Grenzeloos tribalisme moet gestopt

‘Jullie zitten zwijgend met dat mobieltje in de hand en hebben geen contact  meer met elkaar’. Een veel gehoorde klacht. Maar jullie zijn juist wel voortdurend contact aan het zoeken! Alleen niet met de mensen die zich toevallig in dezelfde fysieke ruimte bevinden. Liever zoek je lijntjes naar soortgenoten elders, los van elke plaats.

Die lijntjes lopen dwars over de aardbol en trekken zich van landsgrenzen niets aan. Je groepeert je rond interesses en zit comfortabel bijeen in je cloud.  Niets mis mee, maar het wordt oppassen als dit gebeurt rondom een bepaalde identiteit, een kenmerk dat jij belangrijker vindt dan je eigen Nederlandse nationaliteit. Deze vorm van tribaal communiceren draagt grote risico’s in zich.

Je bent liever Turk dan Nederlander. Je bent liever Marokkaan. Je zegt liever “ik ben moslim” dan “ik ben Nederlander”. Je bent eigenlijk alles liever dan Nederlander. Het is ook best ingewikkeld, want de ‘Nederlander’, wie is dat dan?

De Nederlander is geen leider die jou vertelt wat je moet eten, met wie je moet trouwen en hoe je je moet kleden. De Nederlander laat je daarin vrij. De Nederlander heeft ook geen vaste uiterlijke kenmerken, geen vast geloof, geen vaste seksuele voorkeur. De Nederlander kan van alles zijn, en tegelijkertijd ook niets. En dat is voor jou te lastig.

Vergiftigd
Maar zelfs als je wel Nederlander wilt zijn is het moeilijk. Je krijgt hier namelijk met de paplepel ingegoten dat je er niet trots op mag zijn. Dat is een bewuste boodschap van de huidige elite die het beste met jou voorheeft, de politiek-correcte minderheid die de verkeerde toon zet in ons land. Deze mensen op belangrijke posities hebben een pathologische afkeer van nationale gevoelens. Sterker nog, ze dragen de weg-met-ons-mentaliteit graag actief uit.

Ze hebben ons land vergiftigd met hun multiculturele nonsens en roepen om de haverklap dat ze zich schamen Nederlander te zijn. Ze zien de Nederlandse vlag als symbool van het kwaad en wie ermee wappert maken ze uit voor extreem rechts. Wie voor Nederland opkomt is in hun ogen een fascist. Als ze iemand ‘on-Nederlands goed’ vinden, is dat bedoeld als compliment.

Tribaal
Geen wonder dat veel van jullie zich geen Nederlander willen voelen. Natuurlijk maak je dan liever gebruik  van andere, simpeler lijntjes. Lekker elkaar opjutten in je eigen cloud. Dat is goed, totdat het fout gaat. Goed, totdat je je aangesproken voelt door een narcistische dictator of een groep radicale activisten verderop.

Het gaat prima, totdat je je meer met hen verbonden voelt dan met het Nederland dat jou heeft gevoed en onderdak geboden. Het gaat goed, totdat jij en je cloudgenoten veranderen in een collectief dat blindelings commando’s volgt, zich niets meer aantrekt van de grond waarop je marcheert en achteloos de daar geldende waarden, wetten en grenzen vertrapt. Grenzeloos communiceren, best. Maar soms ga je te ver.

We konden het afgelopen weekend zien in Rotterdam in de vorm van een lange stoet van honderden Turkse vlaggen in de handen van mensen die hun hele leven op Nederlandse bodem hebben gewoond. Een sterk tribaal beeld dat helemaal niet in Nederland thuishoort en het is de vraag of de verkiezingen van 2017 dat tij kunnen keren. Ik ben er helemaal niet gerust op.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.