Het psychiatrisch profiel van de zelfmoordterrorist

Succesvolle zelfmoordterroristen kunnen altijd rekenen op een goede PR vanuit hun islamitische achterban. Dat blijkt maar weer uit de necro’s van de in Brussel gedode daders in de glossy Dabiq, een publicatie van de Islamitische Staat.

Daar lees je teksten als “bekend om zijn moed en generositeit” (zelfmoordterrorist Ibrahim Bakraoui), “een man met een sterk karakter, een natuurlijk leider” (zelfmoordterrorist Khalid Bakraoui), “een unieke man met excellente manieren” (zelfmoordterrorist Najm Ashraoui).

Pionnen
Naast het feit dat de definitie van goede manieren blijkbaar schokkende culturele verschillen kent, rijst de vraag of het hier daadwerkelijk om mannen met een sterk karakter gaat. Zijn zelfmoordterroristen moedige martelaren of misschien toch labiele en kwetsbare pionnen die zich strategisch laten inzetten door terreurorganisaties?

Zelfmoord is altijd het gevolg van de interactie tussen individu en zijn omgeving. De bekende ideologische, politieke of religieuze drijfveren zijn dan ook vanwege hun algemene karakter onvoldoende verklarend, evenals vigerende hypotheses over sociale uitsluiting en ongelijkheid.

Psychologische autopsie
Adam Lankford, hoogleraar strafrecht aan de universiteit van Alabama komt in zijn boek The Myth of Martyrdom: What Really Drives Suicide Bombers, Rampage Shooters, and Other Self-Destructive Killers (2013) tot een interessante maar controversiële conclusie. Uitgebreid onderzoek middels psychologische autopsie naar de mentale gesteldheid van zelfmoordterroristen, toont aan dat er veel overeenkomsten bestaan met conventionele zelfmoordenaars.

Van de tienduizenden terroristen die strijden voor hun zaak, zegt slechts een klein percentage ‘ja’ tegen het uitvoeren van een zelfmoordaanslag.
Wat kenmerkt deze kleine groep mensen die zoveel ellende veroorzaakt? Uit diverse bronnen, interviews en psychologische testen blijkt dat psychische problemen en persoonlijke crises méér voorkomen bij zelfmoordterroristen in vergelijking met ‘gewone’ terroristen.

Labiele types
Er bestaan inmiddels ook voldoende aanwijzingen dat terreurorganisaties actief zoeken naar emotioneel labiele types om ze in te kunnen zetten voor zelfmoordacties. Binnen een terreurorganisatie bestaat een onderscheid tussen de sterkeren en zwakken, waarbij de sterkere types juist niet wordt opgeofferd, maar in leven moet blijven voor planning, organisatie en het uitzetten van strategische lijnen.

Lankford onderzocht post mortem de psychische gesteldheid van onder andere Mohammed Atta, de aanslagpleger op de Twin Towers op 11 september 2011. Volgens de criteria die het National Institute of Mental Health hanteert, voldeed Atta aan 8 van de 11 criteria voor de diagnose depressie, waaronder persisterende gevoelens van angst of leegte, hopeloosheid, waardeloosheid en pessimisme en schuldgevoelens. Daarnaast verlies van interesse in activiteiten, verminderde energie, veranderingen in gewicht of eetlust en gedachten aan de dood of zelfmoord.

Voor de duidelijkheid: bij patiënten wordt een depressie al bij minder symptomen gediagnosticeerd.

Trauma’s
Bij de meer dan 130 zelfmoordterroristen die Lankford heeft onderzocht bleken er overtuigende aanwijzingen te bestaan voor onder meer depressie, posttraumatische stressstoornis, fysieke beperkingen, heftige life events zoals echtscheiding, overspel of het plotseling overlijden van een geliefde. Verder worden seksuele trauma’s zoals verkrachting en aanranding gemeld evenals verslavingsproblematiek.

Omgeving
Naast de mogelijke psychische klachten speelt druk vanuit de omgeving ook een belangrijke rol bij zelfmoord. Hoe sterker de druk vanuit de omgeving wordt opgevoerd, hoe groter de kans op toename van suïcidaliteit bij kwetsbare individuen. In Afghanistan en Pakistan werden destijds tieners ontvoerd en ernstig mishandeld door terroristische organisaties, om suïcidaliteit te induceren, waardoor ze vervolgens konden worden ingezet voor zelfmoordaanslagen.

Martelaarschap
Binnen de Islam wordt suïcide als immoreel beschouwd en zelfmoordpercentages in de islamitische wereld zijn dan ook opvallend laag vergeleken met de rest van de wereld. Als binnen een cultuur zo’n sterk stigma rust op zelfmoord, dan vervalt in feite deze ontsnappingsroute uit mogelijke ellende. Suïcideaanslagen zijn dan een interessant alternatief, omdat het hier gaat om een gerechtvaardigde suïcide binnen de culturele context. Sterker nog, martelaarschap wordt zelfs bewonderd.

Mensen offeren zich op als ze verwachten dat de situatie na de betreffende opoffering beter zal zijn dan de bestaande situatie. Hoe extremer de situatie hoe aantrekkelijker zelfmoord, zelfs bij relatief gezonde individuen, om te ontsnappen aan actuele ellende of aan te verwachten leed, pijn of straf. Hierdoor is zelfmoord uiteindelijk meer een daad vanuit egoïsme dan vanuit onbaatzuchtigheid of heldhaftigheid.

