Kan Forum voor Democratie politieke patstelling doorbreken?

Gevestigde orde doet niets aan immigratie en islamisering

Titelfoto: Premier Rutte en vice-premier De Jonge spelen met mobieltje tijdens de regeringsverklaring. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Forum Democratie

Het debat naar aanleiding van de regeringsverklaring van het Kabinet Rutte III leverde weer taferelen op die we de afgelopen jaren gewend zijn, al is de samenstelling van de coalitie veranderd. Wilders en – op zijn eigen wijze – Thierry Baudet vielen de gevestigde orde aan die smalend reageerde of giechelend met het mobieltje zat te spelen.

Voor het kwart van de Nederlandse bevolking dat uitgesloten is van het democratisch proces door Mark Rutte bij de coalitiebesprekingen was het een hard gelag. Hun zorgen zoals ongecontroleerde massa-immigratie, de toenemende kloof tussen arm en rijk of de constante terreurdreiging vanuit radicaal islamitische hoek werden nauwelijks geadresseerd.

Migratiemiljarden
We gaan samen met de EU zoeken naar oplossingen voor voor de migratieproblematiek, is de lijn van Rutte III. Dan weet je al bij voorbaat dat het veel geld gaat kosten en weinig effectief zal zijn, zie ook mijn bijdrage op OpinieZ over de dubieuze migratiemiljarden van Frans Timmermans.

Lichtpuntje
Het enige lichtpuntje vorige week was wat mij betreft het aannemen van de pro-Israël motie van Kees van der Staaij, Geert Wilders en Thierry Baudet, maar of dit ook zal leiden tot concrete aanpassing van Nederlands stemgedrag in organen als de VN moet nog maar afgewacht worden. Ook hier geldt steeds meer dat de EU bepaalt en de natiestaten er min of meer gecastreerd bijlopen. Dit laatste nu ook met opstandige (overigens door de hypocriete EU opgejutte) regio’s zoals Catalonië. That’s another fine mess you’ve got me into, zouden Laurel en Hardy zeggen!

Peilingen
Wat verder opvalt naar aanleiding van de laatste peilingen is dat de steun voor de PVV afbrokkelt (-3) terwijl die voor Forum voor Democratie toeneemt. Vandaag 11 virtuele zetels voor FvD in de peiling van Maurice de Hond. Dit ondanks of juist dankzij de constante demonisering van Thierry Baudet in de media.


Patstelling
De burgerij wil toch wat anders dan die eeuwige patstelling in de Nederlandse politiek: Geert Wilders die zichzelf overschreeuwt en de goegemeente die zich hysterisch druk maakt over Wilders. In alle opwinding blijven de problemen zelf (ongecontroleerde massa-immigratie, islamisering en toenemende terreurdreiging) onopgelost.

Wilders-spektakel
Dit Wilders-spektakel is een soort ritueel geworden. Het al of niet gelijk hebben van Wilders doet haast niet meer ter zake. Politiek is zoals Bismarck al wist de kunst van het mogelijke, meer de kunst van het gelijk krijgen dan het gelijk hebben. Al heeft Wilders op een abstract niveau gelijk dat radicale islam een pleonasme is en er inherent veel mis is met de islam zelf, hij weet niet te overtuigen buiten zijn eigen aanhang om. De oproep van Geert Wilders afgelopen vrijdag tot massademonstraties tegen islamisering, zag ik dan ook vooral als een uiting van onmacht.

Massa-immigratie
Wat de verstandige Nederlander volgens mij wil is dat er een einde komt aan ongecontroleerde massa-immigratie via allerlei vage asiel- en familieherenigingsregels. Screening van migranten vooraf en niet achteraf, zoals ieder bedrijf dat doet met sollicitanten. Verder dat er voor migranten die wél worden toegelaten duidelijke integratieregels komen die ook nageleefd worden. De radicale islam moet bestreden worden als ideologie, net zoals dit na WO2 gebeurde met het nazisme. Helaas deed men dit pas nadat er zo’n 60 tot 70 miljoen doden waren gevallen. Ergo: radicale moskeeën sluiten en geradicaliseerde personen uitzetten of vastzetten.

Mobiliserende kracht
Wat we nodig hebben is een politieke kracht die in staat is de conservatieve krachten in VVD en CDA en bij de kleine christelijke partijen te mobiliseren, de PVV te bewegen tot iets gematigder standpunten en ook een beroep te doen op verstandige mensen aan de meer progressieve kant van het politieke spectrum. Ik meen in al mijn optimisme dat die er ook nog zijn. Zodoende kunnen er meerderheden worden gesmeed voor concrete maatregelen tegen massa-immigratie en onveiligheid. Laat de Israël-motie van Kees van der Staaij een mooi beginpunt zijn.

Open doel
Is Forum voor Democratie de politieke factor die deze rol kan spelen door de politieke patstelling te doorbreken en zo de polarisatie in Nederland te stoppen of in ieder geval af te remmen? Of is Thierry Baudet daarvoor op zijn manier te omstreden, bijvoorbeeld door een snoeihard Nexit-standpunt? De tijd zal het leren.

Er ligt in ieder geval een kans voor open doel. Ook als Nederland voorlopig EU-lid blijft kunnen we een hoop doen, zie de Visegrad-4 landen of Oostenrijk. Daartoe moet Baudet de giechelaars van Rutte III stevig aanpakken. Maar hij moet ook zorgen dat hij zelf niet buitenspel komt te staan.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.