Een sterke PvdA is beter voor Nederland

“Op naar de nul zetels” is een gevleugelde uitspraak wanneer het de PvdA betreft. Ook ik heb mij schuldig gemaakt aan deze uitdrukking. Mea culpa. Wanneer ik erover nadenk, is een gedecimeerde PvdA niet goed voor Nederland. Ik zal u trachten uit te leggen waarom.

Nederlanders die links stemmen zullen niet snel uitwijken naar bijvoorbeeld de VVD of het CDA. Nederland is nog steeds – op een andere manier dan vroeger –  verzuild. De lijnen lopen nu minder langs religieuze kaders, maar meer langs sociaaleconomische, nationalistische en internationale lijnen.

Centrum
De enige centrumpartijen die Nederland rijk is zijn het CDA, D66 en de PVV. Waarom zijn dat centrumpartijen? Simpel, het zijn partijen die van zowel links als rechts stemmen kunnen trekken. Toch zal het overgrote deel van Nederland binnen de traditioneel links-rechtse blokken blijven stemmen. Aan de linkerkant van het politieke spectrum zijn dat SP, PvdA, Partij voor de Dieren en GroenLinks. Wanneer u naar voornoemde partijen aan de linkerkant kijkt, kan het niet anders dan te concluderen dat de PvdA daarvan de meest gematigde politieke partij is. Dat blijkt natuurlijk ook uit de samenwerking met de VVD.

PvdD
De Partij voor de Dieren is een fundamentalistische dierenpartij die in haar streven naar gelijke rechten van mensen en dieren zo klein mogelijk dient te worden gehouden. Een sterke Partij voor de Dieren is slecht voor de mens is mijn idee. Voor je het weet propageert deze partij dat het eten van vlees gelijk staat aan kannibalisme.

SP
De SP kan heel redelijk klinken maar heeft hele vreemde ideeën over bijvoorbeeld het erfrecht, waarbij volgens de hardcore socialisten u als erfgenaam geen recht dan ook hebt op enig geld uit een erfenis. Wilt u echt zo een linkse partij als grootste partij? Nee toch?

GroenLinks
Dan GroenLinks, de horropartij des doods aan de linkerkant. Alles voor het milieu. Bent u tegen windmolens in uw achtertuin? Pech, die GroenLinkse horizonvervuilers zullen en moeten er komen. Verder heeft GroenLinks voorgesteld om defensie met twee miljard te korten, een desastreuze maatregel in een snel veranderende wereld. Ook wil GroenLinks de grenzen wagenwijd open houden om de zogenaamde vluchtelingen in Nederland te herbergen.

GroenLinks heeft op dit moment de wind in de electorale zeilen waarbij de MSM alle zeilen bijzetten om Jesse Klaver als de nieuwe Messias te presenteren. Maar met Jesse Klaver en consorten krijgt u dus ook meer levensgevaarlijke mensen als Judith Sargentini die met droge ogen beweerde dat er geen terroristen meeliften met de vluchtelingenstroom.

Pragmatisch
Daarom is het eenvoudigweg beter dat de PvdA weer gaat groeien. De PvdA heeft aangetoond dat zij een partij is waar zaken mee gedaan kunnen worden. De PvdA heeft ook aangetoond afspraken na te komen. Al met al is de PvdA dus een pragmatische partij. Vandaar mijn beslissing om de PvdA uit te roepen tot mijn favoriete linkse partij op dit moment.

En geloof mij, ik had nooit kunnen bevroeden dat ik ooit nog eens een stukje zou schrijven waarin ik de PvdA zou bewieroken. Om met Gerbrand Adriaanszoon Bredero te spreken: ’t kan verkeren.

Foto: elsevier.nl

Over de auteur

Frank Berkemeier
Ik ben een anarchoconservatief. Schrijf op IsraNed en OpinieZ. Volg mij op Twitter via @Berkemef

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.