Nepfeministe geeft ruim baan aan de islam

Ik ken Aafke Romeijn eigenlijk niet. Af en toe komt ze wel eens als retweet in mijn Twittertijdlijn voorbij en dan denk ik altijd: wat een grote bril, wie heeft er nog meer zo’n bril, wie was dat ook alweer? En dan lees ik die tweets, die over van alles en nog wat gaan (vrouwen, sexueel geweld, borstvoeding, meen ik mij te herinneren), maar ik krijg daar nooit echt opgewekte, strijdbare gevoelens van.

Jeuk
Nooit heb ik gedacht: wauw, hier hebben we een echte te pakken, dit is een waardige opvolger, deze kan het estafettestokje overnemen en dan komt het goed. Nee, nooit. Terwijl ik echt naar zulke vrouwen op zoek ben. Aafke is voor mij dus eigenlijk altijd de Tinkebell van het hedendaagse feminisme geweest. Beetje deprimerend, droefstemmend, jeukopwekkend, dat werk. Niet fijn.

Moed
Hoe anders voelde ik me donderdagmiddag 6 oktober in De Brakke Grond, waar Machteld Zee haar boek “Heilige identiteiten” ten doop hield en een eerste exemplaar aanbood aan Jolande Withuis. Ik vind Jolande Withuis een topwijf. Een vrouw die zich volkomen los heeft gemaakt van haar communistische achtergrond (daar is moed voor nodig) en al in 2000 zeer kritisch en intelligent de vraag besprak of islam en feminisme met elkaar in overeenstemming te brengen zijn. Ook daar was moed voor nodig. Zeker in die tijd. Toen multi-culti nog een feestje leek.

Vlammend
In de Brakke Grond sprak Withuis een vlammende speech uit, die vandaag via diverse media de wereld heeft gezien. Withuis had het onder meer over “de nuttige idioten” oftewel de islamfreundliche Gutmensch, maar herinnerde haar publiek er ook aan dat feministische moslima’s al decennia geleden aantoonden dat juist vrouwenrechten op het spel staan als het gaat om patriarchale religieuze systemen. De islam vormt daarop geen uitzondering.

Withuis veegde vervolgens de vloer aan met huidige feministes die zich in alle mogelijke bochten wringen om er toch maar vooral voor te zorgen dat moslims het slachtoffer blijven en niet beoordeeld worden op hun daden. Maar “ook zielige mensen kunnen anderen onderdrukken,” stelde Withuis kort maar krachtig vast. Ik zei het al: een topwijf.

Polder
Nee, dan Aafke Romeijn, de Tinkebell van de verpolderde vrouwenrechten. Maandagmiddag verscheen van haar hand een stuk op de site van VN met als titel: “Houd op met dat zwartwit-denken over feminisme en de islam!”. Terwijl Romeijn zich te weer wil stellen tegen wat Withuis beweert, bewijst ze met elke alinea alleen maar hoe bloedernstig de situatie is.

Frames
Het allergortigst maakt Romeijn het nog wel met de anekdote over haar tante die onderzoek heeft gedaan naar vrouwenbesnijdenis en tot de conclusie kwam “je kunt vrouwenbesnijdenis verbieden, maar het gebeurt toch.” Tante vond dat we niet “te krampachtig” om moesten gaan met “legale” operaties in ziekenhuizen. Dit soort “realiteitszin en pragmatisme” propageert Romeijn. Om maar elke zweem van islamofobie te vermijden. Om het feminisme niet te laten verlammen door “polariserende frames van Withuis en co”.

In dezelfde redenering moet verkrachting (binnen het huwelijk) dan ook maar niet meer strafbaar worden gesteld, want “het gebeurt toch”. Uithuwelijken, zelfs van jonge meisjes? Niet verbieden, want “het gebeurt toch”. Huwelijksdwang, polygamie, eerwraak, vrouwen opsluiten in huis, achterlating in het land van herkomst: idem dito. Verbieden heeft geen zin, want “het gebeurt toch”.

Treurig
Al die vrouwen en meisjes waar o.a. Shirin Musa van Femmes for Freedom zich voor inzet, moeten het verder maar zelf uitzoeken, vindt Aafke. Om het debat niet te polariseren. Als het niet zo treurig zou zijn, was het best lachwekkend.

Maar met zo’n bril, zo’n kijk op de werkelijkheid, met zulke feministes heb je helemaal geen shariaraden meer nodig.

Over de auteur

Maja Mischke
3e generatie, 1 paspoort en nog niet geïntegreerd/ slechte huisvrouw, goede moeder/ leraar en coach in het onderwijs, vmbo/ A'dam/ schrijft/ twittert @MajaMischke

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.