De Tomahawks van Trump zijn voltreffers

De negenvijftig Tomahawk-kruisraketten die Trump in de nachtelijke uren van vrijdag 7 april liet afschieten op de Syrische legerbasis Shayrat hebben geleid tot verwarring in kringen van Trumpbashers en Trumpfans. Voor veel analisten is de actie van Trump moeilijk inpasbaar in hun tot nu toe gehanteerde verhaallijnen.

Sommige linkse en rechtse duiders vinden elkaar zelfs in curieuze complottheorieën. Anderen stemt het tot voorzichtig optimisme of nog meer pessimisme.

Boodschap
De boodschap die Trump met zijn Tomahawks de wereld inzond is door de geadresseerden in Damascus, Moskou, Teheran, Pyongyang en Beiroet echter luid en duidelijk ontvangen. De Chinese president Xi Jinping kreeg de nauwkeurig getimede boodschap zelfs persoonlijk overhandigd tijdens het toetje in Trump’s Mar-a-Lago resort in Palm Beach, Florida, tijdens een verder opmerkelijk vruchtbaar samenzijn. Deze aanval was geen actie van een President met een grillig karakter maar van een exact calculerende leider met een plan.

Rode lijnen
De Tomahawks van Trump vormen de bevestiging van eerdere waarschuwingen door het Trumpteam aan het adres van de leiders in deze hoofdsteden. Trump’s rode lijnen zijn daadwerkelijk vuurrood en zullen bij overtreding worden bestraft. Met of zonder de goedkeuring van de VN of andere internationale organen.

Radicale islam
Voor degenen die de afgelopen jaren de interviews, essays en boeken van (ex)Trump medewerkers zoals Flynn, Gorka en Mattis gelezen hebben is de aanval geen verrassing, noch een wijziging van beleid zoals politieke analisten nu beweren. Ook is het geen kwestie van of-of zoals Midden-Oosten deskundigen denken (of de sjiitische terreur bestrijden of de soennitische variant) maar van en-en. De aanval op de sjiitische krachten in Syrië is allesbehalve een vrijbrief voor het soennitische IS-kalifaat. Integendeel. Trump is niet voor niets bezig met de opbouw van grondtroepen in Syrië en Irak en een contraterreur- en propaganda-apparaat dat de radicale islam op Koude Oorlog-achtige wijze moet gaan bestrijden.

Pyongyang
De Tomahawks van Trump hebben het regime in Pyongyang duidelijk gemaakt dat er vanaf nu, op het ontwikkelen van kernwapens en ballistische raketten, het delen van deze technologie met landen als Iran en Syrië en het negeren van waarschuwingen een prijs staat. Pyongyang weet ook dat het doorschuiven van raketten, wapens en technologie naar Iran, Syrië, Hezbollah en andere terreurregimes niet langer onbestraft zal blijven.

Rusland heeft een waarschuwing gekregen om zijn cliënt in Damascus in toom te houden en de invloed van Iran in Syrië te beperken. Poetin was op de hoogte van de aanval en zal gezien zijn relatief ‘milde’ reactie verdere escalatie vermijden. De gezamenlijke belangen van Rusland en de VS zijn daarvoor simpelweg te groot.

Iran
In Teheran hebben de Tomahawks bevestigd dat de bescherming van Obama’s VS voorbij is en die uit Brussel niets voorstelt. Iran zal uit zelfbehoud zijn cliënten in Syrië, Irak en Libanon onder controle moeten houden. Ook de strijd in Jemen krijgt door de Tomahawks van Trump een nieuwe dimensie.

Koning Abdullah van Jordanië en Generaal Sisi van Egypte zien na hun bezoek in Washington Trump’s beloften in daden bevestigd. Met president Trump in het Witte Huis levert Amerika meer dan speeches vol mooie woorden. Het zal de Palestijnse leiders en andere terreurbazen niet zijn ontgaan dat deze VS-president onmiddellijk reageert op gruweldaden.

Voltreffers
In de VS hebben de Tomahawks van Trump de mediakritiek gesmoord en de Rusland-hysterie gekalmeerd. Democraten ontwaken uit hun roes. Trump is geen Obama. Niet de president van de hele wereld. Dat maakt hem nog niet tot een isolationist. Trump komt op voor de belangen van de VS en zijn trouwe bondgenoten en is bereid daar in alle opzichten naar te handelen. De Tomahawks van Trump zijn voltreffers.

De vijanden van het Vrije Westen zijn gewaarschuwd. Hen wachten ruwe tijden.

© OpinieZ.com 2017 – De artikelen op OpinieZ zijn gratis voor u te lezen. U kunt ons steunen door dit artikel te delen op twitter-icon Facebook, twitter-icon Twitter, twitter-icon LinkedIn of andere sociale media.

Zie de buttons onder de advertenties.

===============================================================
Titelfoto: “USS Barry fires Tomahawk missiles [Image 2 of 2]” by DVIDSHUB is licensed under CC BY 2.0
===============================================================

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x