Israëlisch spionagecomplot NRC bereikt politiek Den Haag

Op 10 augustus startte journaliste Leonie van Nierop in NRC haar spannende spionagereeks rond de in Den Haag werkzame Nada Kiswanson van Hooydonk, een 31-jarige activiste in dienst van de Palestijnse organisatie Al-Haq.

Zomerse foto’s van een in oranje gehulde Van Hooydonk verluchtigden de inktzwarte pagina’s vol doodsbedreigingen, dolgedraaide computers en griezelig glimmende dreigfolders. De malle Mossad-complottheorieën van Van Hooydonk werden tot de laatste druppel uitgemolken door de redactie van de voormalige kwaliteitskrant.

In het OpinieZ-artikel “NRC fantaseert over Israëlisch spionagecomplot“ vindt u een eerste achtergrondverkenning van deze NRC sensatie-scoop. Dit is het vervolg.

Stilzwijgen
De opruiende ‘neo-journalistieke’ spionageserie veroorzaakte zowaar een mediarelletje. Van alle kanten klonk de roep om bewijs. Tot op heden hullen journaliste Leonie van Nierop en hoofdredacteur Peter Vandermeersch zich in stilzwijgen. Dat is niet vreemd, want de affaire Van Hooydonk is verre van voorbij. De NRC-spionagereeks krijgt een politiek staartje. Een wending die de voormalige Slijpsteen van de Geest vanaf het prille begin voor ogen moet hebben gestaan.

image

Anti-Israël demonstratie

Gezichtsverlies
Fantasie en overdrijving zijn onlosmakelijk verbonden met de Palestijns/Arabische (vertel-)cultuur. Complottheorieën zijn in de Arabische wereld razend populair. Ook de angst voor gezichtsverlies en straf speelt een grote rol bij het verhullen en verdraaien van de waarheid. Door deze culturele dwangbuis verliezen Arabieren alle oorlogen, maar zijn ze grootmeesters geworden in misleiding, bedrog en politieke propaganda. Arabische ‘waarheden’ dient men derhalve te consumeren met flinke scheppen zout.

Verzinsels
Merkwaardigerwijs gaan Arabische verzinsels erin als koek bij onze mainstreammedia, activistische academici en Palestina-minnende politici. Na vijftig jaar cultuurrelativistisch onderwijs reiken wij zonder enige vorm van schaamte Geuzenpenningen uit aan veroordeelde terroristen, worden terreur-apologeten als Abbas door premier Rutte met alle egards ontvangen en wordt ieder Arabisch verzinsel als waarheid gebracht in onze kritiekloze kranten, journaals en nieuwsrubrieken.

Gruwelverhalen
Ook in het überempathische EU-parlement kreeg president Abbas onlangs de handen op elkaar met het gruwelsprookje dat Israël het water van de Palestijnen wil vergiftigen. Zelfs in de VN-mensenrechtentempel gelooft men ieder woord van Arabisch-antisemitische griezelverhalen over orgaanroof, medische experimenten en het verspreiden van AIDS en drugs onder het gekwelde Palestijnse volk.

image

Israëlische zelfspot

Israël
Wie Israël voor het eerst bezoekt en daar een sombere apartheidsstaat verwacht boordevol grimmig kijkende ultra-nationalisten en beklemmende straatbeelden zoals men die in Parijs en Brussel gewend is, wacht een forse ontnuchtering. Er wordt nergens ter wereld zo vaak en zo uitbundig gelachen als in Israël. In deze smeltkroes van identiteiten is de levenslust en creatieve geestdrift overal voelbaar. Het door de media geschetste Israël bestaat alleen op de zorgvuldig uitgekozen sets van internationale MO-correspondenten waar Palestijnse activisten uitgebreid hun vertel- en acteertalenten kunnen verfijnen en etaleren. Zie onderstaande video.

