internationale politiek en EU-kenner Derk Jan Eppink heeft er al op gewezen dat Nederland in haar buitenlands beleid veel te braaf achter de EU, c.q. achter Mogherini aanloopt, ook onder de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra. Het gevolg van dit blindelings navolgen van het naar links uitgeslagen buitenlands beleid van de EU bleek zonneklaar bij de stemming onlangs in de VN over een motie om het besluit van Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen: er werd hierdoor een wig gedreven tussen de EU en de VS. Eppink stelt terecht dat Nederland zich hier beter van stemming had kunnen onthouden.

Erdoğan

Niet geheel toevallig nam na die stemming in de VN een oude “vriend” van de EU, Recep Erdoğan, meteen het initiatief en overlaadde Merkel en Rutte met complimenten. Het spel van Mogherini is dus een gevaarlijk spel: het maakt Europa afhankelijker van de dictators in Teheran of de semi-dictator in Istanboel. Het zet ook de voor onze vrijheid zo essentiële samenwerking met de Amerikanen op losse schroeven.

Hardleers

Dat Mogherini hardleers is en zich op geen enkele wijze wenst aan te passen aan de nieuwe geopolitieke omstandigheden, bleek wel de afgelopen weken. Terwijl de regering-Trump bezig is kritisch te kijken naar het regime op Cuba dat nog steeds de mensenrechten schendt, zowel in eigen land als indirect in Venezuela via pion Maduro, ging Federica Mogherini provocatief op vakantie op Cuba. Op de opstand in Iran tegen de dictatuur van de Mullah’s reageerde zij nauwelijks, behalve met wat obligate statements waarin democratische demonstranten door haar op één lijn werden gegooid met de theocratische dictators.

Ondemocratisch gedrocht

Het zal duidelijk zijn dat de radicaal-linkse Mogherini een sta-in-de-weg is geworden voor een nieuw vredesproces in het Midden-Oosten. Haar enige bijdrage op dit moment is het verzuren van de betrekking EU – Verenigde Staten. De vraag is dus, hoe komen we van haar af (het liefst ook van haar kompanen Juncker en Timmermans, maar dat terzijde)? De EU zou de EU niet zijn, als niet ook hier de juristen er een totaal ondemocratisch gedrocht van hebben gemaakt. Het is namelijk helemaal niet mogelijk voor het Europees Parlement om een eurocommissaris individueel tot de orde te roepen en tot aftreden te dwingen, zoals een nationaal parlement dat kan doen met een minister.

Europese Raad

Toch kan er wel iets gedaan worden, ook in de hybride en ondoorzichtige structuur van de EU. Het eerste wat Rutte moet doen is in de Europese Raad van regeringsleiders het zwaar naar links doorslaande en islamisme bevorderende beleid van Mogherini aan de orde stellen. In dit gremium zal hopelijk steun komen voor deze opvattingen. Vervolgens moet de Europese Raad Mogherini – die tenslotte alleen maar uitvoerend ambtenaar is – dwingen haar beleid bij te stellen. Ik vermoed dat dit alleen al ertoe zal leiden dat zij zelf haar biezen pakt. Ook in het verleden zijn eurocommissarissen gedwongen vertrokken (Edith Cresson, John Dalli), al lagen de redenen toen meer in de sfeer van fraude.

Beste lezer, u en ik weten natuurlijk dat Rutte dit allemaal niet gaat doen. Maar hij zou het wel kúnnen. Daarom zeg ik, Mark Rutte, laat zien dat je een kerel bent. Stuur Mogherini de laan uit!

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.