De Lange Arm van Ankara in Nederland

Bedreiging en ophitsing door Turkse organisaties

Titelfoto: Recep Tayyip Erdogan by Presidencia de la República Mexicana is licensed under CC BY 2.0

Het is veel mensen bijgebleven: de Erasmusbrug vol met Turkse vlaggen en Allahu Akbar roepende Erdogan-aanhangers na de Turkse couppoging in juli 2016. Dat moment na de coup was ook in Nederland het moment waarop de onderhuidse spanningen tussen de verschillende Turkse stammen aan de oppervlakte kwamen. Tevens werd voor velen duidelijk dat de integratie van Turken in Nederland (en Europa) grotendeels is mislukt.

Intimidatie
Wat na de coup ook duidelijk naar voren kwam, is hoe sterk de band van ook de tweede en derde generatie Turken is met het land van hun voorouders en hoe sterk de invloed vanuit Ankara, de befaamde Lange Arm, precies is. Er was maar een oproep van Erdogan voor nodig en voormalig vrienden en buren waren opeens lid van een Gülenistische terreurorganisatie en daarmee tot persona non grata verklaard. Kinderen werden van school geplukt, ruiten sneuvelden en bedreiging en intimidatie waren aan de orde van de dag. In Nederland, wel te verstaan. Op basis van gebeurtenissen 3.000 kilometer verderop.

Uiteindelijk waren de zichtbare excessen die optraden na de coup ook reden voor de Tweede Kamer om te vragen om een onderzoek naar de invloed van Turkse organisaties in Nederland en de macht en invloed van de zoveel besproken Lange Arm van Ankara.

Onderzoek Asscher
In opdracht van PvdA-minister Asscher heeft Radar Advies een onderzoek ingesteld, waar we onlangs de langverwachte resultaten van mochten ontvangen. Radar concludeert in haar rapport dat er geen sterke mate van inmenging is door de Turkse organisaties en er van de Lange Arm geen sprake is omdat er geen sprake zou zijn van significante geldstromen vanuit Turkije. En omdat organisaties zelf aangeven geen orders uit Ankara te ontvangen; case closed. Het valt alleen niet te rijmen met het feit dat Diyanet – een van de onderzochte organisaties en in Turkije functionerend als het ministerie van religieuze zaken – alle imams die werkzaam zijn in de ruim 140 Nederlandse Diyanet-moskeeën aanstuurt en betaalt.

Beïnvloeding
Iedereen die de moeite neemt om zich te verdiepen in de feiten komt sowieso tot andere conclusies. Er bestaat wel degelijk een sterke mate van beïnvloeding door de Turkse organisaties en de afgelopen jaren zoeken ze elkaar ook steeds meer op. De greep wordt verstevigd, zo leren de recente gebeurtenissen. Als overheid betalen wij daar nog steeds aan mee. Hetzij door subsidiëring van onderwijs, zoals in Rotterdam bij het voormalig Cosmicus (lyceum Kralingen) en Avicenna, ofwel door het verkrijgen van een ANBI-status (en de aftrekbaarheid van donaties) door de betrokken organisaties.

Rellen
Hoe kan Radar concluderen dat er geen invloed is en er geen politieke druk wordt uitgeoefend, als we notabene weten dat de AK-partij Nederland (UETD) na de vermeende couppoging opgeroepen heeft om te komen demonstreren, waar massaal gehoor aan werd gegeven? En opnieuw met de komst van de Turkse minister naar het consulaat in het weekend voor de Turkse verkiezingen, waarna rellen uitbraken in Rotterdam.

We weten ook dat de ordedienst van de demonstratie bij de Erasmusbrug was uitgerust met hesjes van de Kocatepe voetbalclub en Turkse vlaggen werden uitgedeeld door het consulaat. Dit alles was binnen een uur geregeld na een oproep vanuit Ankara.

Stemvee
Hoe kan er geconcludeerd worden dat er geen invloed wordt uitgeoefend als er in november 2016 in Rotterdam tegelijk met Brussel en Berlijn wordt gedemonstreerd, georganiseerd door exact dezelfde organisaties, waarbij dezelfde leuzen worden geschreeuwd?

Hoe kan er geen invloed zijn, terwijl Diyanet rond de Turkse verkiezingen flyers uitdeelt met de verkiezingsbeloften van Erdogan zoals oplopende kinderbijslag bij ieder geboren kind en waarbij via georganiseerd vervoer kiezers als stemvee naar de stemlokalen werden vervoerd?

Bedreigingen
Een paar simpele voorbeelden waar het rapport niet over rept, omdat ze simpelweg niet de moeite hebben genomen om echt onderzoek te doen. De nationale en internationale pers spreekt over de agenda van Erdogan om via de diaspora zijn macht te vergroten en islamistische agenda te verspreiden, maar in Nederland zouden we zogenaamd de dans ontspringen?! Onzin. Ook Turkse Nederlanders zijn systematisch geïntimideerd, belasterd en verklikt. Sommigen werden zelfs naderhand in Turkije aangehouden en een Rotterdams CDA-raadslid legde vanwege bedreigingen zijn functie neer.

Grijze Wolven
Ook in Nederland wordt er gesproken over de aanwezigheid van Turkse motorbendes die fungeren als de knokploegen van Erdogan. Ook in Nederland zien we bij Turkse demonstraties stelselmatig het taalgebruik en de symboliek van de extreem nationalistische Grijze Wolven bij in Nederland geboren Turkse jongeren. Reden genoeg voor zorg, maar kennelijk niet voor Radar.

Misschien dat zij andere conclusies trekken omdat ze sinds jaar en dag een onderdeel zijn van de hechte PvdA-kliek en ze vast blijven houden aan hun jaren ‘80 clientelisme of dat er andere motieven aan ten grondslag liggen. Wat ik ook niet weet is waarom de landelijke partijen deze uitkomst zo klakkeloos geaccepteerd hebben.

Maar het was voor mij in Rotterdam een extra reden om te vragen naar een eigen onderzoek van de gemeente. Het is tijd om de Lange Arm van Ankare definitief af te hakken.

Over de auteur

Tanya Hoogwerf
Tanya Hoogwerf
Gemeenteraadslid Leefbaar Rotterdam. Ondernemer.
Columns op persoonlijke titel.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.