We zijn in oorlog

Na de terroristische aanslag in München zag ik op verschillende plaatsen de vraag “Hoe lang gaat dit nog zo door?”. Het antwoord is simpel: zo lang het oorlog is en daarna nog minimaal een generatie.

Na Parijs, Brussel, Parijs, Nice en alle andere aanslagen die in naam van IS zijn gepleegd, lijkt Europa in brand te staan. Alles is te relativeren (er vallen een stuk meer doden in het verkeer op jaarbasis), maar feitelijk voelt half Europa zich onveilig in eigen land en is het gevoel van onveiligheid groter dan ooit. En daar juicht men om in Raqqa.

We zijn in oorlog. Niet met “de islam” of met “alle moslims”, want het aantal moslims uit Indonesië of Maleisië dat aanslagen komt plegen is nihil. We zijn in oorlog met alles wat zich thuis voelt onder de vlag van Islamitische Staat. Een moslim-extremistisch clubje dat er met 50.000 man (en behoorlijk minder vrouwen achter hun aanrechten) in slaagt om een aantal keer de oppervlakte van Nederland te veroveren in Irak en Syrië.

50.000 man is ongeveer de omvang van het Nederlandse leger. Voor de mensen met een beetje VOC-mentaliteit zou je kunnen zeggen dat het een enorme kans is, voor de rest is het doodeng hoe zo weinig mensen zoveel impact hebben.

Haat
Op dit moment is het IS-leger in zowel Syrië als Irak aan het verliezen en doen ze eigenlijk vooral waar ze goed in zijn: propaganda de wereld in slingeren. Beter dan alle Rambo’s en Rocky’s bij elkaar. Aan de andere kant: dat is niet zo ingewikkeld in een gebied als het Midden-Oosten, waar bijna elke familie wel slachtoffers kent van de verschillende oorlogen uit de afgelopen jaren.

Oorlogen waar Westerse (en Russische) legers een belangrijke rol hebben gespeeld. De haat in die gebieden lijkt niet eens zo zeer tegen “ongelovigen” als tegen de mensen die familieleden hebben omgebracht. Via de IS-propagandakanalen kan iedereen, zonder moeite, opgaan in een wereld waarin slechts berichten te zien zijn die het beeld van Westerse moordenaars bevestigen.

Martelaren
Door gebruik te maken van een aantal zaken dat terug te voeren is op de islam wordt het martelaarschap erg aantrekkelijk gemaakt: hoe k*t uw leven ook is, als u een martelaar wordt, komt u in het paradijs, met 72 maagden als beloning. Het lijkt vrij gemakkelijk om de komende jaren voldoende mensen te vinden die martelaar willen worden.

Want als mensen ondergedompeld zijn in een wereld waar continu bombardementen van de Amerikanen en hun bondgenoten plaatsvinden, waar dagelijks honderden slachtoffers vallen en er geen enkele hoop op verbetering is, zijn er altijd “dappere” burgers bereid zich te offeren voor het goede doel.

Slachtoffers
Dames en heren we zijn in oorlog. We bombarderen dagelijks in het Midden-Oosten. Daar vallen slachtoffers en die slachtoffers hebben familie en vrienden. Die vrienden en familie denken dat zij de “goede” partij zijn. En als je niets te verliezen hebt – de oorlog in Syrië en Irak is verloren, er is geen toekomst – is het steeds gemakkelijker om de oorlog te verplaatsen naar het land van de “daders”. En in Afghanistan, Irak, Pakistan, Libië en vele andere landen zijn voldoende mensen te vinden wiens verleden en toekomst is afgepakt. Naar hun gevoel door “het Westen”. En volgens hun media klopt dat.

Ik wil hiermee niets relativeren. Ik wil ook niets goedpraten. Ik wil wel zeggen dat we de komende jaren nog een hoop onheil in Europa mogen verwachten. Het indoctrineren van mensen zonder toekomst of verleden door een mooie plaats in het paradijs te bieden gaat heel groot worden in Europa. Met misschien uiteindelijk nog wel meer slachtoffers dan in het verkeer.

Over de auteur

Ger Baron
Ger Baron
Vraagt zich vooral dingen af en verwondert zich over technologie, innovatie en samenleving. Werkt bij een overheid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.