Op wie stemt de boze burger?

De boze burger is de man of vrouw die zijn hele leven braaf VVD, D66, PvdA of CDA stemde maar het nu zat is en dit jaar gaat stemmen tégen de gevestigde orde. Deze boze burger is momenteel hot bij de media. Ik kan het weten, want ik ben er zelf ook eentje en kreeg interview-verzoeken van de BBC en van een documentairemaakster. Ik heb ze beleefd afgewezen.

Niet in alles eens met Wilders
Niet op alle punten is de boze burger het eens met Wilders, tenzij hij of zij tot de PVV-kern behoort. Een totaalverbod op de islam lijkt velen zowel onwenselijk als onhaalbaar. En om Nederland stante pede uit de EU te laten stappen nu we eindelijk weer eens wat economische groei zien, is misschien ook niet zo’n goed idee. “Ach, Wilders formuleert het scherp om straks een betere onderhandelingspositie te hebben”, hoor ik vaak van mijn mede-boze burgers. Maar wat zijn precies de condities waarbij de PVV bereid is deel te nemen in een coalitie? Dat blijft tot nu toe vaag.

EU en euro zorgen voor irritatie
Het gaat er bij de boze burger vooral om de gevestigde orde een halt toe te roepen, denk ik. We zijn het zat dat steeds meer nationale bevoegdheden worden afgedragen aan de EU. Wat daarvoor in de plaats komt zijn lastenverhogende maatregelen die al decennia lang onze koopkracht uithollen. De situatie werd nog verergerd door de te goedkope vervanging van de gulden door de euro eind jaren ’90. Dat het beeld sinds een jaar iets gunstiger is, doet daar weinig van af.

Massa-immigratie
Een tweede en nog groter punt van irritatie van veel boze burgers is natuurlijk de constante stroom ongecontroleerde massa-immigratie, veroorzaakt door wazige wetgeving over asiel en familiehereniging. De massa-immigratie werd afgedwongen door een elite van politiek-correcte politici, ambtenaren en rechters, vaak tegen de wens van een meerderheid van de bevolking in.

Breekijzer
Deze twee ontwikkelingen hebben de onvrede veroorzaakt door verlies aan soevereiniteit, verlies aan welvaart en koopkrachtdaling. De ongecontroleerde massa-immigratie heeft geleid tot stijging van de criminaliteit, opkomend antisemitisme en terreurdreiging door radicalisering. Dit alles vond plaats in een bureaucratische, gejuridiseerde samenleving zowel op nationaal als op EU-niveau. Hierdoor lijkt het erop dat klassieke politici van goede wil (van wat voor partij dan ook) het tij niet meer kunnen keren. Dus wordt er reikhalzend uitgekeken naar een breekijzer; een type-Trump.

Twijfels
Natuurlijk, dit alles was ook de boodschap van Pim Fortuyn. Ik behoor zelf tot degenen die destijds vonden dat Pim een heel groot punt had, maar toch niet op zijn partij stemden nadat hij vermoord was. Ik denk dat ik toen twijfels had of Pim in zo’n korte tijd wel een stabiele en bestuurlijk effectieve partij kon vormen. Twijfels over het bestuurlijke niveau kun je natuurlijk nu ook hebben bij de PVV en bij de nieuwe partijen die als paddenstoelen uit de grond schieten: VNL, FvD, GeenPeil, Nieuwe Wegen, DENK en Artikel 1.

Alternatieven
Natuurlijk, de teleurgestelde rechtse kiezer die vroeger VVD of CDA stemde maar voor wie het anti-islam en anti-EU verhaal van de PVV iets te ongenuanceerd is,heeft nu een alternatief in FvD of VNL. Misschien is dat goed. Meer smaken in plaats van één. Aan de andere kant zijn er ook strategische overwegingen bij het stemmen. Door Roos of Baudet aan zetels te helpen verzwak je de PVV waardoor de VVD mogelijk toch weer de grootste partij wordt. Dat zal het makkelijk maken voor Rutte om zijn gewenste VVD-CDA-D66-++ coalitie te smeden en daarbij wat cadeautjes uit te delen aan VNL of FvD. Terwijl de PVV op die manier handig in de oppositie gemanoeuvreerd wordt.

Strijd om de kiezer in het midden
Dat laatste lijkt mij geen gewenste ontwikkeling en kan een reden zijn om strategisch PVV te stemmen. Maar de PVV zal meer moeten doen om de boze (rechtse of linkse) burger te overtuigen. De bekende anti-islam-grammofoonplaat afdraaien is leuk voor de harde kern van PVV-aanhangers, maar zal de middengroepen niet overtuigen. Er is namelijk meer keuze. Heeft de PVV echt een bestuurlijk alternatief?

Werk aan de winkel voor de spindoctors!

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.