Halbe, laat je de kaas niet van het brood eten!

Gedeeld ministerschap is teken van zwakte

Titelfoto: Halbe Zijlstra. Screenshot door Redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal GeenStijl

Het formatieproces van de vier partijen VVD, D66, CDA en CU is moeizaam omdat ze op een aantal punten tegengestelde uitgangspunten hebben. Denk alleen al aan de EU, die wat betreft de ChristenUnie decentraal moet blijven, terwijl D66 naar een federale unie streeft. VVD en CDA zweven daar ergens tussenin.

Nu steeds meer duidelijk wordt over de poppetjes blijkt dat een aantal keer is gekozen voor een dubbele bezetting, al is het de vraag hoe betrouwbaar deze informatie is. Het meest wonderlijke is dat er blijkens informatie van RTL gisteren twee ministers van Buitenlandse Zaken (Buza) komen: Halbe Zijlstra (VVD) en Sigrid Kaag (D66).

Dubbele bezetting
Verder vernemen we dat het ministerie van Veiligheid en Justitie bemenst zal worden door VVD’er Sander Dekker en CDA’er Ferd Grapperhaus, waarbij tegenstrijdige verhalen over de taakverdeling de ronde doen. Iedere organisatiekundige kan vertellen dat het benoemen op één functie van twee personen die hiërarchisch gelijk staan, een garantie is voor problemen.  Het is vaak de slechte oplossing van dominante types in het bedrijfsleven en van dictators in het verleden. De twee ondergeschikten vechten elkaar de tent uit; de dictator speelt zijn verdeel-en heers-spel en neemt uiteindelijk de beslissingen.

Der Halbe Minister
Of het klopt dat we twee BuZa-ministers krijgen en of Halbe Zijlstra dit werkelijk over zijn kant laat gaan, waag ik te betwijfelen. Een attente twitteraar maakte mij erop attent dat in Duitsland straks de grap gemaakt zal worden dat wij een Halbe minister hebben. Inderdaad zou Zijlstra, één van de weinige overgebleven zwaargewichten van de VVD na tal van affaires, bij voorbaat de risée van de EU zijn als hij zich straks met een halve portefeuille moet melden in Brussel.

Sigrid Kaag
Het lijkt mij dan ook meer voor de hand liggend dat Sigrid Kaag die met een PLO-man getrouwd is, uiteindelijk de portefeuille van Lilian Ploumen overneemt als minister voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zijlstra neemt dan gewoon de portefeuille van Koenders over. Als Zijlstra accepteert dat Kaag c.q. D66 het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de helft gaat beheren, is het voorgoed met zijn geloofwaardigheid gedaan. Eerder heeft OpinieZ collega Uri van As de doopceel van Sigrid Kaag gelicht en ook ondergetekende liet een waarschuwing horen.

Ook Leon de Winter liet zich niet onbetuigd op Twitter:

Ook als Kaag alleen de portefeuille van Ploumen overneemt, zal Halbe Zijlstra op zijn tellen moeten passen. Uit het verleden is bekend dat machtige ministers van Ontwikkelingssamenwerking snel buiten hun oevers treden. Denk maar aan de tijden dat Jan Pronk als sluwe PvdA-politicus ver zijn portefeuille oversteeg en niet alleen op het buitenlands beleid, maar ook op andere ministeries zijn stempel wist te drukken. Sigrid Kaag die jarenlang UNWRA bestierde voor de VN kent wat dat betreft het klappen van de zweep. Daar komt bij dat een groot deel van de VVD-top een links gedachtegoed aanhangt, al vertelt men op de bühne wat anders.

Laatste der Mohikanen
Als één van de laatsten der Mohikanen uit de VVD met een conservatief-liberaal profiel – hoewel hij ook vaak concessies moest doen en namens Rutte policor-beleid afdwong als “fractiedictator” – kan de onkreukbaar geachte Halbe Zijlstra een belangrijke rol spelen in de nieuwe coalitie. Bijvoorbeeld door goede contacten op te bouwen met de nieuwe, migratie- en EU-kritische regering van Sebastian Kurz in Oostenrijk. Maar ook met andere staten uit Centraal- en Oost-Europa die de migratiewaanzin van Angela Merkel met lede ogen aanzien.

In het gunstigste geval wordt Halbe Zijlstra voor VVD, CDA en ChristenUnie de poortwachter van een vrij Europa van natiestaten. Het is dan wel nodig dat de VVD eindelijk eens de rug recht houdt tegenover de policor EU-federalisten van D66.

Al heb ik weinig illusies meer waar het de VVD betreft, zeg ik toch: Halbe, laat je de kaas niet van het brood eten!

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.