We moeten zo snel mogelijk weg uit Mali

Mali. Land in West-Afrika. Geen idee wat we daar doen. Het is een land vol conflicten zoals zoveel. Er stierven twee  Nederlandse militairen. Voor nop. We hebben er op verzoek van de VN 400 Nederlandse militairen rondlopen. In totaal bestaat de missie uit 12.000 VN-militairen. Het slaat nergens op.

Oorlogsgeweld
De Nederlanders begonnen er in maart 2014. En, zijn ze al een beetje opgeschoten? Is er al minder oorlogsgeweld in Mali? Is de vrede en veiligheid al in zicht? Helaas. In nieuwsberichten over het land domineren doden, ongelukken, bommen, nog meer doden, nog meer manschappen, geld, nog meer geld, migrantenstromen, hulp van de EU om de migrantenstromen te stoppen. Nergens een bericht over goede resultaten, over stabiliteit, opbouw. Nu kan dit natuurlijk aan de media liggen, die liever over bommen schrijven dan over vage convenanten, maar zelfs Defensie is gestopt met haar YouTube-promotiefilmpjes.

VN-fazant
Ik zal het wel verkeerd zien. In 2015 vond een tussenevaluatie plaats. Men was  ‘tevreden’:  “Er zijn een aantal positieve ontwikkelingen geweest de afgelopen maanden,” schrijft het kabinet. “Het ondertekenen van het vredesakkoord in juni  2015  markeert het aanbreken van een nieuwe fase in het politieke proces in Mali”. Tegelijkertijd blijft het vredesproces fragiel en de veiligheidssituatie gebrekkig. Het zou lullig geweest zijn voor Bert Koenders als er kritiek kwam op zijn missie. Hij liep er immers te paraderen als VN-fazant. Dus liever wat zwatelen dan toegeven dat het een mislukking was.

Ongeluk
Vorig jaar kwamen twee Nederlandse militairen om in een helicopterongeluk, deze week twee jonge mannen door een mortierongeluk. Afschuwelijk, zo ver van huis. In een land waar wegvluchten zelfs een verdienmodelletje is en waar de armoede en ellende de ngo’s stevig in het zadel houden.

Natuurlijk is het leven van een militair niet zonder risico’s, maar geen van deze jonge mensen is militair geworden om zich in een godvergeten West-Afrikaans land aan flarden te laten schieten door eigen ondeugdelijk materiaal.


“Het mandaat van de missie is stevig,” lezen we op de PvdA-site, “Dat wil zeggen dat de militairen onder bepaalde omstandigheden geweld mogen gebruiken tegen de gewapende rebellen, bijvoorbeeld om zichzelf of burgers te beschermen.”

Bodemloze put
Een veel betere manier om onszelf en burgers tegen gewapende rebellen te beschermen is er per direct te vertrekken. VN-soldaten zijn er inmiddels zelf al target geworden. Het is een bodemloze put van criminaliteit, corruptie, oorlogsgeweld, gruwelijkheden tussen stammen en oprukkende islamitische horden. Wie van de jonge Malinezen zelf blijft er achter om er het verschil te maken?

Sinterklaas
In april van dit jaar liep Bert Koenders  – nu als minister van EU-zaken –  de Sinterklaas uit te hangen namens de EU, om migrantenstromen uit West-Afrika tegen te gaan. Er werden afspraken gemaakt over migratie en de EU beloofde Mali financieel te ondersteunen voor extra grensposten, extra studiebeurzen en het scheppen van werkgelegenheid, opleidingen, zorg en voedselprojecten en de opbouw van een functionerend overheidsapparaat. 3,6 miljard euro is er toegezegd. Dankuwel Sinterklaas.

En, zitten de jongeren er al veilig op school? Eten ze al elke dag gezond? Zijn ze al druk bezig het ‘overheidsapparaat op te bouwen?’

Kom maar door met de foto’s, rapporten en filmpjes om het te bewijzen. Ik kan niet wachten.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.