AOW-ers in Judea en Samaria: Asscher’s verzetsdaad

“Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft gezorgd dat AOW’ers in door Israël bezet gebied een hogere uitkering krijgen dan waar ze recht op hebben. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.”

De openingszinnen van deze column heb ik “geknipt en geplakt”, want dat deden alle media. Als de tweede zin er niet bij gezet was, zou men de vicepremier moeten feliciteren met zijn nobele actie. Er zit dan nog wel een valse, ingeburgerde aanname in over de term ‘bezet’, maar iedereen begrijpt dat het over de Jordaanse Westoever gaat.

Judea en Samaria
Ingevoerden weten dat het de Israëlische provincie Judea en Samaria betreft, maar die oorspronkelijke, juiste benaming wordt historisch gewist. Het is negentien jaar Jordaans gebied geweest en drieduizend jaar Joods. Jordanië wilde het blijkbaar niet eens terug hebben, want heeft er niet over onderhandeld, nadat het als aanvallende partij in de Zesdaagse Oorlog in 1967 werd verslagen.

Palestijnen bestonden toen nog niet, dus bleef het gebied als bufferzone en later als heroverd gebied voortbestaan. Israël staat wel Arabische enclaves met zelfbestuur toe in dat gebied. Ik heb kinderen en weet dus dat de historische atlas is verdwenen uit het onderwijs, maar zoek hem nog eens terug in je boekenkast.

Compliment
Ik wil daarom de vicepremier complimenteren. Lodewijk Asscher kon als mens de laatste Nederlandse Holocaust-overlevenden in Judea en Samaria niet belasten met bureaucratische pennenlikkerij. Soms gaat het hart boven de materie. Was dat na terugkomst in Nederland voor deze mensen ook gebeurd, dan zaten ze nu niet in Israël.

Minister Henk Vredeling (PvdA) maakte in 1973 ook een dergelijke keuze toen hij – tegen kabinetsbeleid in – wapenleveranties aan Israël doorliet. Wellicht had Israël anders niet meer bestaan. Het eerder geschetste historische perspectief, de werkelijkheid zonder politieke bijbedoelingen, is nog latent aanwezig en dient gekoesterd te worden. Asschers daad is er een van verzet.

Verraad
Ambtenaren hebben nu – net als toen – aan de bel getrokken. Het verraad zoals we dat uit de geschiedenis kennen. Verder terug in de geschiedenis is er ook verraad gepleegd op een Joodse man uit Samaria, zoals elke katholiek weet.

De daad van verzet kwam aan het licht. De mensen die dat niet voor zich hielden uit respect hebben nog een weg te gaan. Zonder een foto van de kinderen uit een concentratiekamp naast die van de onderhavige oudjes in Judea en Samaria zou de innerlijke beschaving haar werk al moeten hebben gedaan. Maar nee, te laat. De Kamervragen zijn al gesteld. De vragen voor het mondelinge vragenuur aangemeld. Die laatste kunnen nog worden tegengehouden, dat bepaalt de Kamervoorzitter.

Ereschuld
Mocht Lodewijk Asscher zijn handelen moeten verdedigen, dan staan de aangevers en aanvragers in hun hemd. Gelijke monniken gelijke kappen (ongetwijfeld één van de argumenten) gaat hier natuurlijk niet op. Nederland heeft een nog lang niet ingeloste ereschuld aan het verdwijnen van de Joodse medelanders. Dat is onder de huidige sentimenten pijnlijk, maar een feit.

Zolang een permanente gewapende beveiliging van het Anne Frank Huis en menig synagoge nodig blijft en zolang dit soort ambtenaren onder ons zijn, zijn complimenten aan Asscher op zijn plaats. Hij heeft het juiste, het rechtvaardige gedaan.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Ondergetekende heeft de laatste dagen bewust even gewacht op meer informatie over het dossier inzake de Nederlandse AOW-ers die op de Westbank wonen. Na het oorspronkelijke artikel in het NRC van afgelopen zaterdag die de zaak aan het licht bracht ging de #ophef carrousel natuurlijk direct in overdrive want Israel. Hoewel de gretigheid en manier waarop Pallygek links zich in het onderwerp stortte een bekende putlucht deed bovendrijven, waren de frames van ultrazionistisch rechts van een andere stinkende wasem die zoals gewoonlijk qua leugenachtigheid en perfide verdachtmakerij een hoogtepunt bereikte op, het waar het ‘hun beloofde land aangaat’, Boldoot Blog (dixit Schopenhauer) Opiniez. […]

Maximus
Maximus
7 jaren geleden

NRC heeft onderzoek gedaan naar het “illegaal” uitbetalen van een hogere AOW aan uit Nederland gevluchtte joden, omdat het hier zo gezellig was / is / wordt.
Als een joodse vader in Almere een Israëlische vlag uithangt omdat zoonlief geslaagd is voor z’n eindexamen, wordt de familie uitbundig gefeliciteerd door voorbij rijdende streepjes Nederlanders, met de volgende hartelijkheden:”Rotjoden, we gaan jullie pakken’, ‘kankerzionisten’, ‘rotzionisten’…dat soort dingen.” aldus de vader. (TPO maandag 20 juni 2016).
Vele honderden miljoenen Euro’s per jaar worden uitgegeven aan de opvang van vluchtelingen, waarvan ongeveer 60 procent illegale migranten zijn.
Hulde aan Minister Asscher, dat hij in dit geval zijn rug recht houdt, en zijn gevoel laat prevaleren.

bari1951
7 jaren geleden

Dit is op Kattukse Vrienden voor Israël herblogd.