Waarom Wilders veroordeeld wordt

De huidige rechtszaak tegen Geert Wilders, vanwege een aantal mogelijk racistische uitspraken, laat prachtig zien hoe verdeeld we in dit land aan het raken zijn. De Zwarte Piet-discussie lijkt er niets bij en het is buitengewoon interessant te zien hoe de wil om naar elkaars argumenten te luisteren compleet aan het verdwijnen is.

Discussie
De discussie in een notendop: mensen die zich beledigd voelen moeten zich van moralistisch Nederland niet zo aanstellen, want vrijheid van meningsuiting. En bovendien is Marokkaan geen ras. Dus. Mensen die vinden dat het moet kunnen dat een politicus “minder, minder, minder Marokkanen” roept zijn volgens multiculti-policor Nederland racisten. Bovendien weten ze zelf niet hoe het is om een minderheid te zijn en hoe geprivilegieerd ze zijn.

Tweedeling
Het aardige van deze tweedeling is dat er een heel arsenaal aan opiniemakers opstaat om professioneel hun boterham te gaan verdienen aan het innemen van steeds extremere standpunten, waarbij het eigenlijk niet meer om inhoud (of schrijftalent) gaat, maar om de boodschap zo extreem mogelijk te brengen. Een dag zonder Godwin is een dag niet geleefd lijkt het.

Nuance
Er lijkt weinig ruimte voor nuance. En bovendien is dat helemaal niet interessant. Nuance is iets uit de polder en moet je zien wat dat onze samenleving heeft gebracht (Want zoals u weet hebben we het allemaal behoorlijk slecht in NL, vooral als u onderwijs of zorg nodig heeft. Bovendien is het hier heel onveilig en kunnen misdadigers ongemoeid hun gang gaan. Dat ziet u natuurlijk allemaal niet want de media is heel gekleurd. Maar kijk eens om u heen.: kommer en kwel).

Maar goed, het proces rondom Geert Wilders dus. De hele discussie laat volgens mij zien dat het heel terecht is dat het OM besloten heeft om de heer Wilders aan te klagen. De wet en de jurisprudentie lijken niet duidelijk genoeg te zijn en in een rechtsstaat is het dan mogelijk om een zaak te beginnen. De beste manier om duidelijkheid te krijgen lijkt me.

Hameren
Het meest opvallende in de discussie – mijnheer Knoops doet daar ook aan mee – is de ijver waarmee wordt gehamerd op het verschil tussen biologisch ras, herkomst/nationaliteit, geloof en huidskleur. Racisme gaat over biologische rassen volgens taalpuristen. En Marokkanen zijn geen ras. Dus is het geen racisme. Dat deze rechtszaak over het uitsluiten op basis van herkomst gaat is ineens niet meer zo relevant, want racisme betekent… Voor mij voelt dat een beetje als “Ja, maar rechter, het was geen poging tot doodslag, ik wilde ‘m niet dood maken namelijk”.

De meer fundamentele en volgens mij relevante discussie is of je op basis van afkomst (of iets anders waar je geen invloed op hebt) mag oordelen of beleid zou mogen maken. De volgende discussie: mag een café iemand weigeren met een donker uiterlijk? Mogen winkels stickers plakken met “niet voor mensen van Turkse komaf”? Mag de overheid beleid maken op “minder Friezen” omdat ze bovengemiddeld vaak werkloos zijn?

Gelijke behandeling
Het uitgangspunt van de wet is nu dat mensen die eenmaal een Nederlands paspoort hebben een gelijke behandeling zouden moeten krijgen, ongeacht herkomst. Ofwel: er wordt geoordeeld op gedrag en zaken die in het eigen bereik liggen om te veranderen (waarbij geloof een wat bijzondere positie in neemt, interessant punt mijns inziens).

Woordspelletjes
Misschien is het aardig om die discussie wat meer te voeren in plaats van woordspelletjes te spelen. En misschien is het dan ook aardig om te kijken wat het effect is van politici die mensen opjutten tegen andere groepen Nederlanders. En in deze optiek en met de huidige wet is het niet meer dan logisch dat Wilders veroordeeld wordt. Dat heeft niets met politiek te maken. En alles met een rechtsstaat.

P.S.: Ja, Nee, VVMU is ontzettend belangrijk! Ik zie ook dat mensen van Marokkaanse komaf vaker crimineel zijn. En ze neuken wellicht statistisch ook vaker geiten. Hoewel je Groningers met betrekking tot dat laatste ook niet moet onderschatten.

===============================================================
Foto: Wilders trekt de stekker er uit by Roel Wijnants is licensed under CC BY 2.0
===============================================================

Over de auteur

Ger Baron
Ger Baron
Vraagt zich vooral dingen af en verwondert zich over technologie, innovatie en samenleving. Werkt bij een overheid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.