Nederland op ramkoers met VS over VN-resolutie Jeruzalem

Ons land stemt opnieuw mee met islamitisch blok tegen Israël

Foto: Stemming Algemene Vergadering VN - screenshot BBC News

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties kwam vandaag in spoedzitting bijeen. Een zeldzame gebeurtenis. Reden voor deze zitting is het recente besluit van de VS hun ambassade in Tel Aviv te verplaatsen naar Jeruzalem en de stad te erkennen als hoofdstad van Israël.

Veiligheidsraad

In een eerdere spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad op 18 december j.l. werd een door de Palestijnen en het blok van Islamitische landen (OIC) geschreven resolutie ingediend die deze stap van de VS op hoge toon veroordeelde. VN-ambassadrice Nikki Haley’s reactie was die maandag fel en direct: “Deze resolutie is een belediging en zal niet worden vergeten. Wij laten ons door niemand vertellen waar wij onze ambassades moeten vestigen.” De Veiligheidsraad-resolutie werd geblokkeerd door een veto van de VS.

Dreigement VS

Dinsdag verstuurde Nikki Haley een brief aan alle 193 VN-lidstaten waarin zij nogmaals het ambassadebesluit van de VS toelichtte en duidelijk maakte dat verdere bemoeienis van de VN met een besluit van een soevereine staat niet zonder gevolgen zal blijven. Zij waarschuwde dat de landen die van plan waren een nieuwe resolutie te steunen zullen worden genoteerd en doorgegeven aan president Trump. Tijdens een bijeenkomst van het Trump-team, waarbij ook Nikki Haley en minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson aanwezig waren, lichtte Trump dit dreigement in niet mis te verstane woorden toe:

OIC-resolutie

Ondanks alle waarschuwingen boden Yemen en Turkije vandaag namens het OIC een nieuwe resolutie ter stemming aan in de Algemene Vergadering van de VN. Een resolutie waarin het ambassade-besluit diep wordt betreurd en gereduceerd tot een stap van nul en generlei waarde. De resolutie roept op het ambassadebesluit in te trekken. De status van Jeruzalem kan alleen in onderhandelingen worden bepaald. Staten (het benoemen van de VS wordt in de tekst zorgvuldig vermeden) dienen zich te schikken in deze en voorgaande VN-resoluties. Nederland trad op als één van de EU-schavers aan deze resolutie-tekst. De oude stokpaardjes in de tekst verraden het handwerk van EU-diplomaten.

Tekst VN-resolutie Yemen en Turkije namens OIC

Woede

De woede in het VS-kamp was groot. Nikki Haley kondigde aan dat de stuitende vertoning van anti-Israël en anti-VS hysterie consequenties heeft. Lidstaten die instemmen met deze resolutie zullen niet alleen financieel getroffen worden maar ook op alle terreinen waarop zij menen aanspraak te kunnen maken op de diplomatieke steun van de Verenigde Staten. Zij kondigde aan dat alle geldstromen van de VS richting de VN zullen worden getoetst en herzien.

Het mocht niet baten. De resolutie werd na urenlange speeches vol Israëlhaat onder luid applaus met 128 stemmen voor aangenomen. Nederland stemde voor.

Steun Nederland

Ons land, dat namens de EU mee onderhandelde met het OIC, heeft vandaag gekozen voor een ramkoers met de VS. Het is daarom niet de vraag òf dit onze belangen zal schaden maar wanneer. Waarom de ChristenUnie als regeringspartner dit gedrag van Nederland in de VN toelaat is raadselachtig. Vooralsnog is de politieke boekhouding van Rutte III in nevelen gehuld.

Wel moeten er door VVD-minister Halbe Zijlstra nog een aantal eerdere vragen van de ChristenUnie worden beantwoord over ons stemgedrag in de VN. Nieuwe vragen over deze beschamende en in potentie zeer beschadigende vertoning kunnen daar vast nog wel bij.

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Israël veroordeelt en oproept het besluit de ambassade te verplaatsen ongedaan te maken. Onlangs schreef ik op OpinieZ over de totstandkoming van deze resolutie, de inbreng van Nederland en de mogelijke consequenties […]

trackback

[…] de EU bleek zonneklaar bij de stemming onlangs in de VN over een motie om het besluit van Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen: er werd hierdoor een wig gedreven tussen de EU en de VS. Eppink stelt terecht dat Nederland zich […]

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x