The Black List, het racismedebat en Sylvana

Ieder jaar schijnt er een lijst uit te komen met zo’n 1500 nummers van zwarte muzikanten. Had er nog nooit van gehoord, totdat ik enkele “zwarte” mensen bij DWDD uitleg zag geven over het waarom van deze lijst.

Termen als ondergewaardeerd, te weinig vertegenwoordigd in top 2000 – back to the roots – aan onze jongeren doorgeven en zelfs slavernij kwamen voorbij. Als kers op de taart kwam een blanke gereformeerde Abba-fan, steevast door Matthijs aangeduid als de muziekprofessor, enkele smeuïge “gegoogelde” verhaaltjes over zwarte muzikanten vertellen doorspekt met citaten uit het fantastische boek The Originals van de Belg Arnold Rypens.

Motown
De nieuwsgierigheid was gewekt en toen de lijst eindelijk openbaar werd gemaakt, viel mijn mond open van verbazing. Het bleek niets anders dan een opsomming van mainstream Motown-, Stax- en Chess-muziek afgewisseld met een enkel jazznummertje om ’t interessant te maken. Hoezo ondergewaardeerd en te weinig op de radio? Man, deze muziek is grijs gedraaid en horen we al 50 jaar bij de Arbeidsvitaminen, Ferry Maat’s Soul Show en meer van dat soort programma’s. Tevens heeft bijna iedere Hollander een kast vol LP’s of CD’s van deze muzikanten in huis staan.

Smeltkroes
Wat een gemiste kans. Waarom zijn ze het Afrika van de vorige eeuw niet ingedoken? Jaren 50/60/70 Congo, Ghana, Zaïre, Tanzania, Zuid-Afrika, Kameroen en Senegal bieden een variëteit aan Funk, Soul, Pop en Afro-Beat waar de oren van klapperen. Of neem Brazilië, het buurland van Suriname. De grootste smeltkroes van slaven-afstammelingen vind je hier. De hele Amazone swingt op het ritme van allerlei bijeengeraapte zwarte muziekstijlen. In bovengenoemde landen liggen de roots voor ’t oprapen en je schotelt de mensen echt iets voor wat ondergewaardeerd en weinig op de radio is. Uiterst leerzaam.

Racisme-debat
Zoals de zwarte lijst in elkaar is geflanst, zo verloopt ook het racismedebat. Om ’t makkelijk te maken, duiken we in de duistere krochten van de sociale media en, hupsakee, de (racistische) scheldpartijen liggen voor ’t oprapen. Meestal anoniem of onder andere naam.

Dezelfde “zwarte” mensen, met in hun kielzog de bekende verontwaardigde witmens, die we ook al de zwarte lijst zagen promoten en menen namens de hele zwarte (gekleurde) gemeenschap te spreken, komen weer opdraven om hun afschuw uit te spreken waarbij niet wordt geschuwd om alles te veralgemeniseren en Nederland te bestempelen als een land waar het institutioneel racisme hoogtij viert.

Ook de media en politici laten zich niet onbetuigd en geven kond van hun, mijns inziens, schijnheilige verontwaardiging. Ik bedoel, waar waren ze toen Fortuyn en Hirsi Ali de huid werden vol gescholden en publiekelijk vernederd? Nergens, want ze deden vrolijk mee met de hetze tegen deze mensen.

Sylvana
En dat is nu juist het verschil met de hetze tegen Sylvana, want zodra onze “elite” (media, politici, kunstenaars, schrijvers en academici c.s.) mee gaat “hetzen” wordt ’t pas echt gevaarlijk. Fortuyn is vermoord en Ayaan Hirsi Ali het land uit bedreigd, terwijl Sylvana morgen gewoon weer kan winkelen in de Kalverstraat.

Daar komt bij dat ’t met racisme wel meevalt in Nederland. In een persbericht op de NOS.nl konden we lezen dat er in het bedrijfsleven vorig jaar 444 klachten betreffende discriminatie binnenkwamen, ook over leeftijd en sekse, waarvan er 35 in stilte zijn geschikt. Als u bedenkt dat er 1,5 miljoen bedrijven zijn in Nederland, kunnen we concluderen dat we ’t met z’n allen ontzettend goed doen in ons kikkerlandje. De ingezonden brief van “Surinamer” Mike Heering in ’t Parool was daarom een welkome afwisseling in het mainstream cliché geweld over racisme.

Scheldpartijen
Tot slot wil ik benadrukken dat ik de scheldpartijen en bedreigingen aan ’t adres van Sylvana uitermate abject vind, laat daar geen misverstand over bestaan. En hoe u ook over haar denkt, we hebben met ons allen de plicht om scheldende en bedreigende idioten op hun nummer te zetten en desnoods voor de rechter te slepen.

Sylvana moet, net als elke andere Nederlander, haar of zijn ding in alle vrijheid kunnen doen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Wies
Wies
6 jaren geleden

Geweldig verwoord! Betreffende de partij DENK: dit gezelschap gaat identity politics in Nederland naar een hoger niveau tillen. Ze gaan voor de slecht geïntegreerde allochtoonse stem.

Johan
Johan
6 jaren geleden

“En hoe u ook over haar denkt, we hebben met ons allen de plicht om scheldende en bedreigende idioten op hun nummer te zetten en desnoods voor de rechter te slepen”.

Wat belachelijk is, is dat het OM zulke zaken al op voorhand onderzoekt, maar dat hetzelfde OM niets doet met alle discriminerende racistische gescheld door allochtonen op verschillende fora.

bari1951
6 jaren geleden

Dit is op Kattukse Vrienden voor Israël herblogd.

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x