Etnisch profileren is niet hetzelfde als racisme

Stel, je bent eigenaar van een leuk hotelletje in Amsterdam. Het ging een tijdje financieel niet zo goed, maar door hard werken ben je er bovenop gekomen. Je hebt alles wat je aan ervaring, netwerk en kennis hebt opgedaan in je leven aangewend om het bedrijfje van de grond te krijgen. Uiteindelijk is het allemaal gelukt en houd je er een klein maar fijn hotel op na.

Iedereen is welkom. Immers, hoe meer gasten, hoe meer winst je maakt. De levensfilosofie of het uiterlijk van de gasten doet je niets. Een gast is een gast, een geldstroom is een geldstroom. Zolang de vrijheid die de gast neemt je eigen vrijheid en die van andere gasten niet inperkt, is er niets aan de hand.

Na enkele maanden word je door de schoonmaker geattendeerd op het volgende. De kamers van sommige gasten worden steevast vuil achtergelaten, met beschadigde spullen en al. De dame die het eten voor de gasten verzorgt sluit zich hierbij aan. Ze meldt dat een aantal gasten zich op vergelijkbare manier misdraagt in de eetzaal. Er wordt meer eten opgeschept dan er wordt genuttigd. Er worden borden, glazen en andere voorzieningen stukgemaakt. Élke keer wéér en het kost het hotel geld.

Geordies
Je wil wel eens weten of er een patroon te ontdekken is. Uit je administratie blijkt dat de onbeschofte mensen voornamelijk, dus in meer dan de helft van de gevallen, uit Newcastle, Verenigd Koninkrijk komen. Deze Geordies hebben in verschillende vakantieoorden een reputatie van onbeschoftheid en vandalisme opgebouwd en dat ondervind je nu aan den lijve. Sterker nog: als er nog veel meer Geordies je hotel bezoeken, dan kun je je hotel binnenkort wel sluiten. Het kost meer dan het opbrengt.

Het is namelijk niet alleen zo dat zij schade aanrichten, ook andere gasten storen zich eraan en worden minder tevreden over je hotel. Men komt minder graag naar je hotel, omdat de rust wordt verstoord door dit zelfbruiner gebruikende volk, met een kilo haargel per vierkante centimeter. Ze zijn dus makkelijk te herkennen. Naast het inkomensverlies van de vernielingen, komt er ook minder geld binnen omdat niet-Geordies minder snel geneigd zijn te overnachten in uw hotel. Op Booking.com worden de reviews van je levenswerk steeds negatiever.

Reputatie
Het is je aantoonbare ervaring dat de beruchte Geordies je veel geld kosten. Je wéét dit. Je moet nu dus een keuze maken. Blijven de hoteldeuren open voor iedereen, met als gevolg dat je bedrijf binnenkort op de fles gaat? Dat, of het bij voorbaat weigeren van Geordies in je hotel?

Iedereen die graag zijn kinderen wil kunnen blijven voeden, zou voor de tweede optie gaan, namelijk Geordies weren. Doe je dat niet, dan gaan het hotel en jijzelf bankroet. Een vergelijkbare situatie bestaat in verschillende vakantiebestemmingen in Europa ook al met Russische gasten, omdat die een vergelijkbare reputatie hebben opgebouwd.

Aangifte
Kun je je helemaal vinden in optie twee? Gefeliciteerd, DENK en de antiracisme-beweging zullen binnenkort aangifte tegen je doen wegens etnisch profileren. Want Kuzu vindt etnisch profileren erg eng. Het doet er niet toe dat je de maatregel hebt genomen op basis van opgedane ervaring in jouw vakgebied. Jouw eigen opgedane ervaring is racisme jegens Geordies.

Het doet er niet toe dat Geordies zelf dat beeld van hun groep hebben gecreëerd. Hun oververtegenwoordiging in onbeschoftheids- en vandalismecijfers is niet relevant.

Het doet er niet toe dat je aantoonbaar failliet gaat als je de maatregel niet neemt.

Want jouw persoonlijke ervaring is ingegeven door racisme. Het is belangrijk dat je je juist dát realiseert. Daar gaat het om.

Stemt dus allen DENK.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
9 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Matika
Matika
6 jaren geleden

Het is wel dat je je als half-bruin gekleurde geordie makkelijk kan ‘on-geordiën’ door niet die vieze zelfbruiner te gebruiken etc. Op die manier zou je weer welkom kunnen zijn in het hotel. Maar is hun probleem met ethnische profilering niet juist dat de profilering de grens tussen ras en ethniciteit niet kan waarborgen? Dat betekend dat jij je als blanke geordie dus met een beetje andere kleren e.d. weer normaal overal kan begeven. Maar dat er zoveel ethnische profielen bestaan waarin ras centraal staat, dat als je deel uitmaakt van dat ras je eigenlijk niets kan doen om de negatieve effecten ervan te ontwijken?

Mattias Stein
Mattias Stein
6 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Matika

Ikzelf kende deze term of afkomst ‘Geordie’ niet. Geordies blijken doch erg vervelend in gedrag volgens dit stukje. Aan dat gedrag zal zelf-ontbruiner en andere kleding niets aan veranderen. Maar ik snap je punt wel.

Dre
Dre
6 jaren geleden

Het gedram van zogenaamde antiracisten leidt er uiteindelijk toe dat ze helemaal niet meer serieus worden genomen. Nederland is een geweldig land om te wonen, maar blijkbaar is men verblind door slachtofferschap. Grow up!

Mattias Stein
Mattias Stein
6 jaren geleden

Gaat DENK ook de NPO aanklagen wegens etnische profilering? Geen dag gaat voorbij zonder de kijker te frustreren met moslim en zwarten problemen. Het komt mij al jaren de keel uit. Andere culturen bestaan zeker niet?

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus
6 jaren geleden

Slecht voorbeeld – dat is namelijk een beschrijving van generaliseren. Is een verhaal opzich.

Ik ben zeer voor ALLE vormen profileren door politie. Leeftijd, sexe, financiele positie (panama papers), en ook afkomst. Daar waar gedegen onderzoek een verband aan toont, gebruik het voor je profiel.

Het probleem waar politie mee heeft te maken: ze kennen dadergroepen, en bij 1 individu weet je dan niet of hij of zij tot die dadergroep behoort. Die inschatting kan je alleen maken mbv profileren, en daar ben ik dus zeer voor. Inclusief afkomst.

Andries Hogeveen
Andries Hogeveen
6 jaren geleden

Heel goed neergezet, complimenten!

JooJootje
JooJootje
6 jaren geleden

Jup duidelijker kan je de motivatie van Denk niet neerzetten,duimpje hoor 🙂

carmo da rosa
carmo da rosa
6 jaren geleden

Heel goed stuk, niets aan toe te voegen…

bari1951
6 jaren geleden

Dit is op Kattukse Vrienden voor Israël herblogd.

9
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x