En nu naar een coalitie over rechts!

Maandagavond was daar plots het – voor de één bevrijdende, voor de ander teleurstellende – bericht dat de besprekingen tussen de VVD, het CDA, D66 en GroenLinks waren stukgelopen. Beter gezegd: vastgelopen. Toen ik het nieuws hoorde danste ik op de bank en plopte ik een biertje open. Geen regering met GroenLinks, dat moest gevierd worden.

Titelfoto: Screenshot door redactie OpinieZ van still uit video NOS Journaal, 15 mei 2017 18 u

Migratie
Volgens de berichten liepen de besprekingen stuk op de immigratie. Dat zag iedereen natuurlijk aankomen. GroenLinks wil namelijk de sociale zekerheid en onze welvaart afschaffen door iedereen die hier een plek zoekt op te nemen. Daarbij stelt de partij geen bovengrens. “Komt u met 10 miljoen? U bent welkom!” zo luidt het in de GroenLinkse burelen. Hoe dat allemaal in veilige banen moet worden geleid, hoe mensen moeten worden gehuisvest, hoe dat betaald moet worden: allemaal enge ongewenste rechtse vraagstukken die je het beste kan negeren.

Dat deze gesprekken gedoemd waren te mislukken stond als een paal boven water. Dat de gesprekken überhaupt gevoerd werden kan ik nog wel beargumenteren. GroenLinks was de grote winnaar van de verkiezingen kon niet worden genegeerd. Dus moet je soms een traject ingaan waarvan je weet dat het mislukt. Dat mag een paar dagen kosten. Wat ik niet kan verklaren is dat het zolang moest duren om erachter te komen dat het CDA en de VVD heel anders over migratie denken dan GroenLinks. Dat had op dag één al duidelijk meten zijn.

Rebirthing
Wat hebben de vier lijsttrekkers met hun aanhang onder leiding van Edith Schippers al die weken daarvoor gedaan? Punnikles genomen? Zich bekwaamd in het vingerverven? Rollenspelen gespeeld om elkaar op die manier beter te leren kennen? Hebben ze een rebirthing sessie gedaan om beter om te kunnen gaan met hun eigen en andermans weggestopte emoties? Het lijkt erop dat er van enig gevoel van urgentie geen sprake was. Gewoon lekker een paar weken aanmodderen, een beetje praatje pot houden en de hete kastanje zover mogelijk naar voren schuiven. Kom op jongens, minachten jullie het kiezersvolk zodanig dat je wekenlang een toneelstukje hebt opgevoerd?

Nu beginnen we weer bij af. Het tandem VVD en CDA zal wel blijven bestaan. Wie schuift erbij aan? Wil D66 wel doorgaan met gesprekken als de CU en op de achtergrond in een gedoogrol de SGP aanschuiven? Maak je je als politiek niet volledig ongeloofwaardig indien je ook de PvdA laat aansluiten? Een nieuwe combi is niet zomaar gevonden.

Rechts
De oplossing van een coalitie over rechts spreekt mij nog steeds het meeste aan. VVD, PVV, CDA, SGP in een minderheidscoalitie of aangevuld met FvD moet haalbaar zijn. Daar heb je politieke wil voor nodig en daarvoor moet een drietal politici over hun eigen schaduw durven stappen. Het botert politiek gezien immers niet zo lekker tussen Rutte, Wilders en Buma. We moeten daarbij af van de kip en ei discussie wie daarvoor verantwoordelijk is. Deze drie moeten nu eens handelen in het landsbelang en gezamenlijk een nieuw politiek avontuur aangaan. Voor oude kinderachtige en discutabele sentimenten mag geen ruimte meer zijn. Het land moet geregeerd worden, dat is de opdracht!

Ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat de kans dat deze coalitie er komt erg klein is. Er zal de komende dagen/weken weer veel gesproken, vergaderd, gedebatteerd en verkend worden. Het grote gevaar daarbij is dat de combinatie van de nu vastgelopen vier toch weer bij elkaar aan tafel schuift. Want wat vastloopt kan je lostrekken, nietwaar?

Oproep
Daarom mijn oproep aan Rutte, Wilders en Buma: ga met elkaar in gesprek, eet er een lekker maal bij en laat het vergezellen met een goed glas wijn. Kijk elkaar diep in de ogen, focus je op de toekomst van Nederland. Begraaf de oude gevoelens, geef elkaar een hand en ga samen verder. Lukt dat, dan kan Nederland een nieuwe politieke richting inslaan: meer autonomie, minder EU, meer ratio, minder emotie.

En dan mogen jullie de rekening van het diner naar mij opsturen. Ik heb het er graag voor over.

© OpinieZ.com 2017

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.