Een Trumpiaanse schoonmaakbeurt

Een van de meest effectieve middelen die een aantredende Amerikaanse regering kan inzetten is het vervangen van ambtenaren, diplomaten en andere regeringsfunctionarissen. Het voorkomt verkokering, interne politieke sabotage en stroomlijnt de uitvoering van nieuw regeringsbeleid.

Het is een ingreep die in Nederland node wordt gemist. Ambtenaren binnen ministeries zoals dat van Buitenlandse zaken zijn links tot op het bot. Een minister uit een ander politiek nest wacht op zulke departementen een bijkans onmogelijke bestuurstaak.

Schoonmaak
Team Trump is voortvarend begonnen met de grote schoonmaak. Iedereen die geurt naar oude politiek heeft zijn of haar ontslagbrief ontvangen. Tot groot verdriet van politiek-correct Amerika en Europa. De mainstream-media trachtten de harde waarheid te verdoezelen. Zo zou de volledige ambtelijke top van het State Departement (het Amerikaanse Buza) uit onvrede of zelfs verzet zijn opgestapt. Nepnieuws. Valse heroïek. Iedereen is ontslagen. En terecht. De oude Clinton/Kerry State Departement kliek staat het nieuwe buitenlandbeleid in de weg.

Israël
Het State Departement was geobsedeerd door Israël en de valse romantiek van de Palestijnse vrijheidsstrijd. Een houding die onder John Kerry vleugels kreeg. Palestijnse terreur werd diplomatiek vergoelijkt, Abbas werd onvoorwaardelijk gesteund en Israël op alle mogelijke manieren tegengewerkt. In een interview met FoxNews vertelde Trump dat hij na zijn aantreden de ernstig verstoorde relatie met Israël onmiddellijk heeft hersteld. De lucht was binnen vijf minuten geklaard. 

De hyper-emotionele anti-Israël houding van Kerry c.s. eindigde in wraakzucht en zelfdestructie. Door het op de valreep concipiëren van VN-resolutie 2334 en het op de dag van de inauguratie doorsluizen van 221 miljoen naar Abbas staan inmiddels ook Democraten achter het beleid van president Trump. Samenwerking met corrupte en ondemocratische instituten als de VN wordt heroverwogen en herzien. De introductieboodschap van de kersverse VN-ambassadrice Nikki Haley laat niets te raden over. 👇🏽

Desastreus
Ook topdog Patrick Kennedy, betrokken bij het Benghazi en Hillary’s e-mailserver schandaal, is ondanks zijn smeekbede ontslagen door Donald Trump. Net als alle diplomaten die verantwoordelijk zijn voor het desastreuze Midden-Oosten beleid en de totstandkoming van de Iran-deal. ‘Deskundigen’ gillen moord en brand. Het is ongehoord. Het State Departement is onthoofd. De voorzitter van de Diplomatenvakbond vindt dat klinkklare onzin. Het is verfrissend. Vers diplomatiek talent staat te trappelen van ongeduld.

Wie de verbijstering beluistert bij het NRC/VPRO duo Valk/Kijne of de zwartgallige Nieuwsuur-reportages van Tom Kleijn bekijkt merkt dat journalistiek Nederland nog altijd niet bekomen is van de schrik. Zelfs de doorgaans scherp analyserende VK-columnist Paul Brill lijkt van slag. De verwarring is EU-breed. Amerika trekt zich terug is de angstige teneur. Een grove misvatting. Een weekje Trump laat zien dat het tegendeel het geval is. 

100-dagen
Trump doet wat hij belooft. Hij is afgelopen week begonnen aan zijn 100-dagen plan. De bestrijding van de enorme tekorten op de handelsbalans is een economische topprioriteit. Trump trekt zich niet terug, Trump manifesteert zich. Pontificaal. Hij plaatst Amerika weer op het wereldtoneel. Politiek, economisch en militair. Binnen en buiten de internationale instituten. Het creëren van safe-zones in Syrië en het reguleren van islamitische migratiestromen zijn slechts het begin. Terwijl Obama golft, pakt Trump problemen aan.

In deze snel veranderende politieke werkelijkheid is geen rol weggelegd voor EU-bureaucraten als Mogherini en Timmermans. Hun morele mijmeringen neemt niemand meer serieus. De beschermheren zijn verdwenen. Met deze dolende leiders is een harde en zinloze confrontatie met de VS onvermijdelijk. Europa staat met de rug naar de toekomst. 

Laat op 15 maart alle op de EU en VN gerichte politici links liggen. Verandering is ook hier dringend gewenst. Ons politieke systeem is toe aan een Trumpiaanse schoonmaakbeurt.

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x