Ieder1 of de gladiolen!
De 100ste editie van de Nijmeegse Vierdaagse, “The Walk of the World”, werd dit jaar door maar liefst 42.557 deelnemers uitgelopen. De Vierdaagse is een traditie, waaraan deelnemers uit binnen- en buitenland deelnemen. Naast een prestatie levert het een kruisje op en een goed gevoel. Daarna wordt gezellig samen geproost op de blaren.
En daar stopt het niet mee, want er werd door 978 deelnemers tevens meer dan een half miljoen euro bijeengewandeld, voor maar liefst 324 uiteenlopende goede doelen. Bovendien wees onderzoek uit dat de Vierdaagse een grote sociale meerwaarde heeft. “Kortom, de samenleving mag heel blij zijn met een evenement als de Vierdaagse, het zorgt voor een positief gevoel onder mensen, en dat is mooi in een tijd van cynisme en korte lontjes”, concludeert bijzonder hoogleraar Koen Breedveld.
Iedereen
Eigenlijk is dit exact het doel wat de recent opgetuigde verschilligheidsbeweging “Ieder1” voor ogen heeft, maar blijkbaar vinden ze de Vierdaagse te vermoeiend of te ver weg. In september gaan ze, op prettige bakfietsafstand van de grachtengordel, paraderen van de Bijlmer naar het Rembrandtplein. Met daarna een “gratis” Festival.
In Trouw legt “Initiatiefneemster en kookboekenschrijfster” Nadia Zerouali uit dat het belangrijk is dat het festival iets “inhoudelijks” te bieden moet hebben, want “hoe wil je anders ooit mensen op de been krijgen”. Vreemd, want of mensen naar een Festival gaan hangt doorgaans enkel af van het muzikale aanbod. En “gratis” doet wonderen. Of een bos gladiolen.
Ik vermoed dat ze iets anders bedoelt met “inhoudelijk”, want het activistische festijn moet “diversiteit” uitstralen. Er moet een boodschap van uitgaan tegen “polarisatie” in “het opinieklimaat”, opdat “mensen weer met elkaar gaan praten in plaats van schreeuwen”. Wat dus lastig is, in combinatie met een Festival. Of het moet akoestisch zijn.
Mohammed of Henk
Met de Nijmeegse Vierdaagse echter, is gesprekken aanknopen met vreemden geen probleem, vooral op de saaie stukken. Het houdt mensen op de been. Ook gaat er eigenlijk helemaal geen diepere boodschap vanuit. En als er een weinig “diverse” groep aan de start verschijnt, maakt dat het evenement niet tot flop.
Of dat al dan niet het geval is, doet er ook helemaal niet toe. In de vierdaagse-statistieken worden deelnemers enkel uitgesplitst naar land van herkomst, gewoon voor de leuk. Deelnemers uit Nederland worden verder niet etnisch geprofileerd. Het is alles behalve exclusief. Man of vrouw, wit of zwart, Mohammed of Henk: allemaal krijgen ze hetzelfde prijsje. De Nijmeegse Vierdaagse is voor iedereen.
Waarom Ieder1 niet gewoon iedereen oproept om jaarlijks vier dagen te gaan wandelen in Nijmegen en omstreken, is me derhalve een mysterie. Het kan zijn dat het teveel de witte cultuur vertegenwoordigt, zoals dat ook het geval leek laatst in in Toronto tijdens de GayPride, alwaar BlackLivesMatter zich genoodzaakt zag om de optocht te terroriseren. Of het kan zijn dat sommige mensen van kleur zich gekwetst kunnen voelen, omdat hun voorouders wellicht dagelijks kilometers moesten lopen om water te halen. Maar dat is, hoop ik, te ver gezocht.
Activistje spelen
Meer voor de hand liggend lijkt me dat Ieder1 bovenal een feestje voor de eigen opinie wil organiseren. Zelf lekker voorop lopen in de eigen parade en daarna zelf op het eigen festival het podium bestijgen om het publiek te verblijden met nog meer eigen opinie. Om uiteindelijk na een dag activistje spelen, elkaar op de borst te kunnen kloppen met elkaars geweldige prestatie.
Mij zullen ze er niet zien. Ik loop nog liever mijn voeten stuk in Nijmegen. Maar ik ben dan ook een cynische opiniemaker. En dol op gladiolen.
Over de auteur
- Emigrant, huisvader en microblogger. Met soms wat macro.