De Linkse Gelijkheidskerk is de nieuwe Inquisitie

Slachtofferschap, inclusiviteit en -fobie als nieuwe dogma’s

Foto: Pixabay - CC0

De Heilige Inquisitie is terug! Niet die van Monty Python, maar eentje die veel serieuzer is en een kopie lijkt van de zestiende eeuwse pauselijke inquisitie in Rome in de strijd tegen de ketterij.

Ketterjacht
Het Rooms-katholieke geloof, met de drie-eenheid van Vader, Zoon en de Heilige Geest beschouwde zichzelf als het enige ware geloof. Als enige ware kerk. Om die te beschermen tegen Reformatie en Verlichting moest de Inquisitie onder leiding van machtige kardinalen actief op jacht gaan naar alles wat de kerk in gevaar bracht: de ketters en alle ketterij.

Ze konden je zomaar van je bed lichten en in openbare spektakel-processen verhoren zonder kenbaar te maken wie er een klacht over jou had ingediend en waar het over ging. Een typisch onderdeel van dictaturen. Een schrikbewind is nodig om stevig in het zadel te blijven en er zijn altijd genoeg mensen die een helpende hand bieden door hun eigen buurman, vader of rivaal aan de inquisitie uit te leveren.

Zwarte lijst
De Inquisitie begon in de zestiende eeuw ook met een lijst van verboden boeken, de zgn. Index Librorum Prohibitorum. Deze zwarte lijst van het Vaticaan wist het eeuwenlang uit te houden en werd zorgvuldig bijgehouden door de Heilige Index-Congregatie. Hij bevatte duizenden titels van werken die ofwel ketterij ofwel moreel verwerpelijke onderwerpen bevatten. In katholieke landen waren deze boeken simpelweg niet te koop. Pas in 1966 werd de lijst door het Vaticaan officieel opgeheven.

Linkse gelijkheidskerk
Het klinkt misschien alsof het allemaal voorbij is, maar niets is minder waar. Oké, de katholieke kerk heeft bij ons aan macht ingeboet, maar in plaats daarvan worden we nu onderworpen aan de macht van een andere, nieuwe kerk, die zichzelf eveneens als enig ware ziet: de linkse gelijkheidskerk. De drie-eenheid van Het Heilige Slachtofferschap, De Deugende Minderheid en het Evangelie van de Inclusiviteit.

Zonder zelfs maar in conclaaf te hoeven gaan beslissen de nieuwe Kardinalen van deze kerk op hun machtige zetels van bestuur en media eensgezind wat als ketterij moet worden aangemerkt en dus moet worden bestreden, en wat als vroom en gelovig geldt en dus moet worden gesubsidieerd. Het is simpel: wie iets wil of zegt wat indruist tegen slachtofferschap, minderheid of inclusiviteit, bedrijft zonder meer ketterij.

Schandpaal
Het woord ketterij is nu weliswaar vervangen door termen als ‘racisme’, ‘seksisme’, islamofobie’, ‘transfobie’ of andere nep-fobies, en het adjectief ketters is vervangen door ‘extreem-rechts’, maar het principe is hetzelfde: magische, vaak ongefundeerde beschuldigingen zetten mensen maatschappelijk buiten spel.

Brave monniken van de gelijkheidskerk schrijven er kolommen over vol, er worden processies van slachtoffers georganiseerd. Waar nodig nagelen de misdienaren hun ketters met hashtags #metoo of #racist zonder proces aan een schandpaal. In het vrome Canada is de geloofsleer zelfs al in het wetboek van strafrecht opgenomen als hate-crime. De eerste beschuldigde is al verhoord [lees het hier].

Gelovigen trekken met processies door steden en dorpen, naar talkshows en kinderfeesten, en ze komen in gebed bijeen in debatcentra. Politieke opponenten slepen zij hoogstpersoonlijk naar de brandstapels van publieke omroep, Volkskrant, NRC, Joop.nl of De Correspondent. Zo creëren zij een schrikbewind waar niemand meer durft te zeggen wat hij werkelijk denkt. Net als de Inquisitie van weleer.

De Nieuwe Censuur
Maar dat is nog niet alles. Naast het verspreiden van De Boodschap via radio en tv en het vervolgen van ketters op Facebook en Twitter is er nog iets anders aan de hand. Momenteel vormen de bazen van Facebook, Twitter, Google en Instagram een nieuwe wereldwijde virtuele Index-Congregatie en stellen een digitale index librorum prohibitorum samen.

Deze zwarte lijst bevat reeds vele namen van andersdenkenden die niet meer kunnen publiceren. Accounts van ketters worden opgeschort, hun video’s en posts worden gecensureerd. En nu begint ook kapelaan Buma nog eens op het kerkplein te roepen over nepnieuws en de Russen en wil hij niet alleen de social media, maar gewoon ook maar meteen het héle internet aan de Heilige Inquisitie onderwerpen. De Inquisitie is dus machtiger dan ooit. De vrije gedachte staat opnieuw zwaar onder druk.

Vrijdenkers en wetenschappers, Giordano Bruno, Nicolaas Copernicus, Galileo Galileï, waar zijn jullie?

De OpinieZ-columns van YorienvdH vindt u ➡️ hier.

Twitter: @YorienvdH

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties ⬇️.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen