Curaçao is nog niet af van konkelaar Schotte

De onder Nederlands toezicht georganiseerde vervroegde verkiezingen van 28 april op Curaçao zijn achter de rug. De zucht van verlichting en vreugde spatte bijna van de berichten op Twitter en Facebook af. Ook in Den Haag halen beleidsambtenaren en politici vast opgelucht adem. Er is voor het eerst sinds jaren op Curaçao vooruitzicht op een stabielere periode met partijen die integer bestuur en rechtstatelijk handelen willen.

============================================================
Titelfoto: Screenshot redactie OpinieZ van still uit video YouTube-kanaal Knipselkrant Curacao
============================================================

PAR
De Partido Alternativa Real (PAR) – een in de Nederlandse media gemakzuchtig als ‘liberaal’ aangeduide, maar vooral op sociaal beleid, onderwijs en deugdelijk besturen gerichte partij – won verrassend en behaalde zes van de 21 zetels in de Staten, het parlement van Curaçao. De sociaaldemocratische MAN, winnaar van de vorige verkiezingen die nog maar een half jaar geledenplaatsvonden, werd met vijf zetels tweede.

Perspectief
Samen hebben deze partijen dus een krappe meerderheid met 11 van de 21 zetels. Met de mogelijke toetreding van oud-premier en oud-minister Suzy Römer – die uit haar PNP trad en met een eigen partij (PIN) één zetel haalde is – er met die ene zetel er bij perspectief op rustiger politieke verhoudingen. Het gaat hier in elk geval om partijen met bestuurservaring, respect voor de rechtstaat en met de duidelijke wil om een streep te zetten onder een periode van corruptie en bestuurlijke chaos. Met die coalitie wordt nu op Curaçao rekening gehouden.

Wankel
In het recente verleden hebben coalities op Curaçao zich vaker moeten behelpen met wankele meerderheden van slechts 1 zetel, die dan ook nog werd bezet door een eenmansfractie. Zo’n politicus was zich maar al te bewust van zijn machtspositie en forceerde om het minste of geringste een politieke crisis.

Machtspositie
Ik herinner me het optreden van Rignald Lak, die een tijdje een eenmansfractie vormde in de Eilandsraad van Curaçao. Met die ene zetel kon hij coalities vormen of breken. In een wankele coalitie met o.a. de PAR had hij zijn toenmalige secondant Gerrit Schotte ( ja, die) zelfs tot gedeputeerde (wethouder) weten te benoemen. Kortom, hij buitte zijn machtspositie tot in het uiterste uit. Lak, een gelovige, soms wat labiele man, voelde zich nogal eens verongelijkt (“Respectloos behandeld!”, riep hij dan) en had voor de zoveelste keer een breuk met de coalitie aangekondigd. De toenmalige leider van de PAR, premier De Jongh-Elhage riep hem bij zich voor een gesprek om die dreigende breuk af te wenden. Er werd met spanning naar uitgezien. Het zou immers de PAR tot de oppositiebankjes kunnen veroordelen.

Toen ik de premier na afloop van dat gesprek vroeg hoe het was verlopen, zei ze met pretoogjes en een glimlach: ”ach, we hebben samen gebeden…..” ,“De eilandelijke coalitie lijkt gelijmd”, schreven de kranten, “Wat een klucht!”, verzuchtte een commentator .

Gekonkel
Een meerderheid van de kiezers heeft met deze verkiezingsuitslag in elk geval kenbaar gemaakt genoeg te hebben van de bestuurlijke wanorde van de laatste maanden en van het gekonkel, de vriendjespolitiek van Schotte en van zijn paladijnen. Maar Schotte’s rol is zeker nog niet uitgespeeld. Zijn partij, de MFK wist, weliswaar met minder stemmen dan de MAN, ook vijf zetels in de wacht te slepen. En daarmee is ook hij – ondanks alles – één van de winnaars van deze verkiezingen.

Schotte zal er alles aan willen doen om, net als de afgelopen periode, parlementsleden via overreding en omkoping uit de (nog te vormen) coalitie los te weken en zo alsnog een meerderheid bijeen te sprokkelen. Veel hangt af van het hoger beroep dat hij tegen zijn veroordeling wegens fraude en witwassen heeft ingediend. Die uitspraak wordt nu in juni verwacht.

De Curaçaose kiezer heeft in ieder geval gesproken. Nu de rechters nog.

© OpinieZ.com 2017

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.