Overdrive
Het mediabeeld van Israël is inmiddels zo ongeloofwaardig geworden dat veel journalisten zich gedwongen zien hun pen in de overdrive-stand te zetten. De typeringen orthodox, rechts en nationalistisch zijn versleten en worden vanwege de gewenste impact opgewaardeerd met de toevoegingen ultra, radicaal en extreem. Op sommige Israëlische politici zijn inmiddels alle predikaten tegelijkertijd van toepassing. Hij of zij wordt dan een radicale rechts-extreme, ultra-nationalistische, ultra-orthodoxe politicus genoemd die een bot, keihard en meedogenloos beleid voorstaat en daarbij zeer oorlogszuchtig is.

image

Prof. dr. Tariq Ramadam

Iedereen met een beetje gezond verstand kan zien wanneer een briesende Arabische leider fantaseert, liegt en bedriegt. Dat is iets lastiger te bepalen bij zachtsprekende Arabieren die aan westerse sociale en juridische faculteiten zijn opgeleid. Hun leugens en halve waarheden dragen een semi-intellectuele vermomming. Eenmaal in functie als universiteitsdocent zijn zij onder het mom van academische vrijheid in staat een aanzienlijk deel van onze studentenpopulatie te vergiftigen met hun beschaafde haatpraatjes. Sommigen van hen bereiken een sterrenstatus als mediadeskundige, integratie-expert of vrome mensenrechtenvoorvechter.

Politiek-correct
Veruit de griezeligste groep feitenkneders wordt gevormd door het politiek-correcte journaille in dienst van onder meer NRC, de Volkskrant en de NPO. Zij veinzen de waarheid achter een masker van rationele redelijkheid. Wanneer NRC-man Tom-Jan Meeus een heuse Joodse complottheorie ontvouwt op de voorpagina van het NRC, dan wordt zijn berichtgeving zonder meer voor waar aangenomen en wordt er bij ontmaskering niet gecorrigeerd. Dit geldt ook voor de griezelsprookjes van MO-correspondenten als Derk Walters, Anna Krijger of Monique van Hoogstraten. Wie hun fictie in twijfel durft te trekken doet niet meer mee in de publieke discussie. Zo heeft Olaf Koens inmiddels half Nederland geblokt op zijn sociale media accounts.

image

Fotomanipulatie van Israëlische soldaten

Narratief
NRC heeft iets met de Palestijnse vertelkunst. Zodra het om Palestina, Israël of de zogenaamde Joodse invloeden in de wereld handelt, hanteert NRC de beproefde Arabische mix van halve waarheden, leugens en weglatingen. Het spionageverhaal rond Nada Kiswanson van Hooydonk past perfect in het anti-Israël narratief van NRC. Bovendien laten identieke gebeurtenissen voor en na de vermeende doodsbedreigingen aan het adres van Van Hooydonk een duidelijk patroon zien van Palestijnse verzinsels en politieke aandachttrekkerij. De zogenaamde NRC-scoop is uniek noch origineel.

Horror
Zoals uit eerdere persverklaringen van Al-Haq en die van andere Palestijnse NGO’s blijkt, wordt dit horrorverhaal van Israëlische doodsbedreigingen, computerhacks en intimidatie voortdurend ingezet. Palestijnse activisten halen dit verhaal uit de kast zodra er wordt aangedrongen op nader onderzoek van hun schimmige financiering. En op de momenten dat deze mensenrechtenvoorvechters geen voortgangsresultaat boeken met hun ICC-documenten, BDS-campagnes of domweg uit de publieke belangstelling dreigen te verdwijnen. Zo beweert Al-Haq dat het sinds de oprichting in 1979 door Israël naar het leven wordt gestaan. Op 7 maart 2016 laat de organisatie weten sinds september 2015 ernstig te worden bedreigd. De dreigdata vallen nauw samen met die van de reportages aan het ICC. Met Israëlische spionagecomplotten genereert men gegarandeerd veel publiciteit en extra politieke druk.

image

Door Hamas gehackte website

Hamas
Dat Hamas niet is gediend van Al-Haqs ICC-activiteiten en beschikt over geavanceerde communicatie-hackerteams blijft uiteraard onvermeld. Wel wordt er dramatisch verslag gedaan van doodsbedreigingen aan het adres van Shawan Jabari, de in Israël veroordeelde terreurondersteuner en directeur van Al-Haq. Deze politiek-strategische roep om aandacht wordt ook onderstreept in de slotzinnen van het interview dat Van Hooydonk gaf aan haar vriend Amjad Iraqi van +972 magazine: “Een crimineel onderzoek is niet genoeg, … het is tijd voor overheden om zich uit te spreken en te zeggen dit is onacceptabel.

image

PLO-SG Saeb Erekat

PLO
Op 16 augustus mengde de secretaris-generaal van de PLO, Saeb Erekat zich in het klaagkoor van Palestijnse slachtoffers middels een ingezonden stuk aan het weekblad Newsweek. Hij toont zich daarin diep teleurgesteld over de anti-BDS maatregelen die men in de Westerse wereld treft. De uiterst destructieve BDS-beweging staat de vernietiging van de staat Israël voor. BDS-campagnes zijn diep doorgedrongen in de politieke, culturele en academische wereld. Dat het Westen deze beweging eindelijk een juridisch halt toeroept doet deze PLO-leider schuimbekken van woede. En waarom ook niet, want nu toe heeft zijn houding van woede, bedrog en slachtofferschap altijd resultaat geboekt.

Campagne
Het lijkt erop dat de PLO, Fatah en Palestijnse activisten een gezamenlijke campagne zijn gestart om het tij van anti-BDS maatregelen, de trage voortgang van de ICC-procedure en verdere juridische tegenslag te keren. En met de lokale verkiezingen in aantocht waarin aartsvijand Hamas wel eens de grote winnaar kan worden, komen een grote mond, stoere verhalen en politieke acties tegen Israël sowieso goed van pas.

Doorgespeeld
Nederland is een thuishaven voor NGO’s en Palestijnse activisten. Het is een kleine wereld waarin iedereen elkaar kent. Gezien haar staat van dienst in het Midden-Oosten kunnen wij Leonie van Nierop geen naïeve journaliste noemen. Dat zij haar spionageverhalen niet ondersteunt met tastbaar bewijs geeft te denken. Het heeft er alle schijn van dat zij haar spionageserie in samenspraak met Al-Haq en andere NGO’s persklaar heeft gemaakt en de plot heeft doorgespeeld aan bevriende journalisten als Thomas Escritt, waarna het verhaal via Reuters en bladen als Haaretz en de NYT aan een tocht rond de wereld kon beginnen.

Kamervragen
Ook de voortvarendheid waarmee D66’er Sjoerd Sjoerdsma (altijd te porren voor een anti-Israëlrel) zijn Kamervragen over deze kwestie indiende geeft te denken. Volgens de toelichting in de Kamervragen van Kuzu deed hij dat al op 12 augustus, drie dagen vóór publicatie van het hoofdredactioneel commentaar van NRC. Het kostte intifada-inspirator Harry van Bommel (SP) ruim drie dagen extra om zich tekstueel bij collega Sjoerdsma aan te sluiten terwijl DENK’er Kuzu zelfs vijf extra dagen nodig had om zijn Israëlische-complotvragen te componeren. Het is opvallend dat Kamervragen van Michael Servaes (PvdA) ontbreken. Het duidt op een pijnlijke spagaat van regeringspartij PvdA. Men wil Israël wel dwarszitten, maar dat kan nu even niet.

image

Mossad-spionagedolfijnen

De Kamervragen van het D66-SP-DENK trio zijn namelijk gericht aan minister van der Steur (VVD) en minister Koenders (PvdA). Zou de minister van Buitenlandse Zaken een VVD’er zijn geweest dan had Servaes waarschijnlijk geen seconde geaarzeld. Maar zijn eigen partijgenoot dwingen zo’n doorzichtige complottheorie van een waarheidsstempel te voorzien is zelfs Palestina-pleiter Servaes iets te gortig. Iedereen weet dat Bert Koenders malle dingen heeft gedaan in zijn politieke leven, maar zo’n dwaze actie zou Berts toch al wankele internationale reputatie definitief kunnen beschadigen. Voor je het weet sta je vermeld in het rijtje De Mossad stal mijn schoenen, Hé, ik zie een Mossad dolfijn of Doe mij nog maar zo’n libido verhogend Mossad kauwgommetje.

Fabelen
Aangezien Leonie van Nierop en Peter Vandermeersch niet met bewijzen komen, dienen we deze NRC-scoop naar het rijk der fabelen te wijzen. Het zou het kabinet-Rutte sieren als het deze verwijstaak op zich zou willen nemen.

Tenzij premier Rutte zich, tijdens het staatsbezoek van premier Netanyahu aan ons land op 8 september a.s. ten overstaan van de wereldpers, wil presenteren als een Arabisch getinte complotdenker.

Dan hoeft hij slechts te happen in het bedorven aas van de NRC-vissers Van Nierop en Vandermeersch.

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] hier […]

trackback

[…] 3 Israëlisch spionagecomplot bereikt politiek Den Haag […]

trackback

[…] Bron: Israëlisch spionagecomplot NRC bereikt politiek Den Haag […]

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x