In 2017 stak censuur de oceaan over

De vrije meningsuiting moet kapot

Titelfoto: Kajsa Ollongren by Roel Wijnants is licensed under CC BY-NC 2.0


Ik hoef u niet te vertellen wat er allemaal gebeurde in 2017. U las de ene helft van de gebeurtenissen gekleurd en eenzijdig in de mainstream media en de andere helft zocht u zelf bij elkaar via internet en de social media, ongecensureerd en rauw.

Goed geïnformeerd

U was zodoende altijd goed geïnformeerd, over de ‘Russische nepberichten’, de kinderachtige tirades tegen Trump, de Panama- of andere papers, de schoenen van een minister en een regenboog boven de Stopera. U nam kennis van het geschreeuw over identity politics in binnen- en buitenland en bekeek Erdogan-cartoons, u beluisterde kritische geluiden over de klimaathype en las over de transitie, u nam kennis van de verwarde mannen met lage suikerspiegels en hoge testosterongehaltes in het bloed en bekeek ook filmpjes met islam-geweld die niemand mocht zien. Zo was u een goed geïnformeerde kritische burger van dit land. Hopelijk hebt u ervan genoten. Dit was het laatste jaar dat het kon.

Beledigingen

Het was een jaar vol beledigingen en hoon. Niks nieuws onder de zon. Naast natuurrampen en fysiek geweld doen mensen elkaar nu eenmaal verbaal voortdurend wat aan. Opzettelijk of onopzettelijk, dat maakt niet uit. Je kunt het langs je af laten glijden of ervan dromen dat we voortaan alleen nog maar met elkaar gaan knuffelen, maar volwassen worden is toch vooral leren leven met het menselijk tekort en leren het hoofd te bieden aan de harde uitdagingen van dit bestaan. Onze vrije samenleving biedt ons daartoe alle kansen.

Maar er is thans een generatie die dat niet redt. Die niet weet hoe ze moet overleven in deze jungle van gemene mensen, van beledigingen, van spotprenten, van kwetsende opmerkingen, van rottige waarheden die niet in hun droom passen, en van afwijkende meningen die zoveel stress geven.

Sneeuwvlokjes

Een generatie van prinsjes en prinsesjes op de erwt, die bij voorkeur de samenleving de schuld geven van hun eigen ongemakken, jengelaars die het niet kunnen verkroppen dat de wereld niet perfect is, die niet inzien dat zij ook maar a face in the crowd zijn. Sneeuwvlokjes die niet durven klimmen zonder de rubberen tegeltjes onderaan de trap.

Deze generatie heeft in 2017 definitief het roer overgenomen. Ze wordt gesteund door de wat oudere linkse elite die er wel kansen in ziet. Ze begon met het om zeep helpen van de fundamentele vrijheid van informatie door Safe Spaces op Amerikaanse campussen te eisen, nota bene in het academisch milieu waar juist een kritisch tegengeluid core business zou moeten zijn.

Ja, de waarheid kan pijn doen! ‘Was mich nicht umbringt, macht mich stärker.’ zei Nietzsche al. Maar deze generatie wil helemaal niet stärker zijn. Wel gelukkiger. En of wij dat even voor ze willen regelen door onze bek te houden.

Vergunningen

Dit jaar is de waanzin de oceaan overgestoken, van het hyper-gevoelige Amerika naar ons rijpe Europese vasteland, waar we toch door schade en schande beter zouden moeten weten. Maar niks hoor. Onze kersverse regering zwiert vrolijk mee in deze Dance Macabre van de censuur en stelt nu zelfs een Social Media-vergunningenstelsel voor.

Hoe is het mogelijk? Weet ze dan niet dat vrije toegang tot informatie en vrije meningsuiting het water en brood zijn voor elke democratie, ook de onze? Zonder basisvoeding sterven we af. Verrassende ideeën krijgen geen kans meer, niemand vraagt zich meer iets af. Geen innovatie, geen voortgang maar een dooie boel.

Zombies

Voortaan sjokken we als dommige zombies op het kerkhof van Ollongren achter één versie van de waarheid aan: een nep-waarheid zonder vloekjes en scheldwoordjes, omgeven met nep-veertjes en namaakvlindertjes, langs een pad van plastic rozenblaadjes en halve droomvoorstellingen.

Dat is wat er in 2017 gebeurde. En Kajsa zag dat het goed was.

De OpinieZ-columns van YorienvdH vindt u ➡️ hier.

Twitter: @YorienvdH

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties ⬇️.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.