De Ideale Valentijnsman bestaat niet meer

Voor vrouwen die deze Valentijnsdag niet zijn gewekt met een champagne-ontbijt heb ik een verrassing in petto. Ook degenen die zijn bedolven onder bonbons, rozen en Valentijnskaarten, maar stiekem verlangen naar een echte man, worden op hun wenken bediend. Vandaag draait alles om de Ideale Valentijnsman.

Het wekt geen verbazing dat men in islamitische kringen sterk gekant is tegen deze liefdesdag. Zo heeft Pakistan deze week een wet aangenomen die alle Valentijnsuitingen verbiedt en worden in andere islamitische landen Valentijnsparen door de shariapolitie van de straat geplukt. Tenzij men dol is op lijfstraffen en geboden is een zoektocht naar een ideale Valentijnsman in deze cultuur zinloos.

Ook in het Westen wordt door veel mannen de spot gedreven met deze vorm van galanterie. Onder het mom van anti-kapitalisme, anti-amerikanisme en andere anti-houdingen houdt de anti-man zijn beurs en hart liever gesloten.

De moderne man verliest in hoog tempo karakteristieke mannelijke eigenschappen als zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Ook dapperheid en verantwoordelijkheidsbesef smelten als sneeuw voor de zon. De hedendaagse man twijfelt, overlegt en huilt met je mee. Hij is het product van decennialange zelffeminisering. Waar een vrouw zich vroeger kon verheugen op overgave, leiding of taken als heropvoeding en verandering, verschijnt haar huidige Valentijn vaak volledig dociel en gedomesticeerd op het eerste afspraakje.

De hedendaagse man twijfelt,
overlegt en huilt met je mee

Je herkent hem aan zijn fleurige bloesjes met interessante dessins, de bedeesde stem en schuchtere gebaren. Zelfs baard en snor zijn ontdaan van hun mannelijkheid. Het zijn modeattributen geworden om schaapachtige hipstergezichten van daadkracht te voorzien. Vanzelfsprekend is deze ontmanning het sterkst waarneembaar in progressieve kringen en vond zijn voorlopige hoogtepunt in de minirokman.

Ook de mannenstem verliest kracht. De moderne man hanteert een hoger register dan zijn voorgangers. Jammer, want sonore stemmen hebben een kalmerend effect. Warme, diepe mannenstemmen zijn hoofdkussenstemmen. Een geluid om veilig tegenaan te vlijen. Slaapkamerstemmen waarmee je wilt ontwaken. Dit verlangen en gemis is opgemerkt door softwarefabrikanten. Met The Morning Man kan iedere vrouw gewekt worden door een zwoele mannenstem.

De opmars van de feminiene-man is hoor- en zichtbaar in onze popcultuur. Geruststellende zangstemmen zoals Nat King Cole of Frank Sinatra hebben plaats gemaakt voor gekweld kijkende hipsters op hoge hakken die met samengeknepen billen hun geliefden hees in de oren hijgen over wereldleed, eenzaamheid en verlatingsangst.

gekweld kijkende hipsters op hoge hakken

In de vorige eeuw was landschapsschilder Bob Ross een wereldberoemde TV-ster met zijn programma The Joy of Painting. Bob was een opgewekte voorloper van de fors behaarde feminiene man. In hem ontwaren we de contouren van de hipster. Zijn nat-in-nat-technieken en doeken vol vrolijke boompjes, wolkjes en hun vrolijke vriendjes hypnotiseerden zijn publiek. Velen vielen tevreden in slaap, terwijl Bob idyllische landschapjes tot leven bracht.

De aanblik van echte mannen die met gedrevenheid, passie en trefzekerheid handelingen verrichten schenkt een dieper genot. Het laat oergevoelens ontwaken. Sinds kort plaatst een naamloze Australiër onweerstaanbare filmpjes op zijn youtube-kanaal. Het zijn vlotte jump cut beelden van een moderne man met een hobby, die in een tropisch woud dingen creëert zonder moderne hulpmiddelen en materialen te gebruiken. Vuurstokken, hamers en bijlen ontwerpt hij zelf. Met bomen, modder en stenen bouwt hij hutten en verwarmde bedden. Hier geen harten gevuld met chocolade of AH-aardbeien, maar zelfgemaakte manden en potten die opvallen door natuurlijke schoonheid.

Ontspan. Vergeet Bob Ross, de anti- of de minirokman. Aanschouw een man die zwijgend en doelgericht handelt. Een ideale Valentijnsman om volop van te genieten:

Foto: http://www.jean-erick-pasquier.net

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pascal
pascal
7 jaren geleden

Zelffeminisering van mannen? Het begint al bij het onderwijs, er staan bijna alleen maar vrouwen voor de klas die leuke activiteiten voor jongens verzinnen zoals dansen zingen en toneelstukjes opvoeren. En jongens in de poppenhoek laten spelen. Laatst kwam mijn zoon van 7 thuis met de mededeling dat de juf het leuk leek om jongens en de meisjes van kleren te laten wisselen. Hij zei mij dat hij dit weigerde waarop ik hem mijn complimenten gaf en beloofde dat we lekker call of Duty gaan spelen. En daarna de hut maar eens afmaken.

Frank Berkemeier
7 jaren geleden

” Aanschouw een man die zwijgend en doelgericht handelt.” Ah militairen of ex-militairen. *zich goed voelt*

Victor Onrust
7 jaren geleden

Nog een geruststellende zangstem: Johnny Cash https://www.youtube.com/watch?v=CGrR-7_OBpA

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x