Jan Roos promoot VNL met legalisering hennepteelt

Een dag na de Algemene Beschouwingen zet Jan Roos zijn partij in de schijnwerpers. Dankzij de steun van VNL zal het softdrugsbeleid in Nederland binnenkort drastisch wijzigen. Er is een Kamermeerderheid voor legalisering van de hennepteelt. Van een verbod op de hennepteelt gaat Nederland over op een systeem van regulering. Hierin is Nederland geen gidsland, in de VS is regulering in enkele staten al een aantal jaren een feit.

BTW
De regulering houdt in dat de hennepteelt plaatsvindt onder toeziend oog van de overheid. Over de opbrengst worden keurig BTW en accijnzen afgedragen. Het belangrijkste idee achter de regulering is dat de criminaliteit wordt bestreden. Ten eerste via de teelt zelf. Koffieshops mogen alleen softdrugs verkopen geleverd door kwekerijen die onder de regulering vallen. Ten tweede via de BTW: het is een harde eis – zo bevestigde Jan Roos (VNL) vanmorgen via Twitter – dat de BTW-opbrengsten worden aangewend voor de bestrijding van de zware criminaliteit.

Eerste stap
Helemaal liberaal is regulering van de wietteelt niet, dat begrijpt Roos ook wel. De kersverse VNL-voorman ziet het dan ook als een eerste stap richting naar volledige legalisering van de teelt. Het is wat dat betreft ook een pragmatische zet: het huidige beleid werkt niet, er heerst teveel criminaliteit rondom de teelt van softdrugs. Meerdere burgemeesters in de grensregio, ervaringsdeskundigen bij uitstek, hebben ook op dit soort wetgeving aangedrongen.

Overheid
Deze nieuwe wetgeving zal natuurlijk niet alle problemen in één keer kunnen oplossen. De overheid zal namelijk bepalen welke werkzame stoffen in welke hoeveelheden in wiet en hasj mogen zitten. De reguliere koffieshops mogen alleen die goedgekeurde, gestandaardiseerde softdrugs verkopen. Hiermee zal je de thuisteelt niet tegengaan en houdt je een ondergronds netwerk van telers en dealers die het sterkere spul zullen verkopen. Er blijft dus geld nodig voor de bestrijding van softdrugs-gerelateerde criminaliteit.

Linkse hobby’s
Of de BTW-inkomsten daadwerkelijk worden ingezet voor de bestrijding van die criminaliteit staat nog lang niet vast. VNL schaart zich hierbij in een coalitie van louter linkse partijen. De kans is groot dat er nog het nodige gesteggeld zal worden over de aanwending van deze extra inkomsten en er zullen uiteraard talrijke linkse hobby’s de revue passeren die vanuit deze extra belastingheffing kunnen worden gefinancierd.

De kans bestaat ook dat regulering de weg naar verdere legalisering blokkeert. Want als de overheid eenmaal iets in handen heeft, laat zij dat niet graag los. Uiteindelijk zal alleen werkelijk liberale wetgeving ervoor kunnen zorgen dat de hennepteelt volledig kan worden gelegaliseerd. Gezien de huidige politieke verhoudingen is dat op dit moment echter nog een fictie.

Pragmatisme
Daarmee kom ik weer terug op het pragmatisme van deze wetgeving. De initiatiefnemer van dit wetsvoorstel (D66) en de ondersteuners dienen hiervoor een compliment te krijgen. Het is ook een slimme publicitaire zet van Jan Roos. Hoewel hij nog niet in de Kamer resideert, zet hij met deze actie VNL en zichzelf op de kaart. Hij laat zien dat de partij met een positie tussen de VVD en de PVV bestaansrecht heeft en ook creatief met partijen buiten de comfortzone kan samenwerken en voor verandering kan zorgen.

Al met al lijkt er een groot resultaat voor een kleine partij te zijn. Gaat het mediakanon Jan Roos op deze onconventionele en nieuwsmakende manier door, dan krijgen de VVD en de PVV er voor de verkiezingen nog een concurrent op rechts bij. Dat is ook hard nodig.

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.