Een D66-minister op Buitenlandse Zaken? Never!

Sigrid Kaag en Petra Stienen spelen de Palestijnse kaart

Hoewel het erg traag gaat en met muizenpasjes lijkt er toch enig schot te zitten in de formatie VVD-CDA-D66-CU. Zo veel zelfs, dat er nu in de wandelgangen al het één en ander wordt gefluisterd over de poppetjes. Met name over de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) wordt gespeculeerd.

Titelfoto: Petra Stienen met Moslim Broederschap-ideoloog Tareq Ramadan. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Atheist vs Theist Debates

Van D66-zijde worden VN-ambtenaar Sigrid Kaag en Eerste Kamerlid Petra Stienen genoemd, aan VVD-kant Jeanine Hennis-Plasschaert en buitenlandspecialist Han ten Broeke. In dit stuk betoog ik dat het erg dom zou zijn – sterker nog: immoreel – als de coalitiepartijen BuZa overlaten aan D66.

Nieuw geopolitiek speelveld
Als gevolg van de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten, de Brexit, maar ook het langzaam eindigen van de oorlog in Syrië is er een heel nieuw geopolitiek speelveld aan het ontstaan. Zo zal de band tussen Israël en de VS inniger zijn dan in de tijd van Obama: de president die de Moslim Broederschap in Egypte min of meer in het zadel heeft geholpen. Israël, Egypte onder Sisi en een aantal andere Arabische staten werken nu de facto samen om de invloed van Iran te beperken. Ook veel Arabische leiders zijn de jihadisten en hun politieke vertakkingen zat en zien die als bedreiging voor hun eigen posities.

Abbas is out, Israël is in
De pro-terreur lijn van de Palestijnse leider Abbas wordt niet meer gepruimd en het is een kwestie van tijd dat hij vervangen zal worden. Ook groeit in het Midden-Oosten de waardering voor voormalige aartsvijand Israël dat een enorme humanitaire inspanning pleegde in Syrië, waar Obama en de EU niets beters wisten te verzinnen dan zogenaamd gematigde jihadisten te bewapenen en de boel af en toe te bombarderen.

Atlantisch Bondgenootschap
Ook in de EU worden de kaarten nu anders geschud. Door de beslissing van het Verenigd Koninkrijk om de EU te verlaten is Nederland binnen de EU de laatste ec hte steunpilaar van het Atlantisch Bondgenootschap. Na haar ontmoeting met Trump riep Merkel immers dat de EU voor haar defensie verder maar een eigen plan moet gaan trekken. Wetende dat de EU militair weinig voorstelt in de wereld en dat er jaren nodig zijn die achterstand in te lopen, if ever. Het zou daarom niet alleen onverstandig zijn van de EU, maar ook uiterst gevaarlijk om bondgenoot Amerika de rug te keren.

Zou Nederland als trouw bondgenoot van de VS niet een rol als bruggenbouwer tussen EU en VS kunnen spelen? Dan moet er wel een minister van Buitenlandse Zaken zijn die door de VS niet gezien zal worden als anti-Trump en anti-Israel. Laat dat nou juist wél gelden voor beide D66-kandidaten voor de BuZa-post, Arabiste Petra Stienen en de uitgesproken pro-Palestijnse Sigrid Kaag (zie onderstaande tweet 👇🏽) .

Wat betreft de conduitestaat van Sigrid Kaag, lees dit onthutsende artikel van OpinieZ-collega Uri van As. Overigens blijkt uit dit artikel ook dat er heel wat kritiek mogelijk is op de VVD als het om stemgedrag inzake Israël gaat. Maar D66 bakt het nog een stuk bruiner.

D66: van pro-Atlantisch naar pro-EU en anti-Israel
Laatst heb ik me nog laten verzekeren door één van de oorspronkelijke Appèl-ondertekenaars van D66, dat beide oprichters Hans Gruijters en Hans van Mierlo ferme Atlantici waren. Pas later is D66 onder invloed van Brinkhorst en weer later onder Pechtold een richting ingeslagen die we kunnen kenschetsen als EU-federalistisch, maar ook steeds feller anti-Israel. Sinds kort komt daar de schrille anti-Trump toon bij. Dit zien we niet alleen in de EU, maar ook in de VN waar nogal wat D66’ers werken.

Is het niet aan de VVD, maar ook aan CDA en CU om die voor Nederland o zo belangrijke Atlantische relatie te koesteren en te beschermen? Niet alleen omdat daarmee de Nederlandse veiligheid nog altijd het beste gegarandeerd wordt. Maar ook omdat allerlei economische kansen verloren zullen gaan als Nederland met een D66 BuZa-minister een anti-Trump en pro-Palestina koers gaat varen.

Zet een Atlanticus op BuZa
Het is daarom van groot belang dat de VVD de belangrijke post van Buitenlandse Zaken niet afstaat aan D66. Laat D66 zich maar bewijzen op Economische Zaken, Onderwijs of bij Infrastructuur en Milieu. Ik hoop dat ook CDA en ChristenUnie dit inzien. Nederland moet trouw blijven aan het Atlantisch Bondgenootschap. Verder heeft ons land historische, principiële verplichtingen tegenover Israël als het gaat om de veiligheid van deze staat.

Beide aspecten zijn momenteel niet in goede handen bij D66. Daarom zou het beter zijn als een VVD’er of een CDA’er (bij voorkeur een ferme Atlanticus) onze nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.