Oppositie gaat mooie tijd tegemoet met sleetse Rutte
Debat regeringsverklaring toont kwetsbaarheid premier

Titelfoto: Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Jacky Koning
De waan van de dag is wat de mensen willen lezen. Toch wil ik nog even stilstaan bij het debat over de regeringsverklaring – of eigenlijk de uitgestelde Algemene Politieke Beschouwingen (APB) – en bij het vak dat politicus heet.
Spitsen
Ik beschouw politiek daadwerkelijk als een vakgebied met daarin spelers die bijvoorbeeld over kwaliteiten beschikken als scherpte, gewiekstheid en dossierkennis. De spitsen zijn de fractievoorzitters die worden bijgestaan door het fractieteam dat de functie van de rest van het elftal vervuld. Net als in het echte leven heb je spitsen die bij Ajax, Feyenoord, of PSV spelen en je hebt spitsen die in het achtste elftal ergens op een achterafveldje ’s-Morgens om 10.00 moeten aantreden.
De topspitsen in deze verlate APB waren naar mijn mening Kees van der Staaij, Lodewijk Asscher, Jesse Klaver en Klaas Dijkhoff. De subtop werd aangevoerd door Geert Wilders, Alexander Pechtold en Sybrand Buma, de rest zat daaronder en ver daaronder opereerde Thierry Baudet op het eerdergenoemde achterafveldje.
Nu begrijp ik dat vele lezers hun toetsenbord, laptop, tablet of telefoon tegen de muur smijten bij het lezen van bovenstaande, maar blijf er alstublieft even bij, beheers uw drift en lees rustig ademhalend verder.
Klaver scoort
Jesse Klaver opereerde briljant inzake het afschaffen van de dividendbelasting, een maatregel die Nederland 1,4 miljard euro kost. Geld dat zelfs aan defensie besteed kon worden, aldus een vurige Klaver. De minister-president kon niet goed uitleggen waarom het afschaffen belangrijk was. Rutte trachtte het debat te verstikken met veel woorden, vaagheden en platitudes, maar kwam er niet mee weg.
Klaver hield als een pitbull vast en werd geholpen door Roemer en Asscher die hun kans schoon zagen. In tweede termijn – of in een interruptiedebat (daar wil ik even van af zijn) noemde ook Wilders het een belachelijke maatregel. Al met al is dit kabinet nog niet van Klaver en de zijnen af. Klaver heeft een onderzoek aangekondigd om boven water te krijgen wie de Ruttefluisteraar is geweest. Wordt zeker vervolgd en dat is een goede zaak. Laat Rutte maar open kaart spelen over een maatregel die alleen hij en zijn partij begrijpt.
Punten voor Asscher en Van der Staaij
Lodewijk Asscher wist Mark Rutte als een viool te bespelen. Rutte overspeelde zijn hand in een debat met Asscher door te stellen dat de PvdA-voorman onverantwoorde risico’s nam met de dividendbelasting. Asscher haastte zich terug naar de microfoon en vertelde de minister-president luid en duidelijk dat hij die uitspraak niet accepteerde. Rutte schrok enigszins van de felheid van Asscher en had even tijd nodig om uit te leggen dat hij het eigenlijk niet zo bedoelde. Punt voor Asscher.
De motie over de wijkverpleging die door Lodewijk Asscher werd ingediend werd met algemene stemmen aangenomen, nadat de tekst op details was aangepast op verzoek van SGP-voorman Kees van der Staaij, na die aanpassing stond de gehele oppositie achter de motie Asscher en omdat Staaij mee tekende konden de regeringspartijen niet anders doen om ook voor de motie Asscher te stemmen. Kudos voor Asscher om de motie in te dienen en kudos voor van der Staaij om de motie met algemene stemmen te laten passeren.
Overigens werden alle moties die door van der Staaij in tweede termijn werden ingediend aangenomen. Alleen dat is al genoeg reden om hem in de bovenste regionen van de fractievoorzitters te benoemen.
Wilder mist
Persoonlijk vond ik Geert Wilders goed in eerste termijn, maar verder bijna onzichtbaar. De keer dat Wilders had kunnen scoren was in een debat over de zorg met de Minister-President. Helaas vroeg Wilders niet door toen Rutte het moeilijker kreeg, maar verviel Geert Wilders in zijn gebruikelijke riedel over islam en immigratie. Wanneer Wilders Rutte had doorgevraagd over de oude mevrouw die haar zorgkosten niet kon betalen had hij Rutte in de hoek kunnen drijven. Een gemiste kans.
Thierry Baudet viel erg tegen en moet nog veel leren over het debatteren in de Kamer. Baudet begon een debat om bij weerwoord terugtrekkende bewegingen te maken. Voorbereid is hij sterk, maar impromptu is waar Baudet zich in moet bekwamen.
Van de fractievoorzitters van de regeringspartijen was Klaas Dijkhoff erg sterk. Vreemd genoeg zat zijn kracht in de afwezigheid in het debat en zijn aanwezigheid als hij er moest staan. Een werkelijk politiek talent.
Al met al worden het mooie jaren voor de oppositie. Rutte ziet er sleets uit en daar ligt de kracht om het dit kabinet moeilijk te maken.
Frank Berkemeier – Twitter: @Berkemef
© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.
Over de auteur
- Ik ben een anarchoconservatief. Schrijf op IsraNed en OpinieZ. Volg mij op Twitter via @Berkemef
Recent gepubliceerd
Antisemitisme26 december 2017Superjoden!
Islam/Moslims4 december 2017Voor wie ik schrijf
Media17 november 2017NewSpeak creëert NepNieuws
Economie9 november 2017Lang leve de Nederlandse Boeren!