Prince: de geilneef in uw CD-kast

Wie de afgelopen dagen alle Bekende Nitwitten aan TV-praattafels aangeslagen hoorde kakelen over de dood van Prince blijft achter met een beeld van een geniale gangbang gangster op stiletto hakken aan wiens vunzige armen de vroegwijze Sylvana Simons op het nippertje wist te ontsnappen.

Prince bleek zowaar dé componist van de levenssoundtrack van BN’ers en EU-commissarissen. Dat die soundtrack eerder verzorgd was door Bowie, Jackson of een andere dode popster is menigeen alweer vergeten. Alzheimer treft benevelde BN’ers en bestuurders op steeds jongere leeftijd.

Talentenpalet
Prince was een geweldige artiest en uitzonderlijk getalenteerd. Volgens Arthur Schopenhauer treft talent doelen die niemand kan raken en genialiteit doelen die niemand ziet. Bach, Da Vinci en Einstein waren genieën. Prince was dat niet maar trof wel alle zichtbare popdoelen. Hij was een weergaloos goede gitarist, een geraffineerde bassist, een effectieve pianist, een handige drummer en een sluwe zanger. Dit rijkgeschakeerde talentenpalet stond in dienst van zijn nog grotere talenten als componist en tekstdichter.

Sport- en pop-journalistiek hebben gemeen dat de superlatieven van de pagina’s spatten. Een echt opvallend talent tussen de honderden ‘geniën’ op het veld of podium wordt daarom al snel gebombardeerd tot godenzoon. In de popmuziek behoort Prince tot de absolute top. Hij heeft vrijwel alle popstijlen tot in hun uiterste consequentie verfijnd en daarbij de lat op het allerhoogste niveau gelegd. Hij is daardoor een Hard Act to Follow.

Ultieme popliedje
Als songwriter en briljant tekstdichter stond hij op gelijke voet met iemand als Diane Warren. Met Diane deelde Prince het streven het ultieme popliedje te schrijven. De overvolle songcatalogus van beide hardwerkende veelschrijvers en kluizenaars getuigen van deze drift.

Goede, tijdloze liedjes zijn mini-verhalen met een kop en een staart. De kracht van een geslaagd liedje toont zich in de kale combinatie van akkoorden, tekst en melodie. En zoals Prince in zijn laatste pianotournee demonstreerde overleven goed geschreven liedjes een naakte uitvoering met enkel deze drie basiselementen.

Arrangementen
Maar Prince beschikte over een extra talent: arrangeren. Een arrangeur kleedt de kale compositie aan dmv akkoordverfraaiingen, plaatsing van ondersteunende of contrasterende melodielijnen, keuze van instrumenten, stemmen, stilte, dynamiek en klankkleur. Prince’ arrangementen tonen zijn complete muzikale kracht.

Nelson Riddle, de arrangeur en orkestleider van ondermeer Frank Sinatra, is wellicht de grootste arrangeur uit de populaire muziekgeschiedenis. Nelsons arrangementen kenden maar een doel, het verhaal van het lied zo goed mogelijk ondersteunen en tot leven brengen.

Beatles
Het is deze traditie die we terug horen in het werk van George Martin voor the Beatles, waar alle klanken en productietrucs in dienst staan van het verhaal van de song. Arrangeren was Prince’ voornaamste bezigheid in zijn thuisstudio. Zijn verhalende arrangementen zijn zo rijk aan ideeën en raffinement dat ze iedere keer opnieuw verrassen.

Al raakte Prince geen doelen die niemand ooit heeft gezien, zijn veelzijdigheid en vakmanschap maken hem beslist tot het grootste talent dat ooit werkzaam is geweest in de popmuziek.

Geilneef
Pak een Prince-album uit de kast, neem de teksten erbij, zet een koptelefoon op en hoor hoe zijn muziek reageert op de tekst en de toon zet voor het verloop van het verhaal.

Prince heeft zijn uiterste best gedaan zijn songs als diamanten te slijpen. Beluister zijn werk met extra aandacht want het ultieme genot dat deze geilneef kan schenken vindt men niet in overspannen gangbangverhalen, feministisch popmuziekgolf geleuter of journalistieke mythevorming maar gewoon bij u thuis, in de schappen van uw CD-kast.

Vanavond om 20.30 u Herdenkingsconcert Prince in Paradiso. Te zien op deze livestream

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Cool Pete
Cool Pete
6 jaren geleden

Goed artikel.
Prince heeft een aantal tijdloos goede en indrukwekkende songs nagelaten.
En dat kunnen er maar weinigen.

1
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x