Wat heeft RTL met Bertelsmann en Soros?

Afgelopen maandag verbaasde RTL heel Nederland door te stoppen met het uitzenden van Zwarte Piet. Dit besluit is opmerkelijk, omdat vorig jaar nog juist bewust werd gekozen voor het behoud van Zwarte Piet. Als zulke grote beleidswijzigingen opeens plaatsvinden bij een ‘onafhankelijk’ mediaconcern, gaan bij mij alle alarmbellen af. Heeft RTL soms een geheime agenda?

RTL Late Night
Ik voelde de laatste tijd argwaan bij de pogingen tot sturing van de publieke opinie door RTL. Deze politieke inkleuring werd bijvoorbeeld duidelijk tijdens het optreden van Mark Rutte bij RTL Late Night op de dag van de bekendmaking van het VVD-verkiezingsprogramma. De hele uitzending was geregisseerd tot en met de muziekkeuzes: de uitzending leek te zijn gekocht. Bovendien, waarom zou een premier van een land niet bij zijn eigen nationale publieke omroep tekst en uitleg komen geven op zo’n memorabele dag?

De organisatie RTL
Om de belangen van een organisatie te achterhalen, is het altijd goed om de geldstroom te volgen. RTL Nederland is onderdeel van RTL Group, het grootste mediaconcern van Europa en gevestigd in Luxemburg. RTL Group op zijn beurt is weer een belangrijke cash cow als onderdeel van Bertelsmann AG, een groot Duits mediaconglomeraat, ook bijvoorbeeld bekend van Bertelsmann On Line (oftewel: Bol.com). Deze multinational beweegt zich op het grensvlak van politiek en media, de ontmoetingsplaats bij uitstek voor de elite. Zo werd in 2007 nog een enorm mediacontract in Luxemburg getekend door de toenmalige Luxemburgse premier Juncker (ja, die…), de RTL Group en Bertelsmann, waarbij afspraken warden gemaakt tot 2020.

Soros
Een naam die ook steeds opduikt rondom het Bertelsmann-concern is die van de miljardair, investeerder, filantroop en politiek activist George Soros. Zo deed Soros in 2003 een bod van 1 miljard euro op een onderdeel van Bertelsmann. Meer recent hield George Soros in 2014 een lezing in Brussel, waar de Europese integratie opnieuw werd bejubeld: “De wereld heeft Europa en zijn waarden nodig”. Judith Hartmann, de toenmalig CFO van Bertelsmann, voegde hieraan toe: “Bertelsmann haalt 80% van zijn omzet uit Europa. Het is cruciaal dat we kunnen vertrouwen op een sterk Europa.” Lees: een sterke, steeds verder geïntegreerde EU. Ondanks het diep gecultiveerde imago van een objectief en onafhankelijk RTL Nieuws, zijn er in het concern grote belangen bij pro-EU berichtgeving.

Bilderberg
Het zal niemand verbazen dat bestuursleden van Bertelsmann steevast aanwezig zijn op de Bilderbergconferenties. Zo bezocht de vice-voorzitter van de RTL Group, oud CEO Barclays Bank en lid adviesraad Goldman Sachs Martin Taylor vele Bilderbergbijeenkomsten. Het Bertelsmannconcern, dat hard is gegroeid tijdens de Tweede Wereldoorlog als voornaamste leverancier van oorlogsjournalisten in dienst van de nazi’s, kent een getrapte structuur. Zo houdt een stichting (Bertelmann Stiftung) 77% van de aandelen van Bertelsmann AG, het moederbedrijf. Deze stichting van de steenrijke familie Mohn kent een Nederlandse directeur, de oud-minister van Sociale Zaken en CDA-er Aart-Jan de Geus. Hij is verantwoordelijk voor de kantoren van deze stichting in Europa en Washington. Voor dit laatste kantoor hield Jeroen Dijsselbloem in 2015 nog een lezing over migratie, een opmerkelijk onderwerp voor de Eurogroep-voorzitter en onze minister van Financiën.

Verene Shepherd
Terug naar ons land. RTL was op 3 oktober j.l. als neutrale organisatie aanwezig bij een ronde tafelgesprek met Lodewijk Asscher over Zwarte Piet. Daar zijn alle voor- en nadelen en racistische aantijgingen besproken, waaronder het VN-rapport en de reactie van de Groningse hoogleraar en
Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. Maar de beslissing tot het laten verdwijnen van Zwarte Piet was uiteindelijk al in de zomer van 2015 genomen door de Nederlandse overheid. Toen werd aan de VN toegezegd om Zwarte Piet tot een wereldwijd aanvaardbaar figuur om te vormen. De ronde tafel is vooral bedoeld als poging om mist op te werpen over deze besluitvorming. De schrijver van het VN-rapport Verene Shepherd publiceert trouwens bij de uitgever Palgrave McMillan, via Springer Nature onderdeel van Holtzbrink, die weer een joint venture met Bertelsmann heeft. Follow the money…

Belangen
Toen vorige week in de directiekamer van RTL het onderwerp Zwarte Piet op de agenda kwam, was de discussie maar kort. De altijd flexibele RTL-programmadirecteur Erland Galjaard staat onder druk van zijn baas. Met de zeer activistische Zwarte Piet-hater Thijs Römer als creatief directeur stond de politiek-correcte uitkomst al op voorhand vast. De directie van Bertelsmann knikte ongetwijfeld instemmend.

Wereldwijd begint er een aversie te ontstaan tegen de mainstream media. In Nederland is deze kritiek tot dusver vooral gericht op de NOS en de NPO. Maar met bovenstaande kennis moeten we misschien nog wel meer op onze hoede zijn voor RTL.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] [Opiniez] window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' }); Vond je dit interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen0x GEDEELDDeel op FacebookTweet op TwitterGooglePinterestWhatsappLinkedinDiggRedditStumbleuponVkDeliciousTumblrSkypeBufferPrintMail © Copyright (c) NineForNews.nl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed? […]

trackback
4 jaren geleden

… [Trackback]

[…] Read More here: opiniez.com/2016/10/27/wat-heeft-rtl-met-bertelsmann-en-soros/rutgervandennoort/ […]