De Patriottische Lente blijft uit
Alles zou op 15 maart worden rechtgezet, zo gonsde het tot eind 2016 op straat en in de sociale media. De PVV stevende met klinkende cijfers in de peilingen af op een historische overwinning in de Tweede Kamerverkiezingen. Dertig zetels minimaal, misschien wel meer dan veertig. De achterban maakte zich al op voor het kabinet-Wilders I.
Kater
Toen zette het verval in. Langzaam zakte de partij weg in de peilingen. Desondanks hield de achterban de rug recht: “Na 15 maart is Nederland weer van ons!” klonk het trots. Maar vele PVV-ers zullen vandaag met een fikse kater wakker worden. Toegegeven, de partij heeft zetelwinst (5) geboekt. Normaal gesproken reden voor een groot feest. De vorige jaar nog verwachte verpletterende overwinning is echter uitgebleven. Het lijkt onbegrijpelijk, want alles zat mee voor Wilders: “populisten” wonnen in Groot-Brittannie (Brexit), in de Verenigde Staten (Trump) en ook in Frankrijk (Le Pen) en Duitsland (Petry) broeit het.
Gemiste kans
Als er een moment was waarop de PVV kon scoren, dan was dat nu. Wilders kon het echter – al weer – niet waarmaken. Het moet voor hem enorm frustrerend zijn : sinds de val van Rutte I kan hij niet meer écht goed scoren. Steeds – of dat nu op gemeentelijk, provinciaal, landelijk of Europees niveau is – moet hij genoegen nemen met teleurstellende resultaten. Daar schaar ik deze overwinning ook onder: 20 zetels halen is vergeleken met de eerdere peilingen toch wat mager.
Anti-campagne
Een reden voor deze teleurstellende uitslag was de anti-campagne die de partij voerde. Op een paar persmomentjes en twee debatten aan het einde van de campagne na was Wilders tamelijk onzichtbaar. De peilingen zorgden er waarschijnlijk voor dat hij zichzelf een rad voor ogen draaide. Hij dacht op een eenvoudige wijze op een eclatante verkiezingsoverwinning af te stevenen. Mijn idee is dat de gunstige peilingen te gretig door de PVV werden gebruikt als drukmiddel naar andere partijen: “Pas op wat er gebeurt als je niet naar ons luistert.” Toen puntje eenmaal bij paaltje kwam stemden veel potentiële PVV-aanhangers anders: op een partij die wél moeite deed om hun stem binnen te halen.
Ook kon Wilders de recente Turkse anti-Nederlandse hysterie, de taferelen voor het Rotterdams consulaat en de breedgedragen weerstand daartegen niet omzetten in extra zetels. De VVD ging met de credits van het kordate optreden van Rutte strijken en liet de PVV aan de zijlijn roepend en met lege handen achter.
Regeringsverantwoordelijkheid
Het was bij voorbaat al duidelijk dat de PVV niet zou gaan regeren. Dat kwam enerzijds door de keiharde uitsluiting door de VVD en andere partijen, anderzijds omdat de PVV niets te winnen heeft bij deelname aan een regering. Compromissen kunnen slechts leiden tot afbreuk en dat risico is te groot. Daarom bleef Wilders zich hard en ongenuanceerd uiten. Hij dacht zich dat te kunnen veroorloven en er grote massa’s kiezers mee aan te spreken. Die harde toon heeft volgens zijn Duitse geestverwant Frauke Petry (AfD) tot het teleurstellende resultaat geleid.
Patriottische Lente
Dat de PVV flink heeft gewonnen staat vast. Zo’n 1,3 miljoen kiezers hebben hun vertrouwen aan de partij gegeven. Echter, de ruim 2 miljoen kiezers van de peilingen vorig jaar zijn het niet geworden. Het zal ook niet zo zijn dat een deel van Wilders’ kiezers is thuisgebleven, de opkomst was immers hoog. Feit is dat 1,3 miljoen kiezers niet genoeg zijn om zijn Patriottische Lente te laten plaatsvinden. Wilders heeft gewoonweg te weinig mensen blijvend voor zich gewonnen.
Wilders is niet de politicus die “Nederland weer van ons” gaat maken. Hij blijkt niet degene te zijn die in staat is de “heersende elite” ten val te brengen. Wilders heeft daartoe inmiddels alle kansen gehad, maar niet benut. Als christenen 2.000 jaar kunnen wachten op de terugkeer van hun Messias, zullen PVV’ers ook nog wel een paar jaar extra geduld opbrengen. Maar door zich te verbinden aan de persoon van Wilders gijzelen ze zichzelf.
De heersende elite kijkt ondertussen geamuseerd toe. De woedende massa blijkt veel kleiner te zijn dan lange tijd werd gedacht. De kiezers die de moeite namen om op de PVV te stemmen hebben gezorgd voor een keurig geneutraliseerde partij in de oppositiebankjes.
Bevalt dit artikel u – of juist niet – , deelt u het dan op Facebook,
Twitter of andere sociale media.
Zie de buttons onder de advertenties.
===================================================================
Titelfoto: Screenshot door redactie OpinieZ van still uit NPO App uitzending NOS-Journaal 15 maart 2017
===================================================================
Over de auteur
- Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken