Trump en populisme, nationalisme, isolationisme

Amerika heeft gekozen en Amerika heeft verstandig gekozen. Tegen het establishment en voor het eigen volk. Deze keuze maakt dat hysterisch links nu volledig losgaat met vergelijkingen tussen Trump en Hitler of tussen fascisme en Trump.

Dat is redelijk lachwekkend, omdat met Hillary in het Witte Huis de kans op oorlog tussen Rusland en de Verenigde Staten van Amerika groter zou zijn geweest dan met Trump. Maar breng linksen niet in verwarring met allerlei feitelijkheden. Daar kunnen ze slecht tegen en moet er weer ergens een safe space worden gebouwd.

Portemonnee
God’s own country zal door de Amerikaanse seculiere versie van de SGP weer gekoesterd worden. Ik verwacht dat onder Trump Amerika inderdaad weer groot zal worden en wel ten koste van bijvoorbeeld China, maar ook van de Europese Unie. Terecht dat Trump kiest voor Amerikaanse banen en niet voor nog verdere afbraak van de Amerikaanse industrie. De Trump-kiezers zullen van hem verwachten dat hij hun banen weer inhoud zal geven. De Amerikanen hebben voor hun portemonnee gekozen en niet voor allerlei linkse Democratenhobby’s die misschien vrienden in den vreemde opleverden, maar geen brood op de plank voor het gemiddelde arbeidersgezin.

Nationalisme
Trump is een atypische Republikein die veel wegheeft van Nigel Farrage, Geert Wilders of Marine Le Pen: nationalistisch op gebied van veiligheid, immigratie en werkgelegenheid. Dat nationalisme stuit linksen hard tegen de borst. Voor hen is nationalisme een vies woord en in strijd met hun wereldbeeld waar iedereen gelijk is en waar iedereen gebruik kan maken van rijkdommen die door iedereen gedeeld moet worden. Voor deze mensen heb ik de boodschap: Not today, sunshine, not today.

Brexit
Met Trump in het Witte Huis zal de VS naar mijn mening nationalistischer, dan wel patriottischer worden en meer gericht op isolationisme. Deze zogenaamde populistische trend was ook waar te nemen bij de Brexit, waar de Engelsen voor zichzelf kozen en niet voor de fantasiewereld van Europese maakbaarheid. Diezelfde trend is ook waar te nemen in Nederland met de PVV, in Frankrijk met Front National en in Oostenrijk met de FPO.

Door de verkiezing van Trump bestaat er een gerede kans dat de aanverwante stromingen op het Europese vasteland in een stroomversnelling geraken en – meer dan nu het geval is – een opwaartse lijn zullen volgen.

Wantrouwen
Trump is verkozen omdat het Amerikaanse electoraat het establishment heeft uitgekotst. Het wantrouwen voor traditionele kandidaten zit zo diep, dat Trump een relatieve makkelijke overwinning heeft kunnen boeken. Dit ondanks het feit dat hij minder campagnegeld heeft besteed dan Clinton, wat voor Trump pleit. Het geeft aan dat het Amerikaanse presidentschap niet gekocht kan worden.

De verkiezing van Trump moet een waarschuwing zijn voor de zittende Europese politieke elite die er de hand niet voor omdraait uitslagen van bijvoorbeeld een referendum te schofferen. De trend wereldwijd is dat het electoraat de politieke elite spuugzat is en dat is goed voor het democratische proces. Nieuwe bezems, frisse bries enzovoorts.

Agitprop
Zittende politici zullen, wanneer zij verstandig zijn, terug moeten naar de basis en uit hun ivoren toren moeten klimmen. Ook de mainstream media, die als willige paladijnen de politiek continu hand- en spandiensten verlenen, moeten zich achter de oren krabben. Het volk gelooft de constante stroom agitprop niet meer en komt in verzet door op partijen te stemmen die nationalistisch, isolationistisch en/of populistisch zijn. En daar is sinds 9 november 2016 niks mis mee.

Leve de democratie van het volk!

===============================================================
Foto: Donald Trump speaking with supporters at a campaign rally at the South Point Arena in Las Vegas, Nevada. by Gage Skidmore is licensed under CC BY 2.0
===============================================================

Over de auteur

Frank Berkemeier
Ik ben een anarchoconservatief. Schrijf op IsraNed en OpinieZ. Volg mij op Twitter via @Berkemef

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.