Kurz en Rutte: een wereld van verschil

Ergerlijk optreden Nederlandse premier op EU-top

Foto: Sebastian Kurz en Mark Rutte. Combi van 2 foto’s ontleend aan Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0


Mijn hemel, wat heb ik me lopen ergeren aan het optreden van Mark Rutte op de EU-top in Brussel! Er zijn me op Twitter enkele krachttermen ontglipt, die mijn volgers niet van mij gewend zijn. Het gekruip en geslijm van Mark Rutte bij het duo Merkel&Macron was hemeltergend.

Intussen zien we in de EU een nieuwe ster aan het firmament die uit een heel ander vaatje tapt: de Oostenrijkse christendemocraat en binnenkort premier Sebastian Kurz.

Wie is de ware Rutte?

Er zijn twee of misschien wel drie verschillende Mark Ruttes. Er is de Mark Rutte van de verkiezingscampagne, die stevige taal uitslaat (pleur op!) en een paar dagen stoere jongen speelt tegen Erdogan. Er is de Mark Rutte van Den Haag, Mister Tefal die als een soort facility manager uiteenlopende standpunten van partijen die mee regeren – en dat zijn er steeds meer – weet te verenigen. Visieloosheid is zijn handelsmerk. En tenslotte is er de Rutte van Brussel, de grote vriend en vertrouweling van Angela Merkel.

Het braafste jongetje

In zijn ijver om La Merkel te plezieren liep Rutte dit keer iets te hard. Zelfs diehard VVD’ers moeten zich verschrikkelijk geërgerd hebben. Meteen na aankomst op de EU-top gaf Mark Rutte Theresa May al een veeg uit de pan met de woorden “she needs to deliver on certain issues”, door de Britse media geïnterpreteerd als “Dutch PM tells Theresa May she has to cough up the money if she wants a deal with Brussels”.

Orbán

Daarmee was het nog niet gedaan met de ijver van onze premier, die weer als een schoothondje om Angela Merkel dartelde. Rutte vond het ook nodig om hard uit te vallen naar de Hongaarse premier Orbán, die met het afsluiten van de Balkan-route de EU gered heeft van een nog grotere migratiegolf. Orbán wil niet meewerken met de EU herverdelingsplannen van asielzoekers en dat vond Rutte maar schaamteloos. Die Welt kopte gretig en citeerde Rutte: Was Orbán hier macht, ist eine Schande.

EU-baan

Het lijkt er sterk op dat Mark Rutte nog maar met één ding bezig is: zijn volgende baan in Brussel. Daarvoor moet je de Duitse bondskanselier aan je zijde hebben, kan Ruud Lubbers nog vertellen: de ex-premier die onze soevereiniteit half verkwanselde in het Verdrag van Maastricht, maar zijn droomjob als opvolger van President van de Europese Commissie Jacques Delors misliep, omdat Helmut Kohl dat niet zag zitten.

Het stemt droevig, dit gedrag van de VVD-top. Ook de rechtse hoop Halbe Zijlstra zat nog geen minuut op het pluche van BuZa of verkondigde al, dat – of all people – Bert Koenders en Frans Timmermans zijn grote voorbeelden waren. Wat is er toch aan de hand met die VVD’ers? Geen wonder dat Forum voor Democratie groeit als kool.

Sebastian Kurz

Heel andere geluiden horen we uit Oostenrijk van de jonge christen-democratische partijleider Sebastian Kurz (31), voorheen minister van Buitenlandse Zaken, na zijn winst bij de laatste verkiezingen binnenkort premier. Kurz, die het goed kan vinden met Orbán, verwerpt de migratiequota van Brussel en schaarde zich van de week achter de Vysegrad landen. Ook  riep hij op om het asielsysteem totaal te veranderen. Dat laatste is ook wat de top van de VVD wil, maar telkens “vergeet” onderweg naar Brussel.

Schisma dreigt in de EU

Er ontstaat nu een interessante situatie in de EU. Terwijl Macron en Merkel (straks met steun van diehard eurofiel Martin Schulz) de EU verder willen integreren en een migratiebeleid willen waar Brussel de macht heeft migrant quota’s op te leggen, is er een groep van 12 landen die daar mordicus tegen zijn. Dat is misschien in EU-termen geen gekwalificeerde meerderheid, maar wel een blokkerende minderheid!

Contrast

Sebastian Kurz of Mark Rutte. Twee politici van traditioneel rechts, van gevestigde partijen. De één christendemocraat, de ander liberaal. Beiden premier (in het geval van Kurz, binnenkort) van een EU- én euroland dat zich tot de netto-betalers van de EU mag rekenen. Maar wat een wereld van verschil! Terwijl Rutte nog aan de rokken van Mutti Merkel hangt, lijkt de 20 jaar jongere Kurz te kiezen voor de vastberadenheid van Orbán en de zijnen.

Rutte wilde met de tweede partij van Nederland, de PVV, niet eens het gesprek aangaan; Kurz begint aan een coalitie met de rechts-populistische FPÖ. Iets dat wat mij betreft kritisch gevolgd mag worden, maar in ieder geval heeft de kiezer in Oostenrijk nog iets in te brengen. In Nederland is een kwart van de bevolking uitgesloten.

Natuurlijk zal de tijd moeten bewijzen, hoe standvastig Kurz straks zal blijven tegenover het duo Merkel en Macron. Het zijn boeiende tijden in de EU!

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.