Risicoprofiel
In zijn boek schetst Lankford een risicoprofiel en de ideale context voor zelfmoordterroristen. Naast psychische klachten en heftige life events, moet er sprake zijn van de overtuiging slachtoffer te zijn, van het Westen, Israel of ongelovigen in het algemeen. Hierdoor is het makkelijker om de oorzaken voor falen en ellende te externaliseren en ontstaat er een legitimatie om de vermeende daders te straffen. Tenslotte moet de garantie bestaan dat de zelfmoord veel aandacht genereert en resulteert in roem en glorie binnen de eigen cultuur.

Mogelijk dat het plegen van een zelfmoordaanslag een stuk minder aantrekkelijk wordt als de wereld beseft dat zelfmoordterroristen geen heldhaftige martelaren zijn, maar zieke, getraumatiseerde en wanhopige mensen die zichzelf willen bevrijden en de wereld willen straffen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
7 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Guardiacivil
7 jaren geleden

Een zelfopofferende martelaarschap omgeven met een bomgordel of welke andere vorm dan ook, is net zo kranzinnig als dat de hele islam is. Het gelul van deskundige om altijd vanuit standpunten iets te formuleren nadat er iets heel ernstig is gebeurd, is op zich ook al krankzinnig. Het zal alle deskundige afgestudeerde en hoogleraren/professoren sieren als zij nu de moed vertonen om gezamenlijk een standpunt te vormen en dit naar buiten te brengen.
Het standpunt zou als volgt moeten luiden> De islam is een allesvernietigend systeem die de bestaande maatschappelijke normen en waarden ondermijnen en daarom een zeer groot gevaar is voor de bestaande samenleving in het Westen en ook om die reden gestopt moet worden.

Als de gezamelijke wetenschap dit zou aanvoeren zou het voor de Europese burger een hele grote steun zijn.

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Guardiacivil

Erg sterke reactie.
Ben het er helemaal mee eens.
Een helder standpunt van een grote groep intellectuelen met gezond verstand, zou van heel groot maatschappelijk
nut zijn !

Helaas is te merken, dat heel veel mensen,waaronder heel veel intellectuelen, het mohammedanisme nooit
grondig hebben bestudeerd. En daarom de ware aard er van VRESELIJK ONDERSCHATTEN.
Het is nl. geen “godsdienst”, maar een: geestelijk-incestueuze, psychopathische, gewelds-leer –
o.a. gebaseerd op een pervers plagiaat / persiflage van Joodse-, Christelijke- en Perzische bronnen.
Het claimt de hele wereld, waarheid = wat de overwinning brengt, alle middelen zijn geoorloofd – en worden
ook toegepast – om alle niet-mohammedanen te overwinnen en uit te roeien, wereld-wijd moet het kalifaat +
sharia gevestigd worden – overeenkomstig de versie van hun voorzegger – wiens Arabische woestijn-
maan-“god”-met-het-kromzwaard, volgens hem, de allergrootste zou zijn ……………………..
In de hele geschiedenis, heeft deze leer nog nooit iets tot stand gebracht, maar vooral bestaan van
verovering, plundering, slavenhandel, cultuur-roof, wetenschappers en vrijdenkers ombrengen,
vernietiging, genocides [ de grootste ooit: Indiase sub-continent ], etc.
Er zijn veel, wetenschappelijk verantwoorde boeken geschreven over de inhoud, de werkwijze en de
geschiedenis van deze gewelds-leer.
Het mohammedanisme is erger, dan het fascisme + nazisme + communisme.

Het is onbegrijpelijk dat veel mensen, dit nooit bestudeerd hebben en dus niet begrijpen.

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus
7 jaren geleden

Ik weet niet of het nou een 100% dekkende verklaring is dat zelfmoordterroristen zielepoten zijn. Je kan iemand ook zo trainen dat hij niet meer om zichzelf geeft. Die emotionele reactie dat het je iets uitmaakt wat jou overkomt, dat zit heel erg ingebakken bij iedereen, maar het is geen keiharde waarheid. Normale legers maken er gebruik van voor hun elite soldaten om die component eruit te halen…

Lees bijvoorbeeld verhalen over soldaten aan wie de medal of honor is toegekend. Die laten gedrag zien (= even los wat je daarvan vindt) dat alleen te verklaren valt dat ze echt 0% geinteresseerd zijn in wat henzelf overkomt. En dat zijn echt geen psychische wrakken.

Ik denk zeker dat Mw van Fenema gelijk heeft dat er van de psychische labielen misbruik gemaakt wordt, maar gewoon ik denk dat die verklaring een groot deel zal dekken, maar niet alles.

Michael Jacobs
Michael Jacobs
7 jaren geleden

Volgens mij hebben moslims die hun profeet navolgen net zo’n hekel aan zichzelf als hij, en zijn ze ook seksueel net zo gefrustreerd. Het ene heeft met het andere te maken. De moslim heeft in tegenstelling tot andere mensen bovendien geen Aardse identiteit – geen eigen land, geen seculiere cultuur, geen alcoholische drank, geen vrije pers, geen vriendschap tussen de seksen, geen goede nabuurschap met niet-moslims, en ga zo maar door. Als je bij al die beperkingen niet naar de dood met haar rivieren van wijn en haar 72 druiven (pardon, maagden) verlangt, waardoor dan wel?

likoednederland
likoednederland
7 jaren geleden

Meer over de rol van seksuele frustratie en seksuele mishandeling in fabel 146:

http://likud.nl/2016/03/fabel-146-zelfmoordterroristen-handelen-uit-wanhoop/

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden

Interessant artikel.

Los daar van:
foto’s van terroristen moeten EEN ZWARTE BALK over hun facies voeren.
[ ook tegen de misselijkheid ]

Asher
Hoofdredactie
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cool Pete

Dat moet helemaal niet en dat gaan wij ook niet doen.

7
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen