Waarom de VVD de verkiezingen wint en de PVV niet

Bij deze alvast van harte gefeliciteerd, Volkspartij Voor Vrijheid en Democratie, winnaar van de komende parlementsverkiezingen! Het worden geen veertig zetels, maar de VVD wordt wel de grootste partij. Dat is voor mij een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid.

Ja maar, de PVV dan, hoor ik lezers zich nu vertwijfeld of zich verkneukelend afvragen. Heel simpel: ja maar is nee. De enige manier waarop de PVV kan winnen is in de vier volgende scenario’s.

Scenario’s
Het eerste scenario is een afgrijselijke terroristische aanslag. Met zekerheid zal de PVV dan de grootste worden, vanwege de onvermoeibare houding die Geert Wilders aan de dag legt door Nederland nu al jaren te waarschuwen voor de islam.

Het tweede scenario is een contradictio in terminis: de PVV zal groeien wanneer Wilders wordt veroordeeld wegens aanzetten tot haat of intolerantie en de gevangenis in moet. Een Pim Fortuyn light-effect.

Het derde scenario is een clusterfuck door de Europese Unie van ongekende orde. Zoals u weet zijn veel Nederlanders die nu geen PVV stemmen redelijk allergisch voor de EU-oligarchie die in Brussel huist.

Het vierde scenario is een misser van de bovenste plank van Rutte in het een-op-een-debat met Wilders dat er ongetwijfeld aan gaat komen. Veramerikanisering van de Nederlandse politiek wat mij betreft, maar het zal vast wel een onderhoudend kijkspektakel worden. Maar Rutte kennende als goed debater, denk ik dat hij weinig uitglijders zal maken, hoe goed Wilders ook is in het debatteren.

Campagne
Zonder bovengenoemde potentiële heisa zal de PVV wel groeien, maar niet de grootste partij worden. Want wat veel mensen in den lande vergeten is dat de VVD veruit de beste campagnemachine van de Nederlandse politieke partijen heeft. Dit in tegenstelling tot de PVV die met wat bezoekjes aan een paar PVV-bolwerken verder weinig in de verkiezingscampagne te betekenen heeft. Misschien herinnert u zich nog dat tenenkrommende filmpje waarin Wilders in een roeibootje zit te oreren. Met een dergelijk niveau van campagnevoeren kan de VVD rustig achteroverleunen en de PVV laten aanmodderen.

Kans
Heeft de PVV dan geen kans tegen de VVD? Ja natuurlijk wel, maar dan zal de PVV flink aan de bak moeten met flitsende campagnefilmpjes, folders en ander campagnemateriaal. En daar schort het aan bij de PVV om meerdere redenen: weinig geld, omdat het geen ledenpartij is en daardoor subsidie misloopt en contributie. Daarnaast heeft de PVV, omdat ze geen ledenpartij is, geen georganiseerde basis van vrijwilligers in den lande om op lokaal niveau het PVV-geluid uit de dragen.

Op de koffie
Neem dan de VVD, die is nu al sinds het voorjaar hard aan de slag met hun landelijke “op de koffie”-campagne. Onder het genot van een kopje koffie of thee, geschonken vanuit een VVD-kadiwagen kunnen burgers ter plekke in gesprek gaan met VVD-raadsleden of VVD-wethouders. De “op de koffie”-slogan is simpel en briljant in eenvoud. Het straalt vertrouwen en gezelligheid uit.

Dit is nog maar een eerste aanzet door de VVD-campagnevoerders en ik ben erg benieuwd waar de VVD nog meer mee komt. Niet omdat ik VVD ga stemmen, maar wel omdat ik bewondering opbreng voor de professionele manier waarop de VVD iedere verkiezingscampagne benadert. Daarvoor kudos voor de VVD, het is een voorbeeld waar veel partijen in het algemeen en de PVV in het bijzonder een voorbeeld aan kunnen nemen.

Over de auteur

Frank Berkemeier
Ik ben een anarchoconservatief. Schrijf op IsraNed en OpinieZ. Volg mij op Twitter via @Berkemef

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.