De zaak-Kaag verder ontrafeld

CU en VVD blokkeerden ministerspost Buitenlandse Zaken

Titelfoto: Sigrid Kaag. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Nieuws en Video’s

D66 haalde Sigrid Kaag uit Beiroet voor een post in het kabinet Rutte III. Daar was ze naartoe verhuisd vanwege haar kinderen, omdat het curriculum van het Israëlische onderwijs haar niet beviel. Haar huis staat in Jeruzalem waar haar Syrisch-Palestijnse echtgenoot woont. Anis al-Qaq – een voormalig medewerker van Egyptenaar Yasser Arafat – zet zich in voor de ‘Palestijnse zaak’.

Dat die inzet al decennia gepaard gaat met terrorisme tegen Joodse burgers wereldwijd was de reden haar huwelijk destijds geheim te houden. Na de ontdekking kostte het haar destijds haar functie bij Buitenlandse Zaken. Nu is ze terug, zonder portefeuille, op een “deelministerie” van Buitenlandse Zaken: Ontwikkelingssamenwerking.

Bijrol
D66 heeft maanden strijd geleverd om het departement Buitenlandse Zaken. De partij vond telkenmale de VVD en de ChristenUnie op haar weg met in hun kielzog de SGP, die een belangrijke bijrol vervulde bij de totstandkoming van Rutte lll. Op 7 juni passeerde Kaag de Israëlische grens voor een bezoek aan de D66-fractie en de onderhandelaars. Dat weekeinde werd duidelijk dat ze genoegen moest nemen met een bijrol op Ontwikkelingssamenwerking. Ook maakte ze kennis met de dichtgetimmerde drie zinnen over het Midden-Oosten-beleid in het regeerakkoord waarover zes weken was onderhandeld op de kamer van Raymond Knops

Uit bronnen binnen de VVD werd mij – als ik naar de vorderingen met betrekking tot Sigrid Kaag informeerde – vrij bits toegebeten dat ze geen enkele politieke ervaring heeft. Ze staat ook vrij blanco in het Nederlandse medialandschap, wat bleek toen ze NOS-verslaggeefster Dominique van der Heyde ontmoette en vroeg wie ze was.

BDS
De ChristenUnie was meer afwachtend ten opzichte van een eventuele post voor Kaag, omdat haar vluchtelingenstandpunt hen wel beviel. Bram van Oijik (Groen Links) leefde helemaal op toen hij vernam dat zijn oud-collega van BuZa wellicht een rol kreeg binnen Rutte lll. Het is een publiek geheim dat binnen dat departement een levendige BDS-beweging actief is. De vorige minister, Bert Koenders, was trouwens ook fan van Yassar Arafat en had diens portretfoto in zijn werkkamer. Bert Koenders had zich voorgenomen in zijn ambtstermijn ‘Palestina’ te erkennen, maar kreeg daarvoor nimmer toestemming. Hij nam met kleine pesterijen naar Israël wraak, maar zal nog lang gefrustreerd blijven. Nu ook Sigrid Kaag aan de leiband van dit regeerakkoord en van Halbe Zijlstra ligt zal haar rol in het Israëlisch-Palestijnse conflict beperkt zijn.

Exportverbod
Kleine Nederlandse niche-bedrijven die zakendoen met Israël zal ze kunnen aanpakken. Destijds deed Lilianne Ploumen dat ook. Een Nederlandse politiehonden-leverancier die al ruim 20 jaar zaken deed met Israël kreeg op verzoek van D66-Kamerlid Wassila Hachchi een exportverbod naar Israël. De reden? Behalve in de prijswinnende reddingsoperaties door IsraAID wereldwijd, werden er ook honden ingezet tegen terrorisme. Israël zat midden in de messenintifada waarbij willekeurige Joodse burgers tot in hun eigen huis met messen werden afgeslacht. De politiehonden hebben een rol in de bewapening van Israëlische politie en daarin zag D66 een bedreiging voor het Palestijnse ‘verzet’.

Dergelijke maatregelen tegen bedrijven zal Kaag ook kunnen uitvoeren met het risico dat de VS er lucht van krijgt. Als de VS aanleiding ziet eventuele boycotacties door Kaag als BDS-actie te veroordelen, heeft Nederland een probleem. De VS onder Trump neemt geen halve maatregelen tegen Israël-boycotters, dus hier moet Zijlstra alert blijven.

Pro-Palestijns
In enkele interviews met Kaag zitten reminiscenties aan haar Palestijnse opvattingen. Zo liet ze zich ontvallen dat haar huis in Jeruzalem op voormalig Palestijns grondgebied staat. Dat klopt, maar geeft een doortrapte manier van redeneren aan. Of heel handig diplomatiek, dat kan ook natuurlijk. Terwijl de lezer denkt: zie je wel Palestijns gebied! – weet zij als kenner van het Midden-Oosten dat het Joods-Palestijns mandaatgebied was en dat haar bewering dus formeel klopt.

Zo zal ze ook in het diplomatiek verkeer de juiste taal spreken voor de juiste gelegenheid. Ze kan dat zelfs in het Arabisch. De clan-georiënteerde Arabier hoort graag zijn eigen gelijk dat hem bevestigt binnen zijn groep. Dat mag met leugens en halve waarheden, als het maar zijn leugens bevestigt. Die cultuur verstaat Sigrid Kaag en dat kan op zich heel nuttig zijn. Daarmee heeft het kabinet iemand die Arabische redeneringen en politiek kan vertalen naar onze cultuur.

De vraag blijft of ze aan onze kant staat. Dat moet de toekomst leren.

Ernst Lissauer – Twitter: @ErnstLissauer

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.