Black people can NOT be racist. Zegt men.

In het maatschappelijk debat over racisme en discriminatie zoek ik altijd de partijen op waar ik het niet mee eens ben. Daarin stuit ik de laatste maanden steeds vaker op uitingen als deze, Black people can not be racist.

Slachtofferrol
Artikelen, video’s, bewegingen en narratieven met de focus op ras of etniciteit, die de facto als functie hebben een bevolkingsgroep in de slachtofferrol te duwen en een soort blame game te spelen.

Naar aanleiding van het gelinkte artikel en de gelinkte video wil ik reageren op de stelling – stelling ja, geen feit -‘Donkere mensen kunnen niet racistisch zijn’.

Narratief
Deze stelling is een belangrijk element in het narratief van bovengenoemde partijen. Een stelling die vooral in de Verenigde Staten is uitgegroeid tot een blijkbaar onomstotelijk, vaststaand feit. Laten we eerst eens ingaan op wat het begrip racisme precies inhoudt. De Oxford Dictionary geeft aan:

Prejudice, discrimination, or antagonism directed against someone of a different race based on the belief that one’s own race is superior.

Dat betekent dat er voor racisme in ieder geval drie dingen nodig zijn, te weten:

  1. Je vindt dat men de Mens kan onderverdelen in verschillende ‘rassen’
  2. Je bent van mening dat sommige ‘rassen'(doorgaans dus het eigen ras) superieur zijn aan andere ‘rassen’
  3. Je brengt bovenstaande twee punten tot uiting

Ironie
Rekening houdende met Power Structures kan een donker persoon nooit in de positie zijn om racisme tot uiting te brengen, zo luidt de redenering van de proponenten. Het mooiste en meest verbazingwekkende vind ik nog dat men de pure ironie daarvan niet inziet. Het impliceert namelijk dat donkere mensen een dergelijke positie van macht niet kunnen bereiken omdat ze donker zijn. Dat is allemaal het gevolg van imperialisme en geïnstitutionaliseerd racisme. Een typisch gevalletje klinkklaar.

Ik denk dat de meesten het erover eens zijn dat ‘racisme’ voor mensen een slechte eigenschap is. Dat geldt dan toch in ieder geval voor de mensen die de besproken mening zijn toegedaan. Wat deze brave borsten zich niet realiseren, is dat hun mening neerkomt op het volgende: mensen van een bepaald ‘ras’ kunnen een bepaalde negatieve eigenschap niet hebben, omdat ze van dat ras zijn. Daarmee implicerende dat dat bepaalde ras superieur is aan de andere rassen, omdat die andere rassen zo’n negatieve eigenschap wèl kunnen bezitten.

Hypocriet
De stelling zelf is dus per definitie racistisch. Ik wil de aanhangers van de stelling dan ook graag feliciteren met een van de meest hypocriete gedachtegangen in de geschiedenis. Het kan niet anders dan dat ze daar erg hun best voor hebben gedaan, dus ere wie ere toekomt.

Tevens denk ik dat pakweg een miljoen donkere Rwandese slachtoffers van de genocide uit 1994 ook niet van mening zijn dat donkere mensen niet racistisch kunnen zijn. Dat kunnen ze, net als de blanke (tegenwoordig moet ik geloof ik ‘witte’ zeggen) medemens, zelfs onderling nog zijn.

Focus op ras en huidskleur
En überhaupt, waarom focussen juist de zelfbenoemde strijders tegen racisme en discriminatie zich zo op ras en huidskleur? Waarom zijn er mensen die bereid zijn om tientallen, zo niet honderden jaren terug in de tijd te gaan om maar te bewijzen dat mensen in hun ‘hokje’ slachtoffer zijn? Bovendien: als iedereen daadwerkelijk gelijk is, waarom wordt er dan met ras of huidskleur als argument gezocht naar een uitzonderingspositie?

