Ik steun GeenPeil uit democratische nieuwsgierigheid

De mannen achter GeenPeil hebben hun eigen politieke partij opgericht. Correctie: het is geen politieke partij. Het is eerder een beweging, een conglomeraat van leden. Iets nieuws dat we in deze vorm nog niet eerder zijn tegengekomen in Nederland of daarbuiten.

GeenMening
GeenPeil heeft geen eigen mening. Hoe de fractie stemt hangt af van de keuze van haar achterban. Ieder wetsvoorstel wordt in een brede context van diverse informatie aan de leden voorgelegd: zij bepalen hoe de Kamerleden van de partij zullen stemmen. Wordt de kiesdrempel die GeenPeil heeft ingesteld niet gehaald dan zal er niet worden gestemd.

GeenPolitici
De Kamerleden voor GeenPeil zijn geen politici. Zij worden niet geacht ergens iets van te vinden. Het enige mandaat dat zij hebben is om precies datgene te doen wat de achterban wil.

GeenPolitiek
GeenPeil bedrijft geen politiek. De volksvertegenwoordigers van de Partij zullen niet gaan regeren en ook niet in een positie terechtkomen waarin ze kunnen onderhandelen om bepaalde wensen te realiseren. Het wordt een eiland binnen de Tweede Kamer.

GeenIdee
Wat er met onze stem gebeurt is volkomen onzeker. We weten immers niet hoe de achterban van de partij eruit ziet, wie hiervan deel uitmaken, hoe zij denken, waarvoor zij staan etc. Ik kan er dus niet zeker van zijn dat mijn liberale stem ook een liberaal geluid zal laten horen: voor hetzelfde geld stem ik op de SP 2.0.

GeenZekerheid
Alhoewel je als kiezer ook teleurgesteld kan raken in de traditionele partijen heb je bij GeenPeil in beginsel geen enkele zekerheid waarvoor de partij nu en in de toekomst zal staan.

GeenSmoel
Vanwege de vorm van GeenPeil heeft het geen zin om uitgesproken BN’ers te werven. Zij kunnen immers wel in de Kamer zitten, maar mede de politieke lijn bepalen doen zij niet. Sterker nog: hoe ontwikkelder hun eigen mening hoe groter de kans dat zij een eigen koers gaan varen. GeenPeil kan dus het beste op zoek gaan naar grijze muizen zonder mening die drie dagen per week tegen een vergoeding van zo’n 95K per jaar stemknopjes indrukken.

Parlement in een Parlement
De kans is aanwezig dat GeenPeil een afspiegeling wordt van de Nederlandse bevolking. Er zullen leden zijn die rechts, links, centrum georiënteerd zijn. GeenPeil heeft immers geen ideologisch programma. Het wordt dus een volksvertegenwoordiging in het klein. De kans is groot dat leden teleurgesteld raken in de partij indien de uitkomst van sommige stemrondes niet is zoals zij willen. GeenPeil-achtige afsplitsingen met ieder hun eigen ideologische voorkeur zijn dan zeer waarschijnlijk. Daarmee is vervolgens de cirkel rond en komen we weer uit bij de klassieke politieke partij.

Controle
GeenPeil voert wel haar controlerende taak uit. Ook kunnen de volksvertegenwoordigers oproepen tot het houden van parlementaire onderzoeken. Dat dan weer wel.

GeenBinding
Vanwege het ontbreken van een ideologisch cement en het ontbreken van een kopstuk achter wiens verhaal je je kan scharen, verwacht ik niet dat dit initiatief een lang leven zal zijn beschoren. Ik wil kunnen vertrouwen op individuele politici en hen kunnen afrekenen op hun daden. Die mogelijkheid heb ik niet met een anonieme achterban. Mijn stem krijgt GeenPeil dus niet.

En toch: het is verfrissend en stoer. Daarom zal ik ondanks mijn kritische noten dit initiatief financieel ondersteunen. Wie weet werkt het, het is de moeite waard dit te onderzoeken. En daarmee wens ik Nijman, Dijkgraaf cs alle succes.

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.