Wilders heeft het laatste woord

Ongeacht de uitspraak van de rechter op 9 december kent het proces tegen Wilders alleen maar verliezers. Of Wilders nou wordt vrijgesproken of inderdaad schuldig wordt bevonden aan “groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie”, het rechtsgevoel van Nederlanders zal zwaar beschadigd raken. En de verantwoordelijkheid daarvoor ligt louter en alleen bij het Openbaar Ministerie.

Wie de procesvoering zelfs maar op afstand heeft gevolgd, weet dat de zaak van de Officier van Justitie aan alle kanten rammelt. Discrimineren kan volgens de wet namelijk alleen op basis van geslacht, godsdienst, politieke overtuiging, seksuele geaardheid, ras en nog zo wat zaken. Nationaliteit hoort daar dus uitdrukkelijk niet bij. En al gaat het OM op haar kop staan, Marokkanen vormen geen ras. Dat snapt een kind. Wilders beschuldigen van racisme op grond van het minder-minder-mindergebeuren is volstrekt absurd.

Vogelvrij
Maar dat is precies wat het OM heeft gedaan in haar doorzichtige poging om een juridisch begrip net zo lang op te rekken, totdat het in haar straatje te pas kwam. De wet is niet toegepast, maar er is obsessief gezocht naar een juridische stok om de hond mee te slaan. Dat geeft een uiterst onveilig gevoel. Want als dit lukt bij een publiek figuur als Geert Wilders, zijn dan niet alle burgers vogelvrij?

Bovendien schieten Marokkanen/Marokkaanse Nederlanders er natuurlijk helemaal niets mee op dat ze nu door het Openbaar Ministerie (door Justitie dus) worden bestempeld als een ras. Het maakt hun positie bepaald niet sterker, hun leven niet gemakkelijker. Of zullen ze nu minder moeite ondervinden bij het zoeken naar een stage of op de arbeidsmarkt? Zitten Marokkanen voortaan op rozen, omdat ze nu een ras vormen? Hallelujah, waarom is dat dan niet eerder bedacht?!

Knoeien
Vandaag vertelde Mr. Knoops in zijn slotpleidooi dat het OM zonder toestemming van de auteur en zonder context een tweet heeft opgevoerd als bewijs voor de haatzaaierij van Wilders. Daarbij heeft het OM ook nog eens de hashtag familiediner weggelaten om “het bewijs” harder te maken. Het OM schroomt dus blijkbaar niet om net zo lang met feiten te knoeien, totdat een zaak rond is. Goed om te weten!

Knoops haalde ook terug in herinnering dat voorgedrukte aangifteformulieren na het vrijdaggebed waren afgeleverd bij de Haagse, salafistische As-Soennahmoskee, dat mensen vaak geen idee hadden waarvoor ze tekenden en dat politiebureaus langer open bleven om de aangiftes op te nemen.

En dat terwijl burgers er dagelijks mee te maken hebben dat aangifte doen onmogelijk is of wordt afgeraden, zelfs als er sprake is van ernstige dreiging met dood, verkrachting en geweld. En dat terwijl het OM juist met de hoeveelheid aangiftes het algemeen maatschappelijk belang van het proces tegen Wilders had bepleit. De rechtstaat en het rechtsgevoel zouden in gevaar zijn. Ammehoela.

Boemerang
Het tweede politieke proces tegen Wilders is nu gevoerd. De bedoeling was om hem af te straffen en een lesje te leren, niet om Marokkanen recht te doen. Er is doorzichtig geknoeid, er is heilloos semantisch geneuzeld en er is een hoop geld en tijd verspild. En uiteindelijk zal dit proces zich als een boemerang keren tegen diegenen die Wilders hebben aangeklaagd.

Meer dan twintig minuten lang heeft de voorman van de PVV vanmiddag gesproken in de rechtbank. En hoe. Vloeiend, krachtig, overtuigend. Zonder een enkele interruptie. Het was een extra lange uitzending politieke partijen, live op de nationale televisie, drieënhalve maand voor de verkiezingen. Dat gaat zich uitbetalen in stemmen.

Vrijheid
Als Wilders wordt vrijgesproken, neemt de polarisatie in Nederland alleen maar toe. Als hij wordt veroordeeld tot het betalen van die suffe 5000 euro net zo. En Wilders zal zijn mond niet houden, nooit. Het vrije woord is immers de enige vrijheid die hij nog heeft.

Het recht, Vrouwe Justitia, is bezoedeld geraakt door het misbruik dat het OM van haar heeft gemaakt door een politiek proces te voeren tegen een politicus. Wie Wilders’ politieke uitspraken en ideeën wil bestrijden, zal dat moeten doen in de politieke arena. En nergens anders.

Over de auteur

Maja Mischke
3e generatie, 1 paspoort en nog niet geïntegreerd/ slechte huisvrouw, goede moeder/ leraar en coach in het onderwijs, vmbo/ A'dam/ schrijft/ twittert @MajaMischke

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.