Wordt het niet optreden tegen aanranding de norm?

Vrouwen als gratis speelgoed voor grijpgrage handen

De laatste tijd is het ongevraagd betasten van vrouwen in het openbaar nogal populair. We horen over mannen die hun handen en andere lichaamsdelen niet thuis kunnen houden op straat, op stations, in het openbaar vervoer of in uitgaangsgelegenheden. Meer dan de helft van jonge vrouwen in Nederland heeft weleens te maken gehad met ongewenste aanrakingen. Bij mannen is dat 30%.

De NOS deed hier onderzoek naar nadat een incident op Lowlands viral was gegaan. Er is sprake van ongewenste aanrakingen op festivals, in uitgaanscentra, maar ook in de bus, op straat, op het station, op parkeerplaatsen.

Maar het kan nog erger. Deze dagen circuleert er op Twitter een filmpje van een zwarte man die een Britse politievrouw te midden van haar collega’s vastklemt tegen een hek en haar schaamteloos staat op te rijden, terwijl noch zijzelf noch haar collega’s ook maar enigszins ingrijpen. De man loopt daarna lachend weg.

Hoe veilig denk je dat ik mij als vrouw eigenlijk nog voel als ik dit filmpje heb gezien?

Strafbaar
Hoe zit het met het gezag en de integriteit van het lichaam van de vrouw? In artikel 246 van het Wetboek van Strafrecht wordt ontucht (aanranding) toch echt strafbaar gesteld, hierbij gaat het om echte handelingen, dus niet sissen of nafluiten want dat mag. Daadwerkelijk ongevraagd en ongewild betasten, treden we daar niet meer tegen op? Is het voortaan straffeloos prijsschieten op straat? Zijn wij vrouwen gratis speelgoed voor testosteronbommen ‘die ver afstaan van de Nederlandse samenleving’? Zijn we wellicht laaghangend fruit waar mannen ongestraft in mogen knijpen zoals in een avocado of tomaat?

Handhaving?
Aanranding is van alle tijden, ik weet het. Moeten we het dan maar accepteren? Nee! De westerse wetgeving is er glashelder over: het is verboden. Het is strafbaar. Maar wat heb je aan een verbod als niemand zin of tijd heeft om het te handhaven? Als zelfs geüniformeerde politieagentes zichtbaar niets tegen zo’n ‘heterdaad’ durven doen? Het verhaal hier is misschien ingewikkelder dan je in eerste instantie ziet. Het zal wel. Daar wordt het beeld niet anders van. Het is volstrekt onacceptabel hoe deze man zich gedraagt. Maar het is ook volstrekt onaanvaardbaar dat de Britse politie dit openlijk laat gebeuren.

Moeten wij vrouwen ons dan maar terugtrekken uit het openbare leven, zoals de middeleeuwse islamitische wereld het graag ziet en ons door echtgenoot, broer of vader laten begeleiden als we gaan winkelen? Kom op zeg. Hier ligt een keiharde taak voor de politie om er direct tegen op te treden.

Rozemutsenbrigade
Maar optreden is blijkbaar ingewikkeld, vanuit politiek correct oogpunt. Ook in Nederland. De politie heeft geen tijd. Te druk met iftar, hoofddoekjes en offerfeestjes. De rozemutsenbrigade vindt het niet belangrijk. Te druk met woordjes als identity politics, mansplaining, manspreading in plaats van daadwerkelijke veiligheid. Het COA is te druk met het rondpompen van probleemmigranten. De rechterlijke macht is druk aan het navelstaren. Politici zijn druk aan het formeren.

Moet veiligheid dan helemaal ‘ons eigen’ probleem zijn, moeten wij vrouwen dan maar massaal pepperspray en tasers gaan kopen om ons te beschermen of gaat het openbaar gezag zijn verantwoordelijkheid nemen en zichtbaar keihard optreden tegen ontucht? Wat je oogluikend toelaat, wordt al snel verheven tot norm. En dat mag nooit gebeuren. Niet in mijn land.

YorienvdH – Twitter: @YorienvdH

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties 👇🏽.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.