EU en Islamterreur: een droevige vertoning

Politici en diplomaten weten geen raad met terrorisme

Ik viel bijna van m’n stoel van verbijstering. Tweemaal zelfs. Beide, ternauwernood voorkomen imaginaire valpartijen hangen nog samen ook. Laat ik maar met de eerste beginnen. De vertrekkende ambassadeur van de EU in Israël, de Deense diplomaat Lars Faaborg Andersen, verklaarde op 22 augustus aan de vooravond van zijn afscheid, dat Israel op het gebied van terrorismebestrijding nog van de Europese Unie zou kunnen leren.

Titelfoto: Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal RTL Nieuws

Tot de verzamelde pers sprak hij de gedenkwaardige woorden :We have a lot to learn from Israel, and Israel has a lot to learn from us.Toen de journalisten bijgekomen waren van hun verbazing – want het is immers gemeengoed dat juist Europa lering kan trekken van de pijnlijke ervaringen die Israël heeft met het bestrijden van terrorisme – vroegen ze de diplomaat naar een nadere verduidelijking. Wat zou Israël dan wel van Europa kunnen leren?

Holistische benadering
Nou, volgens Faaborg-Andersen heb je voor het bestrijden van terrorisme een “volle gereedschapskist” nodig. Niet alleen gevuld met instrumenten die zich richten op strenge veiligheidsmaatregelen, die gebruikt Israel heel effectief, sprak de EU-diplomaat grootmoedig. Op het gebied van informatieverstrekking bestaan er nauwe banden tussen de veiligheidsdiensten. Maar, zo sprak de diplomaat, er zijn ook andere aspecten zoals deradicalisering, maatschappelijk werk en onderwijs.….”We have adopted a holistic approach to fighting terrorism. I think Israel could have an interest in studying our experience in holistic approaches.”

Toen de journalisten hem daar op doorvroegen moest hij toegeven dat die “holistische aanpak” het terrorisme in Europa ‘niet geheel’ had uitgebannen, maar er waren zeker ook successen. Die specificeerde hij niet. Begrijpt u mijn verbazing? De EU-diplomaat sprak deze belerende, hoogmoedige taal na de verwoestende aanslag op de Ramblas in Barcelona.

Dubieus
Nu heeft deze EU-diplomaat een trackrecord in domme, althans dubieuze verklaringen. Bijvoorbeeld over de hogere morele standaard die voor Israël zou gelden. Zie hierondertwitter-icon 👇🏽hoe hij daarover door Jerusalem Post-journaliste Caroline Glick meedogenloos de les wordt gelezen.

Dat brengt me meteen bij de vraag waartoe die EU-diplomaten eigenlijk dienen? Natuurlijk, het uitdragen van een gemeenschappelijk beleid, maar hoe gemeenschappelijk is dat beleid?

Mogherini
En wat moeten we in hemelsnaam aan met de EU-coördinator Buitenlands Beleid, de Italiaanse ex-communiste Federica Mogherini? Die bracht onlangs, namens ons, een beschamend, vernederend gehoofddoekt, bezoek aan Teheran, het regime dat homo’s opknoopt aan bouwkranen.

Aan die ongekozen EU-commissaris leggen diplomaten als Faaborg-Andersen verantwoording af. Namens diezelfde EU is jarenlang ontwikkelingsgeld gepompt in dictatoriaal geregeerde landen als Eritrea, waarvan bewoners nu hun heil in West-Europa zoeken. Maar ja, diezelfde Mogherini verklaarde nog in februari jl. dat de EU zou instorten zonder de instroom van immigranten….Je zou er haast complotdenker van worden.

Demonstratie
Ik keek ook vol ongeloof naar de demonstratie in Barcelona, afgelopen zaterdag. Tegen wat eigenlijk? Tegen het ‘wereldwijd terrorisme’ begreep ik, ook een beetje tegen de Spaanse koning en tegen “de internationale wapenhandel”! Laat dat een beetje tot u doordringen: Islamitische fanatici zaaien dood en verderf met auto’s, gasflessen, zwaarden en messen en in Barcelona betogen een half miljoen mensen pathetisch tegen “de internationale wapenhandel”! Uiteraard viel het woord islam niet. Of ja, eigenlijk wel: er werden ook borden meegedragen tegen “Islamofobie”… Een belediging voor de slachtoffers die zich vast niet op die Ramblas “Islamofoob” gedragen hebben.

Al Andalus
Die demonstratie, met zoveel ontzag en bewondering door de pers bejegend was in mijn ogen vooral ook een toonbeeld van het verdeelde en zwakke Europa, dat niet wil inzien dat een gewapende, nietsontziende en bloedige strijd gevoerd wordt tegen de Westerse manier van leven. Niet voor niets staat ISIS bij elke aanslag te juichen en verklaarde onlangs een “islamgeleerde” dat “Al Andalus” op de ongelovigen heroverd moet worden

Ondertussen zijn Europese landen niet eens in staat om rondtrekkende haatimams te stoppen. Hoezo succesvolle “holistische benadering”?

En dan is er nog een vertrekkende diplomaat: de Nederlandse ambassadeur in Boedapest die ook meende zijn wijsvingertje tegen zijn gastheren te kunnen heffen. Die diplomaat, Gajus Scheltema, schoffeerde Hongarije met een uitspraak waarin hij de Hongaarse regering beschuldigde een vijandbeeld te creëren zoals (moslim-)extremisten dat zouden doen. Een uitspraak waarvan minister Koenders onmiddelijk afstand nam.

De EU moet zich in ieder geval diep schamen.

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties 👇🏽.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.