Jodenlijstjes toen en nu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wij herdenken hier wat het Comité 4- en 5 mei voorschrijft en worden via advertenties aangespoord en met artiesten warm gemaakt vooral niet te vergeten even bij dat alles stil te staan.’Dat alles’ verandert jaarlijks zodat het steeds verder weg raakt van de Jodenvervolging waaraan we liever niet meer herinnerd worden. Daarom worden er jaarlijks nieuwe slachtoffers toegevoegd, al of niet met politieke motieven

Herdenking Israël
In hun eigen land, Israël, maken de Shoa-nabestaanden de meest lastige weken van het jaar door. Slachtoffers van de vele aanslagen, oorlogen en genocides op Joden worden daar deze tijd op verschillende dagen herdacht. Het millennia oude antisemitisme en de gevolgen daarvan staan dezer dagen centraal bij de Israëli en de Joden in de diaspora. Op 1 mei herdenkt men op Yom Hazikaron de doden gevallen tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog en bij alle oorlogen en terroristische aanslagen daarna. En dat is dus na het vorige week afmattende Yom Hashoah, de herdenking van de Holocaustdoden. Terwijl bij ons herdenken is geëvolueerd tot een politiek correct samenzijn is onder Joden de pijn nog dagelijks voelbaar en wordt er met respect bij stilgestaan.

Lijstjes
Dat terwijl er nu weer lijstjes worden gemaakt. Lijstjes over Joden die de wereld willen overnemen en daartoe hun begerige tentakels hebben uitgestrekt richting banken en overheidsinstellingen. Joden die via de journalistiek en media uw brein infiltreren.
Volgens de lijstjesmakers hun goed recht om in kaart te brengen, maar ze hebben het wel via Panamese servers gehost. Je weet immers nooit of de machtige Joden daar zelf ook zo over denken. Het is een ouderwetse, sleetse vorm van antisemitisme met een hoge museale waarde. Toch sta ik liever op dat lijstje dan op de Al-Qaeda-dodenlijst, zoals Geert Wilders. Hij staat trouwens ook als Jood vermeld op het Panamese lijstje. Als reserve-Jood voor het geval Al-Qaeda’s missie niet slaagt.

Nederland
Sleets antisemitisme is het antisemitisme dat nooit is weggeweest. Nederland zag kans 90% van haar Joden bereidwillig aan de Nazi’s uit te leveren. Het Koningshuis en haar regering maakten direct na aankomst van de bestuurders van het Derde Rijk plaats en lieten alle ‘lijstjes’ achter voor de nieuwe orde. Daar wist het Nationaal Socialistische bestuur wel raad mee. Toen het geheel zich per colonne via de Haagse Parkstraat een weg baande naar het Binnenhof, werd het begroet door de luid applaudisserende, uitgelopen Haagse bevolking. Dit is gewoon via beelden bij het NIOD terug te zien.

Voor meer persoonlijk inzicht over die tijd heb ik gedurende mijn hele leven gebruik gemaakt van de ouders van de vriendinnetjes die ik had. Door met repressieve tolerantie de aanstaande schoonouders tegemoet te treden, vielen mij de meest opmerkelijke oorlogsherinneringen toe.

Verzet
Opmerkelijk voor mij als kind van Joodse ouders die elkaar tijdens de oorlog via het verzet hebben leren kennen. Van die kant kwamen uiteraard heel andere verhalen. Tijdens een koffiepauze van onze werkster die zij met mijn moeder doorbracht was ik getuige van een opmerkelijke gebeurtenis. Er werd over de oorlog gesproken. Beide vrouwen hadden de oorlog meegemaakt en waren ongeveer even oud. ‘Het was best een gezellige tijd’ hoorde ik de werkster zeggen.

Ik was langere tijd hopeloos verliefd op een oer-Hollands meisje. Haar vader had het over ‘dat Jodinnetje’ als hij zich naar de TV spoedde om Sonja Barend de mond te snoeren. ‘Dat zet ik altijd af’ werd mij met een blik van verstandhouding vermeld. Hij sprak voluit over zijn oorlogstijd en was een leerzame bron. Hij was tegen het verzet, want je had je te schikken naar de nieuwe orde op dat moment. Wel had hij distributiekaarten achterover gedrukt voor onderduikers. Hij sprak ook schande van de slechte munitie waarmee hij als cavalerist de Grebbeberg had verdedigd. Het was te weinig en het werkte niet. Dat gold uiteindelijk ook voor mijn relatie met zijn dochter.

KRO
Ik draag niet de uiterlijke kenmerken van een Jood en heb ook geen Joods voorkomen. Wij, ik heb twee oudere broers, zijn wel besneden. Ons ‘familiewapen’ verried ons bij de ouders van vriendinnetjes.
Bij de KRO heb ik mij altijd fatsoenlijk gedragen, maar daar was mijn achternaam direct opgevallen. Ik werd daar achttien jaar gedoogd. Toen ik journalistieke prijzen begon te winnen, werd ik bij Meneer Pastoor geroepen. Dat mijn werk zeer gewaardeerd werd, maar dat ik mij met deze achternaam geen illusies hoefde maken over promoties. De prijs wordt door onze correspondent ter plaatse ontvangen en dan brengt die hem voor je mee.

Ik eindigde bij een TV-programma waar ik het stof vanaf moest halen. Er werd ‘verjongd’. Daar trok ik een stel beginnende en gevorderde stand-up comedians aan om die reden. Een daarvan zie ik elk jaar als hij mij uitnodigt om met deze oud-collega’s uit eten te gaan. Hij is een Haagse komiek en haalt en brengt mij. Vorig jaar zaten we op 13 mei te tafelen in Hilversum. Rond 20:00 uur begon mijn GSM te trillen en dansen van de felicitaties met Jom Haätsmaoet, de Israëlische Onafhankelijkheidsdag-viering.

Woede
Het oude antisemitisme wordt tegenwoordig verpakt in antizionisme en ik ben niet naïef, maar op de woede van mijn tafelgenoten had ik niet gerekend. De bereisde ex-collega’s bezwoeren mij nooit naar dat valse land op vakantie te zullen gaan. Joden waren de nieuwe nazi’s. De oude vrijgezelle dame in het gezelschap zou een week later afreizen naar Zuid Afrika, waar ze bij vrienden zou logeren. Ik heb de uitnodiging voor dit jaar aan mij voorbij laten gaan.

De Haagse komiek heeft mij daarop ontvolgd op Twitter. Was mijn familie maar ontvolgd destijds.

===============================================================
Titelfoto: Yad Vashem Hall of Names by David Shankbone is licensed under CC BY-SA 3.0
===============================================================

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.