VPRO geeft abjecte antisemiet en Hezbollah-fan een podium

Abou Jahjah krijgt aanstaande zondag een avondvullend podium in VPRO’s Zomergasten en dat is niet vanwege zijn schrijverskwaliteiten of lucide intellect.

NPO-bril
Nou kijk ik sowieso geen NPO, de programma’s boeien mij niet en de opgevoerde personen nog minder. Nieuws, duiding en verstrooiing vind ik online. Daar kom ik ook de kritiek op de NPO tegen die ik deel. Paternalistisch gezwam uit een vervlogen tijd waarin de Publieke Omroep het debat kon bepalen. Iedere hovaardige poging daartoe verzandt vandaag de dag in onbedoelde satire. Wilders en Trump = slecht, Hillary Clinton en Obama = goed.

De verslaggeving door de NPO-bril doet pijn aan mijn verstand als Midden-Oosten-deskundige. Ik kijk regelmatig VMBO TL Verrijkingsstof 3 na en begrijp daarom hoe gevaarlijk misinformatie en onkunde voor de samenleving is. Ook onder hoogopgeleiden is te weinig basale feitenkennis over het Midden-Oosten en journalisten maken daar misbruik van. Ik heb voor alle omroepen gewerkt – behalve de VARA – en weet hoe redacties werken.

Gekrenkt
Nu speelt er al een tijdje een curieuze kwestie rond Hezbollah-adept Abou Jahjah, de VPRO, De Bezige Bij en de premier. De NRC heeft zich inmiddels ook gemeld, maar hun motief telt niet meer mee. Auteurs verlieten de uitgever en Harry Mulisch draaide zich nog een keer in zijn graf om. De Libanees Jahjah is gekrenkt en vernederd door de Joodse staat, die niet alleen alle Arabische buurlanden maar ook in 2006 Hezbollah verpletterde. Bovendien bewijst Israël als succesvolle geoliede moderne samenleving met de luxe van het Westen dat mogelijk is wat in geen enkel Arabisch buurland lukt. Jahjah is tot op het bot gekrenkt dus.

Wraak
Zijn tribale reactie is niet een streven naar het kennelijk mogelijke, maar “vernietig het, want het beledigt onze trots”. Jahjah erkent Israël niet en haat Joden. Hij wordt door het bestaan van Israël dagelijks in zijn perfide ziel geraakt. De laffe Abou was een viriele 35-jarige macho toen zijn Hezbollah door de Israëlische IDF werd verpletterd. Hij koestert wraak en heeft er niet van geleerd. Dat is zijn probleem, maar wat moeten wij daarmee?

Riool
Wat kan de beweegreden zijn van de VPRO om Jahjah een podium te bieden? Dat moeten die VPRO-leden met hun NRC-abonnement zich afvragen. De VPRO komt met het argument van een ‘andere mening’. Haar uitgenodigde gastspreker is echter een abjecte, veroordeelde antisemiet. Een ‘invloedrijke stem’ in welk universum? Hij zorgt niet voor discussie, hij is onderdeel van de discussie of je haat een podium moet bieden. Het is niet meer dan een Vlaamse Arnoud van Doorn met een riool als achterban.

Antisemitisme
Ik heb bij het aangeven van onze eerste dochter de voornamen moeten verwisselen anders zou ze de initialen A.E.L. hebben gehad. De Arabisch-Europese Liga is opgericht door Jahjah om islamitische waarden dwingend onze liberale samenleving in te pompen. In 2010 werd Jahjah veroordeeld wegens antisemitisme. Maar hij kwam terug als een virus aangetrokken door het salonfähig geworden antisemitisme van vandaag. Een splijtzwam die uitgever De Bezige Bij vergiftigt en de omroep VPRO opnieuw in een kwaad daglicht plaatst.

Abou zelf is verder irrelevant. De man presteert niks en heeft geen invloed, noch een achterban van betekenis. De VPRO is als oudmediaal platform geen schim meer van de tijd waarin eruditie daar nog te vinden was.

Rutte
Blijft over: de premier. De VVD trapt de verkiezingscampagne af in de laatste Zomergasten. De eerste vraag die iedere voorlichter de programmaredactie vraagt als haar het verzoek bereikt aan een amusements- programma mee te werken is: wie zit er nog meer in dat programma?

De in Leiden afgestudeerde historicus en premier Mark Rutte had geen bedenkingen tegen Abou Jahjah. Hij is de laatste Zomergast.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
4 jaren geleden

… [Trackback]

[…] Read More: opiniez.com/2016/07/28/20226/ernstlissauer/ […]

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen