Wat is de kans op een premier Baudet in 2020?

Naast kritiek op partijkartel is inhoudelijke boodschap nodig

De opmars van de politieke partij Forum voor Democratie in de peilingen doet denken aan de opkomst van Pim Fortuyn. Als er vandaag opnieuw verkiezingen zouden zijn, zou FvD driemaal zo groot worden. De huidige 2 zetels in de Kamer voor Baudet en Hiddema zullen dan 6 zetels zijn. Deze groei is bereikt in nog geen half jaar.

Titelfoto: Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video Kanaal Forum Democratie

Mocht de toename van de kiezersgunst; in dit tempo doorzetten, dan kan de partij in 2020 moeiteloos eindigen op 30 zetels en mag Thierry Baudet verhuizen van zijn studentenwoning in Amsterdam naar het Catshuis. Of is het allemaal een bubbel en blijft het Forum een splinterpartij? Een verkenning.

Conservatief-nationalistisch
Hoewel het FvD vrijwel altijd aan de rechterkant van het politieke spectrum wordt geplaatst door de standpunten rondom immigratie, zou je het Forum eigenlijk beter een conservatieve partij in de breedte kunnen noemen. Zo wil de partij bijvoorbeeld de basisbeurs voor studenten weer invoeren, niet typisch een rechts-liberaal standpunt. Daarnaast valt de vaderlandsliefde op. Je zou kunnen zeggen dat het Forum een conservatieve-nationalistische partij is, vergelijkbaar met de partij van Theresa May in het Verenigd Koninkrijk of zelfs tot op zekere hoogte met de Grand Old Party (Republikeinen) in de VS.

Verder valt op dat heel anders dan traditionale politieke partijen in Nederland, het FvD uitblinkt in het uitbuiten van social media. Filmpjes en animaties worden snel en mooi gemaakt, er zijn diverse streams tijdens de bedanktour en hierdoor neemt de hoeveelheid leden snel toe. Er worden veel bijeenkomsten georganiseerd, waarbij er telkens een grote opkomst is. Blijkbaar vult Baudet een behoefte die aanwezig is. Maar wat is dit dan?

Succes
De allerbelangrijkste reden voor het succes van het Forum is misschien wel gelijk de meest evidente. Het frame van het partijkartel dat Baudet keer op keer benadrukt, begint te landen. Hoewel er natuurlijk nog steeds verschil zit tussen het CDA en D66, veegt Thierry ze allemaal naar één en dezelfde hoek in de Kamer, zodat er tegelijkertijd electoraal een enorm gat ontstaat. In dit gat zitten dan alleen nog maar de kleinere partijen (10 zetels of minder), waardoor je (protestpartij-) concurrentie al een stuk overzichtelijker wordt.

Bovenop deze electorale dynamiek, speelt ook het optimisme een rol. Iedereen die wel eens een verkooptraining heeft gedaan,  weet dan mensen liever van iemand kopen die lacht, dan iemand die moeilijk doet. Slimheid en visie in combinatie met jongensachtige vrolijkheid leiden tot grote aandacht en veel zendtijd. Niet voor niets worden sommige filmpjes van Baudet miljoenen keren bekeken. Dit – in combinatie met een inhoudelijke agenda die past in deze tijd – vertaalt zich door in de geprojecteerde zetelwinst.

Aandachtspunten
Maar is dit alles genoeg om premier te worden? Gezien de machtovername van bijvoorbeeld Macron in Frankrijk zou het naïef zijn om het premierschap uit te sluiten, maar er zal nog een hoop moeten gebeuren voordat het zover is. Ik zal de aandachtspunten aangeven in een viertal aanbevelingen:

(1) Leiderschap
Theo Hiddema geeft onwillekeurig de natuurlijke rust aan de partij, het stukje autoriteit wat nodig is als fundament onder het electorale spel dat Baudet speelt. Hiddema is al op leeftijd en zal een keer gaan stoppen. Hoewel op de kieslijst specialisten uit de verschillende hoeken van de samenleving stonden, mist er vooralsnog een duurzaam “champions league”-kader bij de partij. Om een grote partij te worden zullen op zijn minst vijf tot tien serieuze ministerskandidaten publiek aan boord moeten komen.

2) Kartelswing
Stel nou dat het FvD de grootste partij wordt, dan wordt daarmee automatisch de partij de kern van de macht. In tegenstelling tot wat iedere partij nu doet in het centrum van de macht, zal het FvD een strategie moeten ontwikkelen en uitdragen hoe zij als – dan – regeringspartij geen deel gaat uitmaken van het partijkartel dat ze zo bestrijdt. Het wordt op een gegeven moment tijd voor de zogenaamde “kartelswing”. Daarmee bedoel ik dat het schoppen tegen de bestaande partijen moet plaatsmaken voor een soevereine eigen koers.

3) De ouderen in Oude Pekela
Het Forum heeft een elitaire perceptie net als D66 of Groenlinks, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de meer volkse PVV of SP. Dat heeft tot gevolg dat de early adopters (studenten) snel op de Baudet-trein zijn gesprongen. Op dit moment worden de middelgrote steden aangedaan in het land, maar het zal nog een tijd duren voordat de echte kleine dorpen bereikt zullen worden. Om premier te worden moet uiteindelijk de (lagere) middenklasse bereikt worden: de stille massa maakt iemand premier. Het FvD zou dit kunnen ondervangen door veel lokaler te gaan werken. Daarna moeten de FvD-prominenten vaker op bezoek gaan in het land om doodnormale projecten of verzorgingstehuizen te bezoeken. Dit is nodig om contact te leggen met “het volk”.

4) Inhoudelijke visie
Er is zo’n gouden regel dat hetgeen waar je het beste in bent, tegelijkertijd je zwakte is. Zo is het ziekteverzuim in een ziekenhuis altijd hoog en de economische faculteit van een universiteit is altijd failliet. Trekken we deze wet door, dan is het grootste aandachtspunt voor het FvD dat de inhoudelijke agenda gaat stilstaan. De tijd van “Nederlands grootste intellectueel” kan maar één keer besteed worden en er moet dus een duidelijke inhoudelijk roadmap komen.

Het continu blijven hameren op het partijkartel, de baantjescarrousel, directe democratie, massa-immigratie is belangrijk, maar het FvD moet inhoudelijk gaan dakpannen: ieder kwartaal een nieuw groot thema, gedreven vanuit een overkoepelend beeld, voorzien van een advies van het op te richten wetenschappelijk instituut van de partij. Zonder het voeden van de inhoud gaat de wet van de remmende voorsprong werken en zullen fossiele partijen als de PvdA zich weer herpakken en een bedreiging gaan vormen op de linkerflank van de conservatieve middenklasse.

Conclusie
Samenvattend kunnen we stellen dat het Forum voor Democratie van Thierry Baudet na de eerste grote slag (zetels bij verkiezingen) een prima vervolgprestatie levert. Dit vertaalt zich in de zetelwinst bij de peilingen. Het vissen in de vijver van VVD, CDA en PVV zal blijven werken, maar er zal een bovengrens zijn. De aanvallen op deze partijen zullen geleidelijk moeten veranderen in een genuanceerde, fijngesnaarde inhoudelijke boodschap. Er is een reden dat de kartelpartijen vooral in het midden zitten: daar zitten de kiezers.

Uiteindelijk willen kiezers in het stemhokje bij voorkeur geen proteststem geven, maar een positieve keuze op inhoud maken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.