Het is weer tijd voor een nieuw Links

Nu nog even bedenken hoe dat te regelen.

Het idee dat politieke partijen en politici niet van standpunt of idee zouden mogen veranderen zonder dat ze daarvoor worden afgestraft heeft me altijd gefascineerd. Of het nu gaat over het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd, het aantrekken van toeristen in Amsterdam of het verminderen van de gaswinning in Groningen: verandering van standpunt lijkt voor politieke partijen een doodzonde te zijn.

“Ja, maar toen zeiden jullie!” – “Ja, maar toen was het anders”. En hoewel het in Nederland op hoofdlijnen nog heel goed gaat zie je dat – onder andere door de overgang van het industriële naar het digitale tijdperk – het huidige systeem begint te kraken.

Stagnatie
Langdurige armoede neemt toe, ook bij mensen die werken. Het vrij besteedbare inkomen daalt. Het zorgsysteem loopt tegen haar grenzen aan. Het onderwijssysteem is verouderd. R&D in Nederland is er treurig weinig. Zo’n 60% van de bijstandsuitkeringen komt bij mensen met een allochtone achtergrond terecht. We lopen achteraan bij energietransitie. Er is minder misdaad – maar de misdaad die er is, is ernstiger. Oude economie voert nog steeds de boventoon en met uitzondering van Eindhoven, Groningen, Twente en Amsterdam blijven we achter in de economische transitie, etc. Tot overmaat van ramp presteert Oranje op voetbalgebied ook nog eens niet meer, we zijn een F1/Wielerland geworden.

Ik heb nooit iets van begrepen dat je jezelf niet kan bedenken en begrijp dat steeds minder, want het zorgt ervoor dat politici die het hardst en gesimplificeerd mogelijk schreeuwen dat er iets niet klopt kunnen rekenen op applaus. Tijden veranderen en in het digitale/technologie tijdperk gaat die verandering best snel.

Dogma’s
De politiek blijft in haar eigen dogma’s hangen. Met name Links Nederland lijkt daar op dit moment de dupe van te zijn, maar voor de meeste traditionele partijen speelt het volgens mij. De antwoorden van de jaren ‘6o zijn niet meer het antwoord op de vragen van nu. Als antwoord op robotisering roept Links steeds harder om vaste banen, energietransitie is verworden tot een subsidiespel, asielzoekers worden gepamperd en met boten opgehaald, religie en ideologie worden niet uit elkaar gehouden, in de zorg gaat het niet om gezondheid maar om zorg en bij de overheid gaat het om output en niet om outcome.

Politiek gezien behoor ik vermoedelijk tot de linkerhelft van Nederland. Met geloof in gelijke kansen in werk en onderwijs, in een Nederland waar iedereen fatsoenlijke zorg (gratis) krijgt, een land waar iedereen gelijk wordt behandeld, waar iedereen leeft in zijn eigen vrijheid en andere mensen hun ideeën niet opleggen, waar je eet wat je wil, waar je woont waar je wil en waar een stevig sociaal vangnet is. Als je dat soort uitgangspunten gaat hanteren dan zou je een aantal nieuwe linkse oplossingen willen.

Linkse oplossingen
Dan zouden we bijvoorbeeld zorgen dat we geen boten laten varen tussen Libië en Italië, want daardoor vallen door de aantrekkende stroom van gelukszoekers doden. Ook onder de echte vluchtelingen.  Dan zouden we kolencentrales gewoon sluiten binnen 10 jaar en het verplicht maken voor energiebedrijven energie in Nederland op te wekken. Dan zouden we zorgfinanciering (niet de uitvoering) als overheid regelen. Dan zouden we met middelen die vrijkomen als we de hypotheekrente-aftrek afschaffen kunnen zorgen dat armoede in Nederland grotendeels verdwijnt. Dan zouden we religieuze indoctrinatie verbieden voor kinderen onder de 18. Dan zouden we mensen die doelbewust discrimineren straffen. Dan zouden we zorgen dat we onderwijs belangrijker gaan vinden dan rechtse hobby’s als subsidiëren van vervuilende industrie of faciliteren van belastingontduiking.

Alleen dan zouden we een Nederland krijgen waar zuur rechts geen plek meer heeft en is het niet meer nodig om af en toe te zeggen dat Donald Trump misschien af en toe toch wel een punt heeft. Alleen dan.

Nu nog even bedenken hoe we dit gaan regelen.

© OpinieZ.com 2017

Over de auteur

Ger Baron
Ger Baron
Vraagt zich vooral dingen af en verwondert zich over technologie, innovatie en samenleving. Werkt bij een overheid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.