Nederland verdient geen Stemwijzer, maar betere politici

Net als heel veel Nederlanders heb ik de Stemwijzer ingevuld. Het beantwoorden van de vragen was niet al te moeilijk. Binnen een minuut was ik door de dertig vragen heen. Zonder al te diep na te denken, lekker uit de onderbuik. Het overzicht dat eruit kwam rollen kwam overeen met mijn verwachtingen.

Onbestemd
Even full disclosure: mijn Top 3 kwam uit op VVD, VNL en SGP. Of één van deze drie mijn stem krijgt houd ik voor me. Toch bleef ik met een onbestemd gevoel achter, zelfs een beetje een teleurstelling. Dit kwam door de inhoud van de Stemwijzer.
Want het kan toch niet zo zijn dat ik in een land leef waarin we gaan stemmen op basis van dit soort onderwerpen? Toegegeven: er stonden enkele fundamentele keuzes in, maar voor de lange termijn in Nederland maakt wel of niet een Kinderpardon natuurlijk weinig uit. Of een kolencentrale. Of meer of minder asfalt. Of de precieze AOW-leeftijd.

Banaal
Het is natuurlijk te makkelijk om het de Stemwijzer kwalijk te nemen dat er zulke banale vragen instaan: never kill the messenger. De organisatie achter de Stemwijzer zoekt naar onderscheidende factoren. Niets dan lof voor dit werk. Er wordt echter een veel groter probleem zichtbaar door deze stemwijzer: de verkiezingen (en misschien wel breder: politiek Den Haag) gaan grotendeels over marginale zaken. De juiste vragen worden niet gesteld.
Het gaat er uiteindelijk niet om of je de grenzen dicht wilt hebben of niet. De essentiële vraag is hoe wil je dat Nederland zich de komende 30 jaar gaat ontwikkelen op het migratiethema?

Nieuw tijdsgewricht
Ontegenzeggelijk bevinden we ons op de grens van een nieuw tijdsgewricht. De periode van ongebreidelde liberale globalisatie komt langzaam ten einde en protectionisme komt opzetten. Of zijn de Brexit en Trump toch incidenten? Daarnaast hebben we tientallen jaren ontwikkelingshulp door middel van onderwijs en gezondheidszorg gegeven aan landen in Afrika. Dit heeft geleid tot een bevolkingsexplosie van opgeleide Afrikanen: miljoenen migranten zijn onderweg naar Europa. De maakindustrie is uitbesteed aan Azië. De euforie van de gasbel bij Slochteren is voorbij en Nederland is een vitale arm aan een dood Europees lichaam. We hebben een Europese munt, maar die betaalt zich nog niet echt uit.

Waan van de dag
Doordat de Nederlandse politieke partijen stuk voor stuk geen echte lange termijnvisie uitdragen, zitten we als kiezers opgescheept met allemaal verkiezingsprogramma’s die eigenlijk min of meer de waan van de dag beschrijven. Het debat op televisie gaat vast niet veel beter worden en de campagneuitingen en tweets zijn natuurlijk helemaal kort door de bocht.

Nederland in 2050
Er is behoefte aan een film of plaatje van “Nederland in 2050”. Ik ben benieuwd hoe politieke partijen dit beeld zouden schetsen. Wat voor land willen we eigenlijk in 2050?
Hoe ziet de demografie eruit en welke keuzes zijn hierbij nodig?
Hoe verdienen we ons geld in Nederland en wat hebben we daarvoor nodig?
Hoe zit het onderwijs eruit?
Hebben we nog hetzelfde zorgniveau als op dit moment?
Wat is de verhouding van Nederland tot de landen om ons heen? Hoe gaan we om met de scheiding tussen religies en de staat?
En misschien wel het meest fundamenteel: hoe gaan we als Nederlanders met elkaar om?

Houdgreep
Het is onmogelijk om precies te voorspellen hoe Nederland er over 30 jaar precies uitziet. Het is echter cruciaal om de meest waarschijnlijke stip op de horizon te zetten. Op deze manier kan het beleid worden gericht op de verre toekomst en kunnen er moeilijke keuzes worden gemaakt. De houdgreep van de hypotheekrenteaftrek kan nooit worden opgelost in één kabinetsperiode, maar wel over een periode van 30 jaar. Nederland is een rijk land en er is zo tijd genoeg om moeilijke maatregelen dragelijk in te voeren. Het is daarbij essentieel om wel een keer te beginnen, anders blijven we incrementele stapjes zetten, zoals we doen met de financiering van Griekenland.

Campagneleuzen
Het is tijd voor politici die kunnen schakelen tussen de strategische lange termijn en het operationele beleid dat hier bij hoort. Voorlopig zie ik alleen maar lijsttrekkers die campagneleuzen aan het roeptoeteren zijn in de hoop op goedkope publiciteit. De media doen hier vrolijk aan mee. Steeds als je denkt dat we het nu wel gehad hebben, weten ze toch weer op een lager niveau te belanden.

Mijn conclusie na gebruik van de Stemwijzer: Nederland verdient zoveel betere politici!

=====================================================
Foto: Screenshot door Redactie OpinieZ van homepage stemwijzer.nl
=====================================================

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.