Waarom belastingverlaging de Heilige Graal is
De verkiezingen staan voor de deur en dus is het tijd om weer aandacht te besteden aan het belangrijkste element van de verkiezingsprogramma’s: belastingen. Nu hoor ik velen denken: “maar onderwijs en gezondheidszorg, defensie, immigratie en…etc.”, maar hoewel al die items belangrijk zijn, super belangrijk zelfs, worden zij bekostigd van ons aller inkomen.
Hoe groter de economie, hoe meer er mogelijk is; alles valt of staat met het economische beleid. Daarin speelt fiscaal beleid een centrale rol (niet de enige overigens).
Inefficiënt systeem
Belasting betalen wordt een stuk minder leuk als u beseft hoe inefficiënt met uw geld wordt omgesprongen. De overheid int de belasting, moet het nameten dan wel controleren, invoeren, bewerken, opsturen en laten fiatteren door weer een ander ambtenaar. Gooi er liters koffie bij, pakken papier, postzegels, postafdeling, personeelzaken, secretaresses, beveiliging, gebouwen, IT-ers en zo verder, en er is al een boel verdwenen van uw belastinggeld. Dan wordt het geld weer via allerlei omwegen teruggepompt, maar daarvoor moeten weer formulieren worden ingevuld, ontvangen, bekeken, ingevoerd, gecontroleerd en zo verder. Al met al zo EUR 3,5 miljard. Foetsie. Dus als u een econoom hoort zeggen dat belasting niet zoveel uitmaakt want de staat is immers ook een consument/investeerder, dan weet u dat het gezwets is.
Bureaucratische bonanza
En dan is dit nog maar de inefficiëntie/bureaucratie bij de overheid; u bent namelijk ook het haasje. De belastingaangifte kost op zijn minst tijd en jaagt de meesten op kosten. Accountants, belastingadviseurs, jaarcijfers opstellen, de juiste stukken verzamelen en opvragen en ga zo maar door kost allemaal tijd en geld. Dit wordt verergerd door ons ultracomplexe belastingstelsel met ontelbaar veel soorten belasting met verschillende tarieven en verschillende schalen. Aanvragen voor toeslagen, DigiD ellende, kost ook weer tijd en moeite en ga zo maar door. U begrijpt: de door de staat opgelegde inefficiëntie is een extra (verborgen) belasting en belemmert mensen en ondernemers om productief bezig te zijn..
Knowledge problem
Maar dan komt de echte ellende pas, want de overheid lijdt aan maakbaarheidsdenken; door positieve (subsidies, toeslagen, etc.) en negatieve (belastingen, strafbaar stellen, etc.) impulsen, probeert het mensen zodanig te manipuleren dat de gezochte uitkomsten verwezenlijkt worden. Maar dit gaat er vanuit dat de overheid precies weet hoe, wat waar en waarom transacties en andersoortig gedrag plaatsvindt en dit is natuurlijk pertinente onzin; de overheid weet dat niet. Door toch aan de macroknoppen te draaien gebeurt het volgende:
1) De doelstelling wordt vaak niet behaald
2) Er zijn enorme negatieve bijwerkingen
3) De bijwerkingen sorteren ook weer bijwerkingen
Wrijven in de vlek
De overheid, in al haar wijsheid, besluit dan vaak om de bijwerkingen te lijf te gaan met nog meer wetten, regels, en initiatieven in plaats van de oorzaak (foute maatregel) aan te pakken. Ik noem het symptoombestrijding, de overheid noemt het managen… Dit mag dan onschuldig klinken, maar het is een zeer kwalijke zaak. Door verkeerde impulsen (van het beleid en alle daarbij horende bijwerkingen) vindt er namelijk een enorme misallocatie plaats.
Misallocatie
Dat is een moeilijk woord voor waar bedrijven, consumenten en overheden geld aan besteden. Stel dat de aanschaf van een Mercedes gesubsidieerd wordt, dan zal de vraag naar Mercedessen toenemen, terwijl de vraag naar BMW en Audi daardoor juist daalt. De fabrieken van Audi en BMW zullen dan moeten saneren, terwijl die van Mercedes juist gaat uitbreiden. Maar de echte wil van de mensen is dit niet; het is immers ingegeven door fiscaal beleid van de overheid. Intussen doen de bouwbedrijven en toeleveranciers en werknemers in de hoofdvestigingsplaats van Mercedes het erg goed, maar het omgekeerde vindt plaats in de steden waar Audi en BMW gemaakt worden. U ziet dat de boel dan scheefgroeit; iets wat temeer duidelijk wordt als de overheid stopt met het subsidiëren van Mercedessen.
Suboptimaal
Dit was nog maar een simplistisch voorbeeld, maar in essentie komt het erop neer dat het medicijn erger is dan de kwaal. De van bovenaf gemanagede economie is niet zoals deze behoort te zijn en levert daardoor suboptimale prestaties. De taart wordt door de overheid dus kleiner gemaakt (of beter gezegd, de groei van de taart wordt afgeremd).
Misbruik
Het bovenstaande ging nog uit van goede intenties, maar daar kan wat op afgedongen worden. Achter de overheid zitten allerlei groeperingen die vaak partijpolitieke doelen nastreven die meer te maken hebben met het wel en wee van de politieke partij/groepering dan met die van Nederland. Dit versterkt dan weer de voornoemde inefficiënties en misallocaties.
Rem op werkgelegenheid
Kijken we dan naar de lijdende partijen, werkend en ondernemend Nederland, dan zien we dat ons belastingstelsel het aannemen van personeel onnodig duur maakt (hangt ook samen met sociale wetgeving). Verder zijn de hoge administratieve kosten vaak een barrière voor beginnende ondernemers, waardoor de economie aan dynamiek en innovatiekracht moet inboeten. Groei wordt dus belemmerd.
Omgekeerde Sinterklaas
Verder wordt door ons fiscaal beleid fout gedrag gestimuleerd en goed gedrag afgestraft. Schulden maken wordt beloond, maar sparen wordt bestraft. Vermogen opbouwen? Bestraft. Schenken? Bestraft. Erfenis nalaten? Bestraft. Overwerk? Bestraft. Naar het werk rijden? Bestraft. Ga zo maar door.
Visie
Stelt u zich eens voor als deze problemen gedecimeerd zouden kunnen worden… dan zou de economie pas echt floreren, de taart zal enorm groeien en alle thema’s die in de intro genoemd zijn kunnen dan waar nodig gefinancierd worden. De stappen die daarvoor o.a. genomen moeten worden zijn:
1) Een verlaging van de belastingen
2) Simplificatie van belastingen (1 BTW tarief, vlaktaks)
3) Afschaffen vele belastingen, toeslagen en subsidies
4) Reduceren administratieve druk met betrekking tot belastingen
5) Sparen, investeren en vermogen niet meer belasten
6) Schulden maken niet meer belonen
Dat is nou een visie waar ik voor zou tekenen.
===============================================================
Titelfoto: 130117_belasting_is_diefstal by Martin Broek is licensed under CC BY-NC 2.0
===============================================================
Over de auteur

- BA, MA, MBA, Owner Sassen Research & Consultancy, exHedge Fund advisor, Private Equity, eurosceptic, Hayek, von Mises, Glocomnet, investor, freelance-columnist. Tradeidee.nl Opiniez.nl TPO.nl Posts in no way advice sassenresearch.nl info@sassenresearch.nl
Recent gepubliceerd
Economie28 oktober 2017De ECB kan nooit meer terug
Economie14 oktober 2017De EU en de euro gaan uit elkaar
Economie18 september 2017Boekestijn framet Baudet’s nationalisme als racisme
Economie29 juni 2017We zijn op weg naar een enorme ramp (3)