Van de ANWB moeten we weer eens rekeningrijden

ANWB-topman Frits van Bruggen heeft weer een paar plannetjes bedacht; zeer waarschijnlijk in zijn bubbelbad. Deze plannen zijn niet alleen stompzinnig, maar ook nog iets waar de ANWB zich niet mee zou moeten bemoeien.

Ik ben ANWB-lid en ik betaal contributie voor een bepaalde service. De ANWB-topman denkt echter dat het een vrijbrief is om van alles en nog wat te willen regelen waar ik en de andere leden niet om vragen. Het zou beter zijn als de topman naar zijn leden zou luisteren en echte toegevoegde waarde zou leveren.

Stompzinnige plannetjes
Het eerste waar Van Bruggen mee kwam was eigenlijk een oud plan: rekeningrijden. Het basisidee is simpel: hoe meer je rijdt, hoe meer je betaalt. Klinkt eerlijk nietwaar? Maar dit is pertinent onjuist. Allereerst wordt de context vergeten, want we hebben namelijk talloze andere belastingen en accijnzen. Zo worden automobilisten die meer kilometers maken, al financieel gepakt via de brandstofaccijnzen.

Nivelleringsactie
Ten tweede, en nog belangrijker, is het punt dat deze maatregel een ordinaire nivelleringsactie is. Het idee is namelijk dat de totale belastinginkomsten (rekeningrijden versus wegenbelasting) gelijk moeten blijven. Dit betekent dus dat diegenen die veel rijden veel meer moeten gaan betalen. Deze groep is nou net de groep die het meeste werkt en het meeste verdient en dus het meeste belasting betaalt via inkomstenbelasting, BTW en zo verder. Om juist de hardwerkende automobilist te pakken, is dus gewoon een verdere nivellering. Na een progressieve inkomstenbelasting moet er ook nog eens progressief betaald worden aan kilometerheffing.

Uitgeknepen
Ten derde is de beste man zo naïef als wat, want een dergelijk systeem biedt geen garantie dat de overheid het totaalbedrag gelijk zal gaan houden. Sterker nog, ik verwacht dat de verleiding dusdanig zal zijn dat de kilometerheffing zodanig wordt ingericht dat de “laagverbruiker” ongeveer hetzelfde zal betalen als nu (is nu immers ook mogelijk), terwijl de “grootverbruikers” juist nog zwaarder worden belast, omdat daar meer te halen valt.

Wat dan wel?
Van Bruggen/ANWB zou zich bezig moeten houden met wat de automobilist echt zou helpen. Ageer tegen flitsacties die puur om het geld gaan en niet om de veiligheid. Zo mag de politie in sommige landen alleen daar flitsen waar veel snelheidsgerelateerde ongelukken gebeuren of waar veel kwetsbare verkeersdeelnemers zijn (denk aan bijvoorbeeld schoolkinderen, woonwijken, enz.). Of vraag aan de leden om gevaarlijke verkeerspunten aan te geven die voor verbetering vatbaar zijn en speel deze informatie door aan de gemeenten/provincie/Rijk. Ageer tegen slechte verlichting op wegen of een teveel en/of verkeerde verkeersborden.

Vecht tegen het online zijn van auto’s waardoor privacy in het geding komt. Zorg ervoor dat de autofabrikanten eerst toestemming moeten vragen om auto’s uit te rusten met dit soort op afstand uitleesbare elektronica. Zorg voor meer wegen, daar waar het echt nodig is. Eis meer parkeergelegenheid in steden en een reductie in parkeertarieven, die nu dusdanig hoog zijn dat een monopolist er van zou blozen. Ageer tegen het niet toelaten van oude auto’s in bepaalde steden (iedereen betaalt wegenbelasting en u bent er voor alle automobilisten, dus kom op!). Help de oldtimerbezitters in hun gevecht tegen de overheid.

Kortom, ANWB: doe dingen die automobilisten helpen, in plaats van ze nog verder uit te melken!.

KOM IN ACTIE!

Bent u het als lezer met mij eens, kopieer dit artikel en/of link en stuur het op naar de ANWB: via het
contactformulier op anwb.nl t.n.v. Dhr. Van Bruggen of Tweet het naar @Fjvanbruggen

Over de auteur

Alexander Sassen van Elsloo
Alexander Sassen van Elsloo
BA, MA, MBA, Owner Sassen Research & Consultancy, exHedge Fund advisor, Private Equity, eurosceptic, Hayek, von Mises, Glocomnet, investor, freelance-columnist. Tradeidee.nl Opiniez.nl TPO.nl Posts in no way advice sassenresearch.nl info@sassenresearch.nl

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.