Ik ben lid van GeenPeil, maar stem er niet op

Verward door de titel van deze column? Zo nee, dan is het volgende niet aan u besteed. Zo ja, leest u dan gerust verder. Laat ik beginnen met GeenPeil te feliciteren met hun stap om van een denkbeeld een politieke partij te maken. Het idee van GeenPeil om directe democratie in het stoffige Den Haag te introduceren is uitstekend.

Het feit dat leden hun zegje mogen doen en GeenPeil direct kunnen aansturen is innovatief en origineel. Kudo’s dus voor Bart Nijman, de geestelijke vader van dit verhaal.

Directe democratie
Met een paar zetels GeenPeil in de Tweede Kamer kan er een mooi instrument komen om werkelijke oppositie mee te voeren en geen slappe D66-oppositie, zoals we die nu kennen. Als lid van GeenPeil heb ik met alle andere leden een kans de stemming te beïnvloeden. U kunt als u lid wordt ook onderdeel zijn van de directe democratie op microniveau, maar ik stem niet op GeenPeil.

Win/win
Mijn niet-stem kan worden uitgelegd als hypocriet of minimaal als zwaktebod. Die vrijheid gun ik u natuurlijk, maar ik zie het anders. Wanneer ik stem op een bepaalde partij die met X-zetels in de Kamer zal zijn vertegenwoordigd, weet ik waar zij voor en tegen zullen zijn. Met die kennis gewapend kan ik die stem via GeenPeil versterken tot een stem die de door mij gekozen partij uitdraagt. Win/win, zou je zeggen. Maar het nadeel is, dat wanneer iedereen dat doet, GeenPeil de grootste ledenpartij ooit kan worden met geen of slechts één zetel. Toch zal ik de gok wagen en ondertussen ga ik ervan uit dat vooral jongeren op GeenPeil gaan stemmen.

Een andere reden dat ik wel lid ben van GeenPeil, maar niet op die partij ga stemmen is het feit dat GeenPeil geen verkiezingsprogramma heeft en daarmee geen politiek-bestuurlijke verantwoording kan dragen, omdat het geen beleid kan formuleren voor de lange termijn. Dat is een kwalijke zaak naar mijn idee.

Volksvertegenwoordigers
De controlerende taak die GeenPeil zich toeëigent is prima, maar de vraag die meteen boven komt drijven is of GeenPeil mensen aan zich kan binden met het kaliber van bijvoorbeeld een Pieter Omtzigt, de meest efficiënte en effectieve politicus van onze tijd. Ik vraag mij trouwens af hoe de volksvertegenwoordigers van GeenPeil zich gaan ontwikkelen.

50Plus
Bij monde van Jan Dijkgraaf verneem ik dat GeenPeilers hun eigen mening niet zullen vertegenwoordigen binnen de Kamer, maar alleen het geluid zullen uitdragen van de meerderheid des GeenPeil-stemmers. Als dat het geval is waarom heeft Jan Dijkgraaf dan op uitnodiging van Henk Krol gesolliciteerd bij 50plus? Alleen om de procedure mee te maken schrijft Dijkgraaf. Dat kan natuurlijk, maar persoonlijk vind ik dat wat kort door de bocht. Iedereen die bij welke politiek partij ook solliciteert, doet dat niet voor de kat zijn viool.

Haken en ogen zoals u leest, maar toch ben ik lid geworden. Uit volle overtuiging dat Den Haag minder ivoren toren en meer volksvertegenwoordiging moet worden. Het kostte mij maar twaalf euro, dat zal me de kop niet kosten. Twaalf euro voor eventueel directe invloed: dat zouden meer mensen moeten doen.

Over de auteur

Frank Berkemeier
Ik ben een anarchoconservatief. Schrijf op IsraNed en OpinieZ. Volg mij op Twitter via @Berkemef

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.