Natuurlijk kunnen donkere mensen ook racistisch zijn. Uit die opvatting blijkt juist het gebrek aan onderscheid tussen verschillende ‘rassen’. Wie op zoek is naar een uitzondering voor een heel ‘ras’, is op zoek naar onderscheid en dus naar discriminatie. Wel op blijven letten, hè?

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
8 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Privilege). DENK wordt een giftige cocktail van islamisme, zwart en donkerbruin racisme (ja dat kan wél), antisemitisme (want dat doet het goed bij islamisten), kinderfeesthaat, haat tegen alles wat […]

TINSTAAFL
TINSTAAFL
7 jaren geleden

“The White Man’s Burden”…

Arie
Arie
7 jaren geleden

Iedereen kan racistisch zijn. En het is veel erger; doen alsof slechts een enkele bevolkingsgroep racistisch kan zijn is niet alleen racistisch an sich, het lokt ook geweld uit tegen die ene bevolkingsgroep. En dat gebeurt aanzienlijk vaker dan we van de media mogen zien.

Tot een paar weken geleden was er een website met letterlijk vele tientallen filmpjes en honderden krantenartikelen stonden van blanken (zelfs kinderen) in de VS die vanwege hun huidskleur “zomaar” werden afgetuigd, neergeschoten of zelfs levend in brand werden gestoken. Vrij schokkend, omdat het in de VS om meerdere moorden per maand gaat (!), en er zijn bij mijn weten geen vergelijkbare cijfers van geweldsmisdrijven door “blanke racisten”. Ook waren er filmpjes te zien van meerdere “antiracisten” die openlijk (oa aan universiteiten!) aanzetten tot haat en geweld tegen; zelfs genocide op blanken.
Helaas, de site is nu suspended.
http://stop-hate-crimes.com/cgi-sys/suspendedpage.cgi

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

@Arie,
grondige reactie.
Ik ben van mening, dat dit o.a. gevolgen zijn van het beleid, van de invloed en van de verborgen agenda
van de “socialistische”, “zwarte”, moslim broeder” Barack Hussein Obama.

Arie
Arie
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cool Pete

@Cool Pete,

Het probleem zit veel dieper. Aanhangers van brute dictaturen zoals de USSR zijn in de koude oorlog begonnen met het verzwakken van de Westerse democratieën. Daarom verheerlijkten zij oa pacifisme, politieke corruptheid, antifa, drugsmisbruik, criminaliteit, ongecontroleerde massa-immigratie en religieus geweld. In de socialistische landen zèlf was propagering van dergelijke zaken uiteraard onmogelijk.

Afwijkende geluiden werden monddood gemaakt met lastercampagnes, schijnprocessen, intimidatie en geweld. Blanke en zwarte linksextremisten praten elkaar nu al ruim 50 jaar na; en krijgen ook nog eens “gelijk” van moslimextremisten.
Men weet onderhand niet eens meer beter.
De vaak herhaalde leugen wordt een waarheid.
Google maar eens op “mensentuin” of “the human zoo”, een hele interessante documentaire.

Alphons Mantel
Alphons Mantel
7 jaren geleden

in Z-Afrika worden de blanken en de Aziaten vermoord door het communistische zwarte ANC, gefinancierd met Ned. belastinggeld!

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus
7 jaren geleden

Het is altijd een wonderlijke paradox – de zgn racisme-bestrijders die kunnen niet anders dan kleurtjes tellen om te zien of racisme naar hun mening wel of niet voorkomen. En dat kleurtjes tellen is dan weer racistisch.

Ik vind het zonde dat veel mensen doorslaan in het bestrijden van vermeend racisme… want het echte buitensluiten. Verkeerd klinkende naam bij sollicitaties, direct opzij leggen… dat is heel vervelend. En daar zouden denk ik veel mensen moeite voor willen doen om dat terug te dringen. Maar een gelijksoortig probleem is er voor man/vrouw, jong/oud… Dus – ze schieten zichzelf ook een beetje in eigen voet. Lijkt me.

sadeyes
sadeyes
7 jaren geleden

‘Black people zijn per definitie’ racistisch

8
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x