Asielbeleid Rutte III: broddelwerk van de bovenste plank

Moeizaam compromis is mistig en onwerkbaar

Titelfoto by Roel Wijnants is licensed under CC BY-NC 2.0

Nederland Coalitieland schijnt er patent op te hebben: het smeden van uiterst onzinnige compromissen. Wat per saldo altijd leidt tot meer bureaucratie en meer lasten. Hoe meer partijen er deelnemen, des te ingewikkelder en onwerkbaarder de compromissen worden. Dat gevoel krijg ik als ik kijk naar het asielbeleid dat nu doorsijpelt uit het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Regeltjes
Op vergelijkbare wijze dreef Lodewijk Asscher als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de afgelopen jaren met name het MKB tot wanhoop met zijn Wet Werk en Zekerheid die alleen maar tot méér bureaucratie en onzinnige regeltjes leidde. Dat de arbeidsmarkt nu herstelt heeft meer te maken met ultrasoepel ECB-beleid (voor zolang het duurt) en daaraan gekoppeld herstel van de huizenmarkt, dan aan de maatregelen van Asscher.

Voor elk wat wils
Als we het voorgenomen asielbeleid van Rutte III nader bekijken, blijken alle partijen een beetje hun zin te hebben gekregen van informateur Gerrit Zalm.  Zo werd de wens van D66 en ChristenUnie om meer vluchtelingen naar Nederland te halen op uitnodiging doorgevoerd: dat worden er straks 1.000 in plaats van 500 nu. Dit aantal komt bovenop de 37.000 asielzoekers die volgens verwachting volgend jaar naar Nederland komen . Daar weer bovenop: EU-quota van asielzoekers, als Timmermans c.s. alsnog hun zin weten door te drukken.

Versobering
Natuurlijk moesten VVD en CDA hun achterban ook iets kunnen bieden na alle stoere verkiezingspraatjes. Voor hen heeft Zalm het uitkleden van de asielregeling uit de hoge hoed gehaald. Voortaan maken asielzoekers geen aanspraak meer op bijstand, zorgtoeslag of huurtoeslag, maar komen in een soort sobere gemeentelijke opvangregeling. De coalitiepartijen hopen dat dit een ontmoedigingseffect heeft, maar het kan onder asielzoekers net zo goed leiden tot meer criminaliteit en radicalisering. Asielzoekers die dankzij open grenzen en een woud aan EU-mensenrechtenprocedures nergens gescreend worden op hun achtergrond. Sterker, een groot deel komt aan zonder papieren.

Asielravijn
Wat zou het mooi zijn als er een asielbeleid is dat helder is voor iedereen! Moeilijk kan dat niet zijn. Frits Bolkenstein kwam er in 1994 al mee tijdens een uitzending van Brandpunt: vang asielzoekers op in hun eigen regio. Natuurlijk werd Bolkestein de volgende ochtend zo ongeveer geroosterd in de Tweede Kamer, niet op de laatste plaats door zijn eigen VVD-fractie. Zoals Ayaan Hirsi Ali onlangs zei: “The VVD-fractie was like a room full of children, with one wise man”. Dat VVD-kamerlid Malik Azmani in 2015 nog eens dat oude idee van Bolkestein van stal haalde, was waarschijnlijk stoere praat voor de bühne. Ook Malik Azmani wordt door het bekende legertje van VVD-voorlichters begeleid tot aan het ravijn. In dit geval het asielravijn.

Toch is kiezen voor opvang in eigen regio de enige manier om de wereldwijde asielindustrie af te remmen. Ook de “linkse” Britse migratiewetenschapper Paul Collier roept dat al jaren. Hij betoogt terecht dat dat niet alleen beter is voor ons, maar ook voor de stabiliteit van de herkomstlanden. Die zien immers hun middenklasse verdwijnen door de lokroep van Angela Merkel.

Logica
Is het niet gewoon ook simpele logica? Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog ving Nederland een miljoen Belgische vluchtelingen op. Binnen twee jaar kon het grootste deel weer naar huis. Ze werden niet door mensensmokkelaars naar het Midden-Oosten gebracht om daar een riante asielzoekersregeling te krijgen en hun dagen verder in ledigheid door te brengen. Een beetje helderheid zal ons redden, denk ik wel eens. Helaas staat ons wat betreft het asielbeleid van Rutte III alleen maar mist te wachten.

Aan degenen die toch weer op Mark Rutte hebben gestemd op basis van stoere praatjes vlak voor de verkiezingen zou ik willen zeggen: hartelijk bedankt!

Ik ben er dit keer niet ingetrapt